לימודים ב"אוניברסיטה של ההמונים": תואר ראשון לפליטים

24/11/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (2,634 צפיות)

25 פליטים השוהים בישראל התחילו ביום חמישי שעבר ללמוד במסגרת "האוניברסיטה של ההמונים". שי רשף, היזם הישראלי שייסד את האוניברסיטה המקוונת כמוסד לימודים ללא מטרות רווח, מקווה שמדובר בצעד נוסף לקראת מהפכה עולמית בחינוך. מרצים מאוניבסיטאות מובילות בעולם נרתמו לקחת חלק במיזם. 

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


תואר ראשון לפליטים ב"אוניברסיטה של ההמונים"


תקווה לעתיד 

 

רוב הפליטים החיים בישראל הגיעו לכאן מסודן ואריתראה, לאחר שנמלטו ממלחמות אזרחים, רדיפות של שלטונות רודניים ורצח העם. רבים מהם חזו במעשי זוועה, חלקם עברו בעצמם עינויים. הגישה שלהם לשירותים בסיסיים כמו דיור וטיפול רפואי מוגבלת ביותר והם מתאמצים לשרוד במקום זר, בעוד המדינה רואה בהם מסתננים.

 

בימים כתיקונם, השכלה גבוהה אינה משהו שהם היו מעיזים בכלל לחלום עליו. בשבוע שעבר כמה מתוכם, צעירים בני 25 עד 35, זכו להתחלה חדשה במסלול שנותן להם תקווה לעתיד טוב יותר. כעת הם סטודנטים מן המניין ב - "האוניברסיטה של ההמונים", מוסד אינטרנטי להשכלה גבוהה שמתחיל לצבור תאוצה ברחבי העולם.

 

שי רשף, היזם הישראלי שהקים את האוניברסיטה, הוא הבעלים לשעבר של מכון הפסיכומטרי "קידום". שם, הוא אומר, נבטה בו ההבנה שהשכלה גבוהה יכולה באמת לשנות חיים של אנשים. את ההכרה במפעל הפילנטרופי שהקים, הוא קיבל לאחר מספר שנים אינטנסיביות, בהן עבר בין מדינות ושכנע משקיעים ותורמים לתת יד לחזון שלו. כעת, תומכות באוניברסיטה החינמית חברות ענק כמו מייקרוסופט ו - HP, ומלמדים בה בהתנדבות אנשי אקדמיה בכירים מאוניברסיטאות יוקרתיות כמו ייל, אוקספורד וקולומביה. לפני מספר חודשים אף זכתה האוניברסיטה של ההמונים למעמד רשמי בארצות הברית כ"מוסד להכשרה וחינוך מרחוק".

 

הסטודנטים שלומדים בתכנית משלמים אך ורק את עלותן של הבחינות אליהן הם ניגשים, כך שפועל הם משלמים על התואר כולו סכום ששווה בערך לשנת לימודים אחת באוניברסיטה מקומית בישראל. "מטרת הפרויקט היא לסייע לפליטים לממש את הזכות הטבעית שלהם ללימודים" הוא מסביר. בשלב הבא הוא מתכוון לפתוח את שערי ההשכלה הגבוהה לפליטים נוספים מרחבי העולם, בשיתוף עם גופים כמו אמנסטי אינטרנשיונל, המרכז לקידום פליטים מאפריקה וארגון הפליטים של האו״ם.

 

קשה אך אפשרי

 

נכון להיום, אפשר ללמוד באוניברסיטה של ההמונים תואר במנהל עסקים או במדעי המחשב. לומדים בה מעל לאלפיים תלמידים במדינות כמו ברזיל, סוריה, בנדלדש וגם בישראל וברשות הפלסטינית. כל אחד מהמשתתפים מקבל מחשב נייד והלימודים באוניברסיטה נעשים במתכונת מקוונת, כאשר בכל "כיתה" בין עשרים לשלושים סטודנטים. מדי שבוע נערכת בחינה על הנושא העיקרי שנלמד באותו שבוע. הסטודנטים מחליפים ביניהם את הבחינות, כך שכל אחד בודק את הבחינה שהגיש סטודנט אחר לפי הוראות המרצה. בנוסף יש למשתתפי התכנית רשימות קריאה, מטלות בית וכן דיונים קבוצתיים שהם מחויבים לקחת בהם חלק. בסוף כל סמסטר, הם עוברים מבחן מסכם ומקבלים ציון.

 

בניגוד למה שאולי היינו מצפים מלימודים מקוונים, הם לא כוללים הרצאות מוקלטות, אלא מתבססים על הרצאות כתובות ודיונים בצ'אט, כדי להיות נגישים יותר עבור סטודנטים מיעוטי יכולת. רבים מהם מורידים את חומרי הלימוד לדיסק און קי לאחר שעות העבודה, ויושבים בבית עם הלפ טופ עד השעות הקטנות של הלילה. הלימודים בתנאים האלה קשים, אך אפשריים. בנוסף לסטודנטים שהתחילו כבר את התכנית, התחילו את תהליך ההרשמה יותר מ - 300 פליטים נוספים.

 

התגובות של הציבור הישראלי למהלך מעורבות. ישנם המביעים תרעומת על כך כי נעשים מאמצים לתמוך בפליטים, בעוד ישראלים רבים נאבקים אף הם ביוקר המחיה במדינה ומתקשים לממן את עצמם. עם זאת חשוב לציין, כי הלימודים באוניברסיטה של ההמונים פתוחים בפני כל אחד, כך שבעיקרון גם ישראלים יכולים להצטרף. הרעיון  אולי מפתה, אבל קחו בחשבון שמדובר בלימודים לא קלים, שמצריכים משמעת עצמית ומעורבות מתמדת: בנוסף למבחנים השבועיים, כל תלמיד חייב להגיב בקביעות לדיונים הכיתתיים, ולהעלות לפחות פעם בשבוע נושא מקורי משלו לדיון. 

 

יש לכם משהו מעניין לספר? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה