צוק איתן - אגודות הסטודנטים מתמודדות עם גילויי גזענות בקמפוס

4/8/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (1,958 צפיות)

במוסדות אקדמיים רבים בארץ, מצליחים סטודנטים יהודים וערבים ללמוד ביחד בשלווה יחסית - בימים כתיקונם. כעת, בצל המצב המדיני העגום, נשטפות הרשתות החברתיות בגילויי גזענות ושנאה, הגולשים לעיתים גם מעבר לגבולות האינטרנט. האם יש מקום להגביל את חופש הביטוי באוניברסיטאות? וכיצד מתמודדות אגודות הסטודנטים עם תופעות של אלימות מילולית קשה? על כך בכתבה שלפניכם.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


סטודנטים תחת אש – הסתה אינטרנטית משני צידי המתרס

 

האווירה המתוחה של השבועות האחרונים נותנת את אותותיה בכולנו. המצב המדיני והביטחוני מספק אמנם הזדמנויות לסטודנטים להפגין סולידריות והתגייסות למען הקהילה, כפי שסיקרנו בהרחבה בשבוע שעבר, אך בו בזמן נדמה כי מוסדות הלימוד השונים ברחבי הארץ, או לכל הפחות דפי הפייסבוק שלהם, הפכו לזירת קרב אליה מתנקזים בלבול, כעס ושנאה. כיצד מתמודדות אגודות הסטודנטים עם התופעה? יצאנו לבדוק.

 

עוד לפני הכניסה לעזה

 

בחיפה הרוחות סערו עוד קודם לפעילות המבצעית בעזה. זאת בעקבות פוסט שהועלה על ידי סטודנט ערבי לרפואה, בו הוא מביע שמחה על חטיפת הנערים הישראלים. בהמשך, לאחר שהדף הרשמי של הטכניון העלה ברכת "חזק ואמץ" לאנשי הסגל והתלמידים שגויסו לכוחות המילואים, הביעה אחת הסטודנטיות תמיהה על כך שמחזקים את החיילים בזמן שאותו סטודנט לרפואה עדיין נחשב לתלמיד מן המניין באוניברסיטה.

 

תגובה זו היוותה את יריית הפתיחה לגל מחאה אינטרנטי, ולחילופי קריאות גזעניות בשפה פוגענית שאינה מחמיאה לאף אחד מהצדדים. על רקע הדברים פורסמה הבהרה מצד נציגי הסטודנטים לרפואה, שהסבירו כי אין מדובר בהפניית אצבע מאשימה כלפי מגזר כזה או אחר, אלא במחאה על זלזול בחיי אדם שאינו הולם צעיר המתעתד להיות רופא. הסטודנט הערבי עצמו כתב כי דבריו הוצאו מהקשרם וכי הוא כואב את מותם של יהודים ושל פלסטינים במידה שווה. על העצומה הקוראת להפסיק את לימודיו חתמו עד כה כ - 7000 סטודנטים.

 

דרישה להשעות תלמידים לאחר התבטאויות בפייסבוק עלתה גם באוניברסיטת אריאל, שם תא הסטודנטים של הבית היהודי ביקש להרחיק לאלתר תלמידה ערבייה שהביעה שמחה על חטיפת הנערים תוך אזכור תורת הגזע והיטלר. נציגי התא פנו לנשיא האוניברסיטה בדרישה למצות את הדין עם הסטודנטית, לאחר שלדבריהם "הגיעו מים עד נפש". דוברת התא הסבירה, כי במקום שבו לומדים סטודנטים ששכלו משפחה וחברים בפעולות טרור, בלתי אפשרי לתת לגיטימציה להתבטאויות מעין אלה.

 

לא רק בפייסבוק

 

החיכוכים בין הסטודנטים אינם מתחילים ונגמרים מעל דפי הפייסבוק, אלא גולשים גם למציאות היומיומית במוסדות הלימוד. כך למשל במכללת נתניה, בה סטודנט בפקולטה ללימודי שוק ההון הגיע למבחן כשהוא חובש כאפייה ולבוש בחולצה שעליה דגל פלסטין. תלמידים רבים זעמו על מה שנתפס בעיניהם כפרובוקציה והנהלת המכללה הודיעה כי תעמיד את מעורר המהומה לדין משמעתי.

 

בהמשך לכך דף האינטרנט של אגודת הסטודנטים במכללה התמלא בהשמצות ואיומים משני הצדדים. את רובם, מנהלי הדף העדיפו למחוק. יושב ראש האגודה נימק את ההחלטה בכך שקיצוניים יש בשני הצדדים ומדובר במיעוט קולני וזניח שתופס הרבה תשומת לב. במקביל, הסטודנטים הערבים במקום טוענים כי פרסום הודעות תמיכה בצה"ל מטעם האגודה הוא מעשה לא ראוי הפוגע ברגשותיהם ואחת התלמידות הערביות במכללה קראה לאנשי האגודה להתרכז בענייני הסטודנטים בתקופה הזו ולא בפוליטיקה.

 

פרסמה צלב קרס, המלגה נשללה

 

בזמן שמוסדות לימוד שונים מתלבטים עדיין בסוגיית חופש הביטוי, ובשאלה האם נכון להטיל סנקציות על סטודנטים, נראה שמכללת הדסה בירושלים כבר החליטה: הנהלת המכללה שללה מלגה של תלמידה ערבייה שהעלתה לרשת ערב המבצע תמונה של צלב קרס צבוע כחייל במדי צה"ל. עשרות סטודנטים יצאו במחאה בעקבות הפרסום, ערכו הפגנה ואיימו לא לגשת למבחני סוף השנה במידה ולא תסולק. הנהלת המכללה הגישה נגדה תלונה במשטרת ירושלים, הודיעה על שלילת המלגה והשעתה את הסטודנטית עד תום הבירור בעניינה.

 

גם חברי הסגל בתמונה

 

לאור התסיסה בקרב הסטודנטים, ישנם חברי סגל רבים המקפידים להישאר ניטרליים. אחרים דווקא בוחרים להביע את דעתם בגלוי. במכללת תל חי קמה זעקה לאחר שמתרגל תושב קריית שמונה כינה את חיילי צה"ל בפייסבוק "נאצים" ו - "רוצחי ילדים" ועודד את המילואימניקים לסרב פקודה. בתגובה הפיצו הסטודנטים מנשר ברחבי המכללה בו כונה המתרגל "בוגד". מהנהלת המכללה נמסר שהיא מבצעת מעקב אחרי השיח האינטרנטי ותפעל במידת הצורך לפי תקנון המשמעת. דובר ההנהלה ציין כי התקבלו תלונות נוספות על תגובות קיצוניות, הן של סטודנטים והן של חברי הסגל הזוטר. נכון לעכשיו, אותו מתרגל ממשיך ללמד.

 

ביקורת של סטודנטים כלפי הבעת דעות כאלה ואחרות מצד אנשי סגל עלתה במוסדות נוספים ברחבי הארץ. כך למשל באוניברסיטת בר אילן, בה פרסמה אגודת הסטודנטים קריאה להצטרף למפגן תמיכה בחיילי צה"ל. בתגובה לפוסט, הביע אחד הסטודנטים תרעומת על כך שאחת המרצות המלמדות אותו חתמה על מסמך המגנה את מדיניות ישראל ברצועה. מדובר במסמך עליו חתמו מעל לשבעים דוקטורים ופרופסורים ממוסדות שונים אקדמיים ברחבי הארץ.

 

האוניברסיטאות מגנות את ההקצנה

 

המצב המתוח הביא את נשיאי האוניברסיטאות השונות לפרסם הודעות המזהירות מפני התלהמות ברשתות החברתיות ומחוץ להן. פרסומים אלה מעלים לדיון שוב ושוב את השאלה, האם יש למוסדות הלימוד זכות להגביל את חופש הביטוי של הסטודנטים ושל חברי הסגל. אחד המרצים הבכירים באוניברסיטת תל אביב הפיץ מכתב בו התרה כי פרסום האזהרה מהווה שלב בדרך לפגיעה בחופש האקדמי. לעומתו, קבעה אגודת הסטודנטים כי אין בשיח הציבורי מקום להתבטאויות פוגעניות כגון אלה המופצות בתקופה האחרונה. הנהלת האוניברסיטה הודיעה כי תפעל לפי תקנוני המשמעת החלים על הסטודנטים ועל העובדים.

 

קריאה לסובלנות

 

גם אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת בן גוריון פרסמה הצהרה מטעמה וזאת בעקבות מספר מקרים של גילויי אלימות על רקע גזעני במעונות הסטודנטים. במקרה זה מדובר דווקא בכתובות נאצה בגנות ערביי ישראל, שרוססו על קירות המעונות וכן על דלת חדרו של פרופסור בכיר. אחד הסטודנטים הערביים אף קיבל איומים על חייו. האגודה ציינה כי היא מברכת גילויי מחאה, אך אין בכוונתה לסבול שנאה וקריאות להסתה - על סטודנטים משני צידי המתרס להביע את דעותיהם ללא אלימות.

 

על רקע אירועי הימים האחרונים, נראה כי הסוגיה של גבולות חופש הביטוי תמשיך ללוות אותנו בתקופה הקרובה. כל שנותר לנו הוא להביע תקווה כי לא על פיהם של מיעוטים קיצוניים יישק דבר.

 

יש לכם משהו מעניין לספר לנו? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה