סטודנטים פיתחו מכשיר שמסייע לעיוורים לקרוא הודעות וטקסט בסמארטפון

28/8/2016 מאת: אנאבל אדמסקי (2,407 צפיות)

קריאה היא חלק כל כך מהותי בחיים שלנו שאנחנו כמעט לוקחים אותה כדבר מובן מאליו. אנחנו קוראים כל היום, מהחדשות באינטרנט ועד להודעות בווטסאפ. האם חשבתם פעם איך מסתדרים אנשים עיוורים עם המשימות האלה? במסגרת פרויקט הגמר שלהם, שלושה סטודנטים להנדסה מאוניברסיטת אריאל פיתחו מכשיר שבא לסייע לעיוורים לקרוא בקלות, דרך המרה של טקסט בסמארטפון לכתב ברייל.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


פרויקט גמר של סטודנטים להנדסה בא להנגיש טקסט לאנשים עיוורים


המתקן להנגשת טקסט בסמארטפון לעיוורים פותח על ידי שלושה סטודנטים ללימודי הנדסת מכונות באוניברסיטת אריאל: יניב וולמן, גיא אינדיק וליאב שרמי, במסגרת פרויקט הגמר שלהם. שלושת הסטודנטים מספרים שלא הגיעו עם ניסיון בעבודה עם אוכלוסיית כבדי הראייה, אבל שבאו עם הרבה נחישות לפתור בעיה משמעותית בחיי היום יום, בכוח ההנדסה.


"רצינו למצוא בעיה בשגרה היום יומית של אוכלוסייה מסוימת, חקרנו הרבה אוכלוסיות והעלינו בעיות, בסופו של דבר החלטנו לפנות לאוכלוסיית העיוורים." מתאר יניב את תחילת העבודה המשותפת. שלושת הסטודנטים שמו לב לכך שאחת המשימות המאתגרות יותר עבור אנשים עיוורים היא קריאה, פעולה שאנחנו לוקחים כחלק כמעט טריוויאלי מהחיים, אבל עבורם יכולה להיות דבר מגביל במהלך היום. כך הם בחרו לפתח יחד מכשיר שימיר עבור עיוורים טקסט לכתב ברייל.


הסטודנטים ללימודי הנדסת מכונות בהתמחות מכטרוניקה אומרים שהם לא מגיעים עם ידע קודם בתכנות ולכן שאפו להשתמש בכלים שברשותם. "לקחנו אפליקציה קיימת, שיודעת לתקשר עם רכיבים פיזיים ובנינו את המערכת עליה." מסביר גיא. "כשהמשתמש שולח מילה דרך האפליקציה, המכשיר יודע להמיר אותה לכתב ברייל על ידי הרמה והורדה של פינים וכך הוא מתרגם ויוצר את ההודעה המתאימה."


"המתקן יודע לתרגם לא רק הודעות טקסט אלא גם מיילים ומידע באינטרנט, מכל מקום בו אפשר לקרוא. הפעילות מתבצעת דרך תקשורת בלוטות'." מוסיף יניב ומסביר כיצד עובד הפיתוח. "בתוך המכשיר יש גלגלת שנעה באופן אין סופי, לכל אות יש המרה מתאימה לברייל. העיוור מניח את האצבע על חלונית חשופה וכך הוא יכול להרגיש את הסימנים הבולטים שמייצגים את האותיות."


זול, פשוט לתפעול ושומר על הפרטיות


לדברי הסטודנטים בשוק היום קיימים מכשירים שונים שמיועדים להנגשה של טקסט לעיוורים, אבל שלפיתוח שלהם יש יתרונות משמעותיים על פניהם. "רוב האפליקציות היום, שמגיעות מובנות בתוך הסמארטפון מבוססות על חיווי קולי, כלומר האפליקציה לוקחת טקסט ומשמיעה אותו למשתמש בקול רם. הפיתוח שלנו עוזר קודם כל לשמור על הפרטיות של האדם העיוור. הוא מקנה לו את האפשרות לקרוא טקסטים כמו כל אחד אחר, בכל מקום שירצה. זה גם מאפשר לקרוא טקסטים בסביבה רועשת. אדם רואה יכול אמנם לשמוע את הטקסט אבל לעיתים הוא מעדיף לקרוא אותו. גם עיוורים מעדיפים לפעמים לקרוא." אומר יניב.


גיא מצביע על יתרון נוסף של הפיתוח, שנוגע להתמודדות שלו עם שגיאות כתיב בהודעות שאותן רוצים לתרגם. "כששולחים הודעות בין חברים למשל, מספיק שיש שגיאת כתיב קטנה ומערכות החיווי הקולי לא יודעות להמיר את הטקסט כמו שצריך, זה יכול לבלבל." יניב מסכים ומוסיף: "במערכת שלנו, קל לעיוור לאתר את שגיאות הכתיב דרך כתב הברייל, ממש כמו אדם רואה שנתקל בשגיאת כתיב מולו. הוא יכול למצוא את הקישור ולהבין מה המילה הנכונה אליה התכוון השולח."


הם מוסיפים שהמערכת באה לסייע בקריאה של טקסטים ארוכים, שאיתם הפתרונות הקיימים לא תמיד מצליחים להתמודד. "אצלנו יש אפשרות לרפרף על הטקסט ולקרוא רק חלק ממנו, אפשר לבחור רק קטע מסוים מתוכו ולקרוא רק אותו ולא את כולו." מתאר גיא. "המערכת גם מאפשרת לשלוט על המהירות של הקריאה. המשתמש יכול להתאים את המהירות לצורכים האישיים שלו, ולהחליט אם הוא רוצה לקרוא בקצב מהיר או איטי יותר."


הם מתארים גם שאת כל האפשרויות האלה תכננו בצורה קלה לשימוש, שגם פשוט לקחת ממקום למקום כך שנוצר מכשיר קטן שאינו מסובך להפעלה ולא מסורבל לשימוש יום יומי. גם המחיר של המערכת צפוי להיות זול יחסית לאלטרנטיבות אחרות.

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


עיוורים מצפים להשתמש בפיתוח: בקרוב בשוק?


הסטודנטים להנדסה מתארים שהיום קיים דגם שעובד ומבצע את תפקידו, אבל שדרושה עבודה נוספת על המתקן כדי להביא אותו לתפקוד המיטבי. "המכשיר הוכיח את הדרישות שלנו וכרגע יכול לעשות מה שרצינו. זה היה פרויקט גמר אחרי הכל, ומפאת התנאים לא היה לנו זמן בלתי מוגבל ותקציב אין סופי. הגענו כרגע רק עד לרמה מסוימת אבל גם עכשיו המכשיר מבצע את תפקידו."


הם אומרים שאמנם עדיין לא נתנו לאנשים עיוורים להתנסות בשימוש במערכת, אך מציינים שבתחילת הדרך התייעצו עם עיוורים ולקויי ראייה ובדקו מולם את האפשרויות דרך הדמיות. כך יכלו לוודא שהתנאים שהמכשיר מקנה יכולים לעזור להם לקרוא בקלות רבה יותר.


הם גם מציינים שלאורך התהליך ראו שיש ביקוש רב למוצר מצד אנשים עיוורים וכך התגובות החיוביות לגביו לא איחרו להגיע. "הלכנו במיוחד לבית ספר בירושלים כדי לראות אם הפתרון שאנחנו מציעים מתאים. ערכנו שם בדיקות וניסויים כדי להציג לתלמידים את המוצר שלנו. הם היו לגמרי בעד ושמחו לראות את היתרונות שיש בפיתוח, שאין היום במערכות אחרות."


גם לאחר שסיימו את הלימודים, השלושה ממשיכים לעבוד על הפרויקט ושואפים להוציא אותו בקרוב לשוק. "אנחנו יודעים היום איך להביא את המערכת למאה אחוז. נשמח לפתח אותה ברגע שיצרו איתנו קשר ונראה שיש נכונות לכך. כשאדם שבאמת מאמין ומחובר לנושא ייצור איתנו קשר נפעל כדי להוציא את המוצר לשוק."