גלימות או לא להיות - מחאת הסטודנטים בטקס הענקת התארים

25/6/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (10,172 צפיות)

מה קרה כאשר הנהלת אוניברסיטת בר אילן החליטה שהשנה לא יחולקו כמיטב המסורת הגלימות והכובעים בטקס הענקת התארים? הסטודנטים לא שותקים, ובקמפיין אינטרנטי הם מביעים את מחאתם על המצב וקוראים לאוניברסיטה לשנות את החלטתה. "מחאת הגלימות" של בר אילן פועלת להביא לשינוי עד לתחילת השבוע הבא, כדי שגם השנה יהיו לסטודנטים זיכרונות מתוקים מהערב לו ציפו כל התואר.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


יהיו בושות? מחאת הגלימות של הסטודנטים בבר אילן

 

מגבעות מרובעות, חלוקים שחורים וצעיפים צבעוניים הם בין הדימויים השגורים ביותר שנקשרים לאקדמיה, והם הפכו במשך השנים לחלק מחוויית סיום הלימודים של רבים. סטודנטים במכללות ובאוניברסיטאות מצפים בכיליון עיניים ליום בו יעלו לבמה לקבלת התואר ויחייכו בגאווה להוריהם ולחבריהם.

 

הסטודנטים בבר אילן התאכזבו השבוע לגלות כי השנה לא יקבלו את הגלימות והכובעים בטקס, כפי שהיה נהוג עד כה במוסד הלימוד. לקראת הטקס, שאמור להתקיים בימים ראשון ושני בשבוע הבא (28 ו - 29 ביוני 2015), הודיעה האוניברסיטה כי בשל קיצוצי תקציב ועלויות ההשכרה הגבוהות, ייאלצו מסיימי התואר הראשון והשני לעלות לקבלת התארים ללא גלימה. בתגובה, מספר סטודנטים התאחדו ויצרו קבוצת מחאה בפייסבוק, "אין גלימות - יהיו בושות". בקבוצה, שצברה עד כה מעל 150 חברים, מוחים הסטודנטים על שבירת המסורת ועל כך שלאחר שנים של השקעה בלימודים, נפגמת החוויה המיוחדת של היום לו ציפו זמן כה רב.

 

תחושת החמצה ברגעי הסיום - סטודנטים במאבק

 

רפאל בויגנמן, שמסיים השנה את לימודי הלוגיסטיקה, הוא ממארגני קבוצת המחאה. הוא מספר כי ביום שני, נודע לסטודנטים על החלטת האוניברסיטה לא לחלק השנה גלימות, זאת לאחר שבשנה שעברה כבר החליטו על קיצוץ הכובעים בטקס. " למה כל פעם עושים קיצוצים על חשבוננו? סיימנו עכשיו שלוש שנים, בהן שילמנו שכר לימוד, וברגע האחרון, של סוף התואר, כשכולם מגיעים לתמונה למזכרת, הורסים את החוויה. יש כאלה שמגיעים עם הילדים או הנשים שלהם, הרסו לנו את הרגע היפה הזה."

 

בויגנמן מתייחס גם להחלטת האוניברסיטה, להציב כ - 15 גלימות באירוע, עמן יוכלו הסטודנטים להצטלם בנקודות צילום שיעמדו לרשותן. "יש כ - 800 סטודנטים בממוצע בטקס. אני לא רוצה לדעת כמה סטודנטים ישלפו שם ציפורניים," צוחק בויגנמן. "זה מרגיש בעיני כמו זלזול, כבר היה עדיף שלא יביאו גלימות בכלל."

 

אכזבה, החרמות וגלימות אדומות - מחאת הגלימות

 

בהמשך, מספר סטודנטים נוספים הקימו איוונט מחאה ששמו "מחאת הגלימות", שקורא לסטודנטים להצטרף ולהפיץ את ההתנגדות להחלטת האוניברסיטה, במטרה להביא לשינוי במצב. בשני העמודים התקבלו עד מהרה עשרות תגובות של סטודנטים. רבים מהם תומכים במאבק ומביעים את התסכול שלהם למול החלטת האוניברסיטה. אחרים מספרים על מורת רוחם של הוריהם על כך שלא יוכלו להצטלם בגלימות למזכרת, כפי שציפו.

 

חלק מהמגיבים אף ציינו כי בכוונתם להחרים את הטקס ולא להגיע אליו כאקט מחאה. עם זאת, מספר סטודנטים הביעו את דעתם על כך שאולי הגיע הזמן לעדכן או לשנות את המנהג הסמלי של לבישת הגלימות, וטענו כי העיקר הוא עצם סיום לימודיהם ולא אופן הלבוש בטקס. יש לציין כי במספר אוניברסיטאות בארץ מתקיים טקס הבוגרים ללא גלימות, אולם בבר אילן, בדומה למכללות רבות אחרות, הגלימות והכובעים הפכו למסורת של ממש בקרב הסטודנטים.

 

בנוגע לשמועות על החרמת הטקס, מגיב בויגנמן: "שמעתי על החרמות אבל אנחנו בקבוצה לא בעד להחרים את הטקס. יכול להיות שסטודנטים בודדים יחרימו. כמה אנשים מהאיוונט החליטו שהם מגיעים לטקס עם גלימה אדומה, זו הצורה שלהם להביע את המחאה שלהם." במקביל נראו בעמוד הצעות בקרב סטודנטים לגבי קניית גלימות עצמאית או הכנה של חולצות מחאה מודפסות.

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 

 

היסטוריה של מחאה - בבר אילן קוראים לשינוי

 

מארגני המאבק, שמסיימים כעת שלוש שנות לימוד בבר אילן, כבר הספיקו לטעום מחאות אחרות שידע מוסד הלימוד. כך למשל, לפני זמן מה מחו הסטודנטים כנגד מחירי הקפה בקמפוס ופתחו בחרם צרכנים על הקפיטריות בבר אילן, בדרישה להורדת המחירים הגבוהים ולמעבר לאלטרנטיבות זולות יותר, במגמת הקפה בחמישה שקלים.

 

רפאל ממשיך: "אני מקווה שיתעוררו באוניברסיטה בעתיד, לפני שמקרים כאלה קורים. הדגש במחאה הוא על כך שהאוניברסיטה חוסכת על גבם של הסטודנטים, זו הנקודה שאנחנו מנסים להעביר במאבק שלנו. העובדה שסיימנו שלוש שנים של לימודים לא הופכת אותנו ללא חשובים, להיפך. העניין הוא פחות בגלימות ויותר במסר שיש להעביר לסטודנטים בשנים הבאות ולהנהלת בר אילן".

 

בינתיים, ייתכן כי האוניברסיטה שמעה את מחאתם של הסטודנטים. בבר אילן הודיעו כי יעלו את מספר הגלימות שיעמדו לרשות הסטודנטים מ - 15 ל - 40 גלימות בערך.

 

הטקסים יתקיימו כסדרם - תגובות האוניברסיטה

 

בעמוד הפייסבוק הרשמי שלה, פורסמה תגובתה של אוניברסיטת בר אילן: "מקבלי תואר דוקטור יקבלו גלימות שישמשו אותם לכל אורך הטקס. כאמור, מטעמי תקציב ובשל העלות הגבוהה מאוד של שכירת גלימות לטקס נאלצנו השנה לבטל את הזמנת הגלימות, כך נהגו גם אוניברסיטאות אחרות.אנחנו מבינים לרוחם של הבוגרים שהתאכזבו לגלות כי לא יצעדו הפעם עם גלימות, אך אנחנו מבקשים ממקבלי התואר להבין כי ההחלטה התקבלה בלב כבד ובחוסר ברירה."

 

עוד הגיבו מטעם האוניברסיטה כי: "לבוגרים המשתתפים בטקסי קבלת התארים השנה, אוניברסיטת בר-אילן תעמיד לרשותכם גלימות בנקודות הצילום במתחם הטקסים כדי שתוכלו להצטלם ולתעד את המעמד החגיגי והחשוב הזה. צלמים מטעם האוניברסיטה יהיו במקום כדי לצלם אתכם. [...] בנוסף, יופק סרט מסכם לאירועי קבלת התארים והוא יכלול ראיונות קצרים עם בוגרים. [...] מסיבות תקציביות הוחלט שלא יהיו גלימות במהלך הטקסים עצמם, אבל הטקסים יתקיימו כסדרם בכל הכבוד הראוי וההערכה לבוגרי האוניברסיטה. אנחנו מצפים לראותכם ואת קרוביכם בטקסים ומאחלים לכם הצלחה במעלה הדרך."

 

כך הגיבו באגודת הסטודנטים של בר אילן בעמוד הפייסבוק הרשמי לפניות הסטודנטים: "אוניברסיטת בר-אילן החליטה השנה ליישר קו עם האוניברסיטאות הגדולות כגון תל אביב, חיפה, העברית ובן-גוריון, ולהעמיד עמדה בה יוכלו הבוגרים להצטלם עם גלימות. בעמדה יהיו גם צלמי אוניברסיטה, צלם מגנטים וצלמי וידאו שיפיקו סרטון מהאירוע.

 

לאורך שנים האוניברסיטה הביאה כמות מסוימת של גלימות לצילומים, וב - 3 השנים האחרונות הביאו גלימות לכולם, נסיון שגרר עלויות גבוהות מאוד מצד האוניברסיטה. השנה החליטו לחזור למתכונת של גלימות לצילומים, כמו בכל המוסדות הגדולים האחרים.
האגודה פנתה כבר אתמול בצהריים לגורמים באוניברסיטה ופעלה בנושא כדי להבטיח את קיומו של טקס מכובד ומרגש. בעקבות פניות מצד האגודה, האוניברסיטה הגדילה משמעותית את כמות הגלימות לצילומים וכל סטודנט יוכל לצאת עם תמונות למזכרת. אנו מאחלים לבוגרים מזל טוב על סיום הלימודים וקבלת התואר."