הסוף לשיימינג? סטודנטים פיתחו אפליקציה שנלחמת באלימות ברשת

24/8/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,045 צפיות)

תופעת השיימינג והבריונות באינטרנט אמנם נפוצה יותר בקרב בני נוער, אבל היא כמובן לא פוסחת על המבוגרים שבינינו. שלושה סטודנטים פיתחו אפליקציה שמטרתה לעצור את התופעה הזו, שמתרחבת מאוד בזמן האחרון. שמענו על התוסף, שכבר מצליח מאוד בשיתוף פעולה עם רוב הרשתות החברתיות.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


דיסלייק לאלימות: איך אפליקציה של סטודנטים עוזרת למנוע בריונות באינטרנט?


תופעת הבריונות ברשת הופכת לנפוצה מאוד בזמן האחרון ורק בחודשים האחרונים אנחנו שומעים על מקרים רבים של נוער ומבוגרים שנפגעו ממנה. קבוצות הסתה או שנאה בפייסבוק, הפצה של תמונות או סרטונים, שיימינג ואיומים הם רק חלק מהמקרים האלימים שקורים ברשת, בכל יום. כמה סטודנטים החליטו שנמאס להם והקימו יחד את יוזמת "הכפתור האדום", שבאה לשים סוף לתופעה.


שלושת הסטודנטים, עדי זוטא, אלון בר דוד ו - לירון פתאו, שמסיימים בימים אלה את הלימודים במרכז הבינתחומי הרצליה, התחילו לעבוד על היוזמה החברתית החשובה הזו לפני כשלוש שנים. הם פיתחו תוסף לדפדפן ואפליקציית סלולר, שמאפשרים לדווח על מקרים אלימים שאנחנו עדים להם ברשת. הרעיון הסטודנטיאלי צבר משתמשים רבים וזכה להצלחה אדירה, כשכיום הם משתפים פעולה עם רוב הרשתות החברתיות הגדולות. תפסנו לשיחה את אחד המייסדים, אלון בר דוד, שמסיים עכשיו את המבחנים האחרונים בלימודי מנהל עסקים, וראינו איך אפשר להפוך את האינטרנט למקום בטוח לכולם.


"בעיה גדולה שדורשת מענה, כמה שיותר מהר"


בר דוד מספר שהוא וחבריו ללימודים הגיעו לרעיון דרך תחרות סטארט אפים ארצית לפני כשלוש שנים, כשהיו רק בתחילת לימודיהם. הם הגיעו לתחרות עם הרעיון, שהיה אז עדיין בחיתוליו וזכו במקום הראשון. מכאן התחילו את הדרך לפיתוח המוצר, שלקחה להם כשישה חודשים. "מאז שהוא באוויר, די מהר נדהמנו לגלות מציאות וירטואלית שלא היינו מודעים לקיומה," הוא מתאר. "בין היתר כי אנחנו לא בגילאים שבדרך כלל כותבים או נחשפים לתכנים האלימים. הבנו שזאת בעיה גדולה מאוד, שדורשת מענה, וכמה שיותר מהיר, יעיל ואפקטיבי."


הבריונות ברשת, שידועה גם בשם cyber bullying, מוכרת בעיקר בקרב נערים ונערות אבל נפוצה גם אצל משתמשים יותר מבוגרים. בר דוד מדווח שרוב הפניות שהם מקבלים הן מבני נוער, אבל הם מקבלים גם לא מעט פניות ממבוגרים. הוא מספר שבמערכת מקבלים עשרות דיווחים ביום, אם לא מאות. "רק בשנת 2014 קיבלנו כעשרת אלפים דיווחים, והיום, בשנת 2015, אנחנו קרוב לכפול מזה. התופעה רק גדלה ומתעצמת. ככל שמתפתחות הרשתות החברתיות, כמו לדוגמה סיקרט, וואטס אפ ופייסבוק, כך גם התופעה גדלה יחד איתן."


התוסף עובד ומביא לתוצאות - איך מטפלים בפוגעים באינטרנט?


אז איך המערכת עובדת בפועל? אלון מסביר: "ברגע שמורידים את האפליקציה, מופיע התוסף בדפדפן או בנייד. ברגע שרואים משהו אלים ברשת, אפשר לשלוח דיווח באמצעות צילום מסך, שמגיע באופן אנונימי למערכת ניהול הפניות שאנחנו מפעילים". כיום הם עובדים עם כל הרשתות החברתיות ובעיקר עם פייסבוק, אינסטגרם ויוטיוב.


אלון ממשיך ונותן דוגמא לתגובה של מערכת הכפתור האדום: "נניח שקיבלנו דיווח על קבוצת חרם אלימה שפתחו נגד 'X'. שלושים חברים הצטרפו לקבוצה והתחילו לכתוב בה דברים פוגעניים. אנחנו יכולים לחסום את הקבוצה הזו, לעד שלושה ימים." ההחלטה אם לקחת את הדברים הלאה, למשל להשעיה או לסנקציות חריפות יותר היא כרגע בהחלטת הרשתות החברתיות עצמן. במקרים מסוימים הן בוחרות להרחיק את המשתמשים האלימים לבין 24 - 48 שעות, ובמקרים חמורים יותר גם משעות אותם לגמרי מהרשת. "כמו שאפשר להבין, לילדים השעיה מהרשתות היא עולם ומלואו, זה מאוד משמעותי להם." הוא אומר.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


מצליחים ברשת - ומשנים גם את החוק


נראה שבמקרה של המיזם הזה, העבודה הקשה משתלמת. "הכפתור האדום הוכיח את עצמו עד היום," הוא אומר. "יש לנו כ - 20 אלף משתמשים, שמדווחים לנו על אלימות ברשת. אנחנו במערכת כ - 60 מתנדבים, שכולם סטודנטים. חלקם מהבינתחומי ואחרים מבן גוריון. באוקטובר הקרוב אנחנו הולכים לגדול ל - 100 סטודנטים בערך ומתרחבים גם לאוניברסיטת חיפה, בית ברל ומכללת כנרת."


הסטודנטים לא מסתפקים רק באפליקציה ובתקופה האחרונה הם גם פועלים במרץ כדי לשנות את החקיקה בישראל בכל הנוגע לבריונות אינטרנטית. בעוד במדינות אחרות קיימים חוקים שמגדירים מהי הטרדה ברשת (cyber harassment) וקובעים סנקציות שאפשר להטיל על העבריינים, בישראל אין כיום חקיקה דומה. לשם כך, עומלים המקימים על הגשת טיוטה ל"חוק בריונות ברשת", וגם על תיקון לחוק העונשין שיכיר בבריונות באינטרנט כעבירה פלילית.


בר דוד מדווח שהתהליך מתקדם מעולה. "אנחנו פועלים יחד עם חברת הכנסת רויטל סוויד ממפלגת 'המחנה הציוני' ומקדמים את השדולה שהיא הקימה. אנחנו מנסים באמת ליצור מצב שבו תהיה חקיקה בנושא ויוכלו להטיל סנקציות כנגד הבריונים. כרגע אנחנו בשלב הטיוטה ומנסים לקדם את זה כמה שיותר."


לחברים אין עדיין צפי כמה זמן ייקח התהליך, אבל הם מראים אופטימיות. "אלה תהליכים, ותהליכים בדרך כלל לוקחים זמן, זה לא מהרגע להרגע," מסכם בר דוד. "אנחנו שמחים שיש אנשים שמתעסקים בזה, שאכפת להם ופועלים בנושא, ולכן זה בהכרח יתקדם."