המיצג הייחודי שיצרו סטודנטים כדי להיאבק בהזרמת השפכים לים

3/5/2017 מאת: אנאבל אדמסקי (2,356 צפיות)

אין מי שלא אוהב את הים. שני סטודנטים שגילו את הממדים של תופעת הזרמת השפכים לים החליטו לעשות מעשה. במסגרת אחד הקורסים בלימודי תקשורת חזותית במכון הטכנולוגי חולון HIT, הם יצרו מיצג שמטרתו להעלות את המודעות של הציבור לבעיה ועשו זאת בדרך ממש לא שגרתית.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


מיצג של סטודנטים מעלה את המודעות להזרמת שפכים לים בדרך לא שגרתית


אם הזדמן לכם להגיע לחוף הריביירה בבת ים באחד הימים בחודש האחרון, ייתכן שיצא לכם לראות מחזה לא כל כך שגרתי, בדמות שורת אסלות צבעוניות שהוצבו בשורה על החול, כולל שמשיות תואמות. מאחורי המיצג המיוחד הזה עומדים שני סטודנטים, שהחליטו לעשות מעשה נגד תופעה שמשפיעה על כולנו, והיא הזרמת מי השפכים אל הים.


דנה ברקאי ומייקל סמסון, שני סטודנטים בשנה הראשונה ללימודי תקשורת חזותית במכון הטכנולוגי חולון, יצאו למשימה להכנת המיצג במסגרת קורס בשם "קונספט" בלימודיהם, שבו מקבלים כל כמה שיעורים נושא ועליו נדרשים לתכנן ולבצע קונספט עיצובי. כשהתבקשו ליצור קונספט במסגרת הנושא "התערבות במרחב הציבורי", השניים החליטו בסופו של דבר לבחור במקום שקרוב לשניהם – חוף הים.


"אנחנו נתקלים הרבה בתופעת הזרמת השפכים לים. אני מהצפון במקור ונחשפתי למספיק סיפורים על הנושא, אבל שום דבר לא נעשה כדי לפתור את הבעיה." מתארת דנה. "זה נושא שמאוד חשוב לשנינו, אין מישהו שלא אוהב את הים." מייקל מסכים ומוסיף: "נולדתי בבת ים, אני מאוד אוהב את הים ונמצא שם הרבה בקיץ. יש לי חברים גולשים שמספרים שיש ימים בחורף שבהם ממש אי אפשר לגלוש ואפשר לראות את הצבע של המים משתנה. כואב לי שעושים דברים כאלה, זה נורא בעיני."


השניים מתארים כי במסגרת הכנת המיצג חקרו את תופעת הזרמת השפכים ואת היקפה היום. "משרד הבריאות מפרסם מבזקים בהם הוא מפרט מתי אסור להיכנס לחופים מסוימים. אנחנו לא יודעים עד כמה הנתונים האלה מדויקים ולדעתנו קצת מסתירים את התופעה. מכתבות שראינו בתקשורת למדנו שהבעיה קיימת בעיקר בחיפה, בתל אביב ובקריית ים, בערים האלה ההזרמה מתרחשת לעיתים קרובות מאחרות."


הם מסבירים גם כי עיקר ההזרמה נעשית בחודשי החורף, משום שבקיץ יש תנועה רבה יותר של רוחצים בחופים. "בשנת 2013 יצא חוק שאומר שכדי להזרים מי שפכים לים יש צורך בקבלת היתרים. יש גופים שאחראיים על הפיקוח על תדירו ההזרמה לפי תקנות שנקבעו. אבל כמו תמיד, הכל 'קומבינה'. זו לא בעיה להשיג את התקנים, ולמעשה ההזרמה מתקיימת בתדירות הרבה יותר גבוהה מהמותר. התקנים מנחים להזרים את הביוב רחוק מהחופים, אבל לא תמיד עומדים בדרישה הזו." הם אומרים.


לאחר שהבינו את חומרת המצב, שמו לב גם כי לא כל הרוחצים בים ערים לבעיה הזו. "אנשים רבים חושבים שאין קשר בין הביוב לים. הם לא יודעים שלשם מגיעים השפכים כדי להיפטר מהם. למעשה, יש מי שמשתמשים בים כמעין ביוב ענקי." מציין מייקל.


"רצינו שאנשים שמגיעים לחוף יראו משהו שלא יוכלו להתעלם ממנו"


את התובנות שלהם לגבי המצב החליטו ליישם במיצג, שיעזור לעורר את מודעות הציבור למצב הקיים. "רצינו שאנשים יבואו לחוף ויראו משהו הזוי לחלוטין, שאי אפשר להתעלם ממנו. רצינו שיבינו שהם שוחים בים ולפעמים לא יודעים שהוא מלא ביוב, ויקבלו מעין "כאפה" לפנים." מסביר מייקל.


הסטודנטים לעיצוב מתארים שבמסגרת המיצג, לקחו ארבע אסלות אותן עיצבו במסגרת סדנת המכון. הם ערכו שינויים כגון הוספה של בד למושב, צביעת האסלה והרכבה של שמשיה תואמת, כדי לגרום לאסלה להיראות דומה כמה שיותר לכיסא החוף המוכר. "שאפנו לחבר בין נושא הים והפריטים שאנחנו לוקחים איתנו לשם לבין בית השימוש, שתוכנו מגיע בסופו של דבר אל הים שלנו." אומרת דנה.


את האסלות הציבו על החול ועליהן התקינו שלטים, בהם כתבו סיסמאות קצרות וקליטות כמו "הפסיקו להזרים את מי השפכים לים" או "נמאס לנו לשחות בביוב." הם מציינים: "שמנו את השלטים על האסלות, כדי שאם רוחצים לא יבינו מרחוק, הם יצטרכו להתקרב ולראות מה משמעות המיצב ואז יקבלו מעיין הלם."


לאחר שהקימו את המיצג, נשארו בחוף ושוחחו עם אנשים שהגיעו למקום. השניים מציינים שפגשו לא מעט רוחצים סקרנים שהביעו עניין במיצג יוצא הדופן והחלו להתעניין מה ניתן לעשות בעניין. "אנשים רבים שהכירו את הנושא ניגשו ודיברו איתנו והסכימו מאוד עם מה שאנחנו עושים. היו גם מי שהנושא היה חדש להם ולא היו מודעים להזרמת השפכים כלל. הם התעניינו, שאלו מדוע זה קורה ומי אמור לטפל במצב." מציינת דנה.


"אנשים ממש עודדו אותנו." מוסיף מייקל. "היו גולשים שממש חיבקו אותנו והודו לנו, כי זה נושא שמאוד קרוב אליהם. אנשים לגמרי שיתפו פעולה, שאלו שאלות, הסכימו לשבת ולהצטלם עם המיצג ולשוחח איתנו על התופעה."

 

גולשים שאהבו את זה קראו גם:

 


מתחילים שיח במדיה החברתית ומקווים שהשינוי קרוב


הסטודנטים מסבירים שהמיצג פעל למשך יום אחר בלבד, וכי באחר הצהריים של אותו היום פרקו את המיצג והסירו את האסלות מהחוף. מאז פורק המיצג, הם עדים לכך שהשיח על התופעה מתגבר ברשתות החברתיות. "אנחנו רואים שאנשים מפרסמים תמונות ורשמים שצילמו מהמיצג, גם אנשים שקרובים אלינו וגם כאלה שאנחנו לא מכירים, כולל גורמים בתקשורת". הם מציינים. "ציפינו שברגע שאנשים יראו דבר כזה בחוף הם יתחילו שיח על כך ברשתות החברתיות. אנחנו מקווים שעכשיו הדברים יגיעו אל הידיים הנכונות, אל אנשים שהנושא מספיק חשוב להם שיטפלו בבעיה."


הם אומרים שגם המרצים שלהם התרשמו מהבחירה שלהם למטלה שניתנה בקורס. "הם אהבו מאוד את הקונספט והתרשמו מהרעיון, אמרו לנו שזה נושא חזק וחשוב מאוד." בינתיים הם אמנם המשיכו למטלות אחרות במסגרת הלימודים, אבל מציינים שממש לא סיימו את העבודה שלהם על פרויקט העלאת המודעות להזרמת השפכים וממשיכים לעקוב אחרי המצב. השניים יודעים שכסטודנטים שנמצאים בעיצומם של לימודים תובעניים, המשאבים שבידיהם אמנם מוגבלים אבל הם נחושים לעשות כל מה שביכולתם.


"בכלים שיש לנו ובמה שאנחנו יכולים לעזור אנחנו עושים כה שיותר, מנסים לדחוף את הנושא קדימה ושולחים לעוד גורמים במדיה. כדי להגיע לכנסת צריך להגיע לירושלים אבל היום, ברשת הדברים רצים לפעמים יותר מהר מאשר בכנסת וההשפעה של המדיה החברתית גדולה יותר." הם אומרים. "אנחנו רוצים שהמודעות תגיע ישירות מהאנשים, שיהיה להם אכפת והם ישנו את המצב בעצמם, יקומו וידרשו פתרון לבעיה."