סטאז' משרד החינוך - התמחות בחינוך
רוצה לדעת על סטאז' בהוראה? אנחנו רוצים לעזור לך!
דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד.
לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...
איפה ללמוד חינוך? לחצו כאן למוסדות המובילים
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
סטאז' בהוראה - סטאז' בלימודי חינוך
מתנסים בהוראה בשטח
מערכת החינוך שואפת לשמור על רמה גבוהה של הסגל המלמד בבתי הספר. לכן, כדי לוודא את המקצועיות ורמת המיומנות של המורים בתחילת הדרך, יש לעבור שנת סטאז', או התמחות. הסטאז' מתקיים לאחר תום לימודי החינוך והוא מהווה שלב הכרחי בדרך לקבלת רישיון ההוראה הקבוע.
שנה זו היא הזדמנות טובה לבחון את הכלים שנלמדים לאורך לימודי החינוך, לגבש ערכים ותפישות עולם ובעיקר להכיר את סביבת בית הספר לעומק ולהפוך למעורים בה. פרק זמן זה מוקדש, אם כן, לא רק לפיתוח מיומנויות מקצועיות אלא גם לגיבוש תרבות בית ספרית וחינוכית.
למי מיועד הסטאז'
סטאז' בחינוך מיועד לבוגרי לימודי חינוך וכן לבוגרי תכניות הסבת אקדמאים להוראה ותכניות תואר שני מוסמך בהוראה M.Teach. מסלולי הסטאז' מתבצעים בדרך כלל במהלך שנת הלימודים הרביעית ללימודי החינוך, או לאחר השלמת החובות הלימודיים במסלולי ההסבה לאקדמאים. הסטאז' הוא שלב הכרחי לכל המעוניינים להשתלב כמורים בבתי ספר.
תכנית הלימודים
שנת הסטאז' מאפשרת לתרגל באופן פרקטי את הכלים הדידקטיים והפדגוגיים שנלמדו במהלך התואר. המורים המתחילים בוחנים את הקשר שבין תיאוריות חינוכיות לבין העבודה בשטח ומפתחים לעצמם זהות מקצועית וסגנון הוראה.
ההתמחות מתבצעת לפי שכבת הגיל בה התקיים המסלול במהלך הלימודים, כלומר בחינוך לגיל הרך (גני ילדים), בחינוך לבתי ספר יסודיים, בחטיבות ביניים או בהוראה בבתי ספר על יסודיים. מקצוע ההוראה נקבע גם הוא לפי ההתמחות בלימודים בתואר הראשון. באופן כללי, תפקידי הדרכה, טיפול וסיוע אינם מוכרים לביצוע סטאז'.
מתכונת הלימוד
אורכו של הסטאז' שנה אחת, משרד החינוך מגדיר כי שנה מתחילה ב - 1 לספטמבר ומסתיימת בסוף שנת הלימודים. ברוב המקרים אין אפשרות לפצל את תקופת הסטאז' לשנים רבות יותר ויש לבצע אותו ברצף.
בתקופת הסטאז' יש לעבוד בהיקף של שליש משרה לפחות. תקופה זו נחשבת עבודה לכל דבר וכך המורים מקבלים במהלכה שכר וצוברים ותק מקצועי. מוטלים עליהם כל החובות והזכויות של עובדי הוראה.
נוסף על כך, יש צורך לקחת חלק בסדנאות מלוות שמתקיימות במוסד הלימוד. סדנאות אלה נועדו להעניק תמיכה בזמן ההסתגלות ולאפשר פיתוח של שיח עם עמיתים לגבי אתגרים ותפיסות חינוכיות. כמו כן, בתקופה זו הם מקבלים סיוע מצד מורים חונכים שמסייעים להם בהתמודדות עם בעיות לאורך הדרך.
תנאי קבלה
הקבלה לסטאז' לבוגרי לימודי חינוך היא למי שמסיימים את כל חובות הלימודים, משלימים את ההתנסות בשדה ועוברים את קורס העזרה הראשונה. יש להשלים לפחות 80 אחוזים מהחובות בשנים א - ג. כמו כן, יש להציג אישור סיום לימודים מצב המוסד המלמד.
במסלולים להכשרת אקדמאים יכולים להתקבל לסטאז' בעלי תואר ראשון שסיימו לפחות 80 אחוזים מהחובות לקבלת תעודת ההוראה שסיימו את ההתנסות ועמדו בכל החובות.
- רוצים לשפר את האפשרויות בשוק? קראו גם על השלמה לתואר ראשון למורים בפועל
תהליך מציאת סטאז'
תהליך חיפוש מקום הסטאז' מוטל על הסטודנטים, אך יש לציין שמוסדות הלימוד ומשרד החינוך מסייעים בתהליך. כמו כן, עליהם לבצע פתיחת תיק עובדי הוראה במשרד החינוך, פעולה זו מתבצעת באופן מקוון דרך אתר משרד החינוך.
- כמה מרוויחים מתמחים? קראו עוד על שכר בהתמחות
- קראו עוד גם על משכורות משרד החינוך
תעודה והמשך הדרך
המתמחים עוברים הערכה בשני שלבים לאורך הסטאז', הערכה אחת באמצע השנה (מכונה הערכה מעצבת) והערכה נוספת (שנקראת הערכה מסכמת) עד סיום ההתמחות. ההערכה המסכמת כוללת ציון והחלטה לגבי עמידה בכל הדרישות.
מי שעומדים בהצלחה בכל הדרישות במסגרת ההערכה מקבלים רישיון הוראה מטעם משרד החינוך. כך למעשה נמצאים בידיהם בשלב זה תואר ראשון בחינוך, תעודת הוראה ורישיון ההוראה.
לאחר השלמת הסטאז' הבוגרים נמצאים במעמד של "מורה חדש" בשנה הראשונה לעבודתם. אחרי השנה השנייה הם יכולים לקבל קביעות במערכת החינוך אם הם עומדים בכל הדרישות המתאימות. לאחר שלבים אלה יכולים הבוגרים ללמוד גם לתכניות לתואר שני בחינוך או במסלולי הכשרה מקצועית למורים, וכך להמשיך ולפתח את הקריירה שלהם. חלק מהתכניות ללימודים מתקדמים מעניקות תוספת שכר לבעלי תואר שני.
- כמה מרוויחים מורים בישראל היום? קראו עוד על שכר בהוראה
מוסדות
סטאז' בהוראה מתקיים בתום מסלולי לימודי החינוך בכל המכללות האקדמיות לחינוך, שגם מספקות ליווי והכוונה לבוגרים. ברחבי הארץ פזורות מכללות רבות כאלה, בהן:
- המכללה האקדמית אורנים (קריית טבעון): מכללת אורנים ממוקמת בצפון הארץ, בקריית טבעון ופועלים בה מגוון מסלולים לתואר ראשון ושני בחינוך, הכשרות אקדמאים להוראה ותכניות לתעודת הוראה.
- המכללה האקדמית קיי (באר שבע): מוסד זה ממוקם באר שבע והוא חושף את תלמידיו לשלל כלים לפיתוח כאנשי הוראה. נלמדים גם מסלולים ייעודיים למגזר הבדואי.
כמו כן, ניתן ללמוד לסטאז' במסגרת תכניות הלימודים באוניברסיטאות. יש לציין כי בתכניות ללימודי חינוך BA בהן לא מקבלים תעודת הוראה יש צורך לבצע את הסטאז' ואת קבלת תעודת ההוראה במסגרת נפרדת.
- חושבים על הסבה להוראה? קראו על הסבת אקדמאים לחינוך לבית הספר היסודי
- רוצים ללמד בתיכון או בחטיבה? קראו על הסבה להוראה בבית הספר העל יסודי
- קראו גם על הסבת אקדמאים להוראת פיזיקה
הסטאז' חייב להיות עבודה של הוראה בכיתה, ממש. לכן עבודת משלבת עלולה להחטיא את המטרה.
אני ממליצה מאוד שתיגשי לבית הספר בו למדת חינוך והוראה ותבררי אצלם לגבי מקומות פוטנציאליים לסטאז'.
בנוסף, קצת חבל שלא הדריכו אותך כי צריך למצוא מקום לסטאז' עוד במהלך השנה האחרונה ללימודים, כדי להתחיל אותו מיד לאחר הסיום. עם זאת, הדרך הכי טובה היא לכתוב קורות חיים כמו שצריך ופשוט לגשת לבתי ספר ולהציע את עצמך. אין דרך טובה יותר.
בברכה,
שני
תעודת הוראה