לימודים ואהבת חינם: הסטודנטים של "בליבה חומה" בשיתוף פעולה בין מגזרים

8/10/2015 מאת: אנאבל אדמסקי (3,265 צפיות)

עשרות אלפי סטודנטים חרדים לומדים בישראל, אבל עד כמה באמת אנחנו מכירים אותם ואת עולמם? פרויקט הסטודנטים "בליבה חומה" מפגיש סטודנטים חילונים וחרדים ללמידה משותפת ובדרך גם שואף לשבור כמה סטיגמות לגבי מגזרים ולבנות עתיד אחר לחברה שלנו.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


בונים את הגשר, שוברים את החומות: סטודנטים חרדים וחילונים בתכנית "בליבה חומה" לומדים יחד


שנת הלימודים מתחילה בעוד קצת יותר משבוע, אז מאות אלפי סטודנטים יגיעו שוב לקמפוסים ברחבי הארץ. מתוכם, יותר מ - 10,000 שייכים למגזר החרדי. מגמת הלימודים במגזר הולכת וגדלה לאחרונה, כחלק מהשאיפה להשתלב במעגל העבודה. אבל עדיין נראה לפעמים כאילו בחברה הכללית, ובציבור החילוני בפרט, לא תמיד חשופים לפלח הזה באוכלוסייה.


פרויקט "בליבה חומה" הוא יוזמה סטודנטיאלית של חונכות ולימודים משותפים לסטודנטים חילונים וחרדים. התכנית, ששואפת לשבור סטיגמות ולגשר בין אוכלוסיות בחברה שלנו, התחילה את דרכה לפני ארבע שנים בירושלים והיום פועלת כבר בכמה ערים ברחבי הארץ כמו תל אביב, באר שבע וחיפה. דיברנו עם סטודנט שלוקח חלק בפרויקט הזה על לימודים לחרדים, על יהדות ועל היכולת של סטודנטים ליצור גשר בין מגזרים.


תחושה של שותפות: "מה שמשנה הוא לא המגזר"


התכנית הוקמה על ידי קבוצת צעירים על רקע התגברות יציאת החרדים ללימודים אקדמיים ולמול ושבר חברתי בין הציבור החילוני והחרדי באותה תקופה. הם החליטו לעשות מעשה, כדי ליצור עתיד טוב יותר דרך מאמץ משותף של צעירים חילונים, חרדים ודתיים לאומיים. היום פועלים בתכנית החונכות יותר מ - 500 סטודנטים, שמחצית מהם חרדים. בכל שבוע נפגשים סטודנט חילוני וחרדי למפגש שכולל חיזוק במקצועות האקדמיים, אבל גם לימוד משותף של הגות יהודית, כחלק מההשקפה שלשני המגזרים יש הרבה מה ללמוד אחד מהשני.


אריה כפירי הוא סטודנט באוניברסיטה העברית, שמתחיל בקרוב את השנה השנייה לתואר השני במזרח תיכון. כפירי החל את דרכו בפרויקט בשנה שעברה וכיום מתקדם לתפקיד של רכז פעילות בירושלים. הוא מתאר את הלמידה המשותפת ומסביר שמרבית החונכים עובדים במסגרת חוגים מתחום המדעים המדויקים, בנושאים כמו לימודי חשבונאות, סטטסיטיקה, פיזיקה, או לחלופין במסגרות להשלמת בגרויות. כמי שלומד במסלול מדעי החברה, מרבית החונכות שביצע הייתה בלימוד השפה האנגלית.


כפירי היה שותף לשתי "חברותות", כפי שמכונים מפגשי הלמידה בתכנית. מדי שבוע הוא נפגש עם שני הסטודנטים, שאחד מהם למד במכינה אקדמית והשני התכונן למבחן אמי"ר. הוא מתאר את הלמידה כחוויה משמעותית מאוד, כאשר לאורך המפגשים נוצר קשר מיוחד בינו לבין שני הסטודנטים.


"האווירה במפגשים בזוגות היא אווירה מאוד ממוקדת מטרה, מאוד של שותפות." הוא אומר. "הפידבק שקיבלתי מהם היה שאני באמת מאוד עוזר להם. מהזווית שלי זו הייתה תחושה מעולה. מעבר לעניין המקצועי, חלק מהמטרה היא באמת הנושא של שבירת מחיצות בין מגזרים בחברה, וגם כאן היה תהליך יפה ומעניין. עם חברותא אחד הקשר היה יותר של צחוקים, עם השני יותר של שיחות פילוסופיות ופוליטיות. דווקא בגלל שאלו קשרים מאוד שונים, זה מראה שהמגזר פחות משנה, מה שמשנה הוא האופי וההעדפה האישית של כל בנאדם."


סקרנים להכיר: סטודנטים שוברים את הסטיגמות


כפירי מגיע ממשפחה חילונית אך מגדיר את עצמו שומר מסורת ומנהל אורח חיים דתי, כך שהוא מעיד שהייתה לו חשיפה לעולם היהדות. עם זאת, הוא מספר כי ישנם סטודנטים רבים בפרויקט שהם 'חילונים גמורים', שאין להם כל זיקה או קשר לחייהם של סטודנטים חרדים. רבים מהם מגיעים ממקום של סקרנות גדולה להכיר את העולם הזה.


"ישנה הרבה סקרנות מהצד החילוני," מסכים כפירי. "רבים מאוד פונים אלינו ומציינים שהיתרון בתוכנית בעיניהם הוא עיקרון ההדדיות. העובדה שמלבד הסיוע האקדמי, יש בה את האלמנט של החברותא, לימוד היהדות, אותו לרוב הסטודנט החרדי מוביל. הם רואים בזה יתרון גדול, כי הם רוצים להכיר, ומה הם מכירים? בני אדם, על כלל המורכבות. לרוב אנשים עם משפחות, שרוצים לפרנס וגם רוצים לשמור על אורח חיים מסוים, שמכירים תודה למי שעוזר להם, אבל בלי שום רגשות נחיתות."


אחד ההיבטים שאיתם רוצים להתמודד חברי "בליבה חומה" הוא הסטיגמות שקיימות לגבי המגזר החרדי. אריה מסביר כי "'בליבה חומה' נולדה בין היתר, כיוון שכחלק ממאבקים ציבוריים מוצדקים לדעתנו, שקשורים ביחסי חילונים - חרדים, היו קולות מאוד לא מוצדקים של סטיגמות, של ניכור ושל שנאה. המחשבה הייתה שצריכה להיות השתלבות של חרדים באקדמיה ובתעסוקה, אבל ממקום מכבד, עם כמה שפחות ניכור."


בזמן הלמידה ביחד, הסטודנטים מגלים שלא רק הם יכולים ללמד את הסטודנטים החרדים ולספק להם תמיכה אקדמית, אלא הם עצמם יכולים ללמוד משהו מהם. בדרך, הם גם שוברים כמה סטיגמות שקיימות בחברה שלנו על חרדים ואורח החיים שלהם. "לי היה חברותא אחד 'אינטלקטואל' ואחר 'מצחיק', ומהקשרים עם שניהם נהניתי." מדגים כפירי מתוך החוויות האישיות שלו בתכנית. "אני חושב ששבירת הסטיגמה הכי גדולה, זה לראות בעין איך פרטים חרדים שונים אחד מהשני, כמו כולם בעצם."


כפירי סבור גם שהתכנית מעידה על תופעה רחבה הרבה יותר בחברה שלנו היום - המעורבות ההולכת וגדלה של המגזר החרדי לא רק באקדמיה, אלא בחברה בכלל. "אני חושב שגם חילונים גמורים שיש להם סטיגמות על חרדים, מאוד מסתקרנים מחרדים שבוחרים ללמוד באקדמיה. הם מבינים שמדובר ב'חרדים אחרים', שרוצים להשתלב בחברה ובכלכלה. עם זאת, הם לא לגמרי 'אחרים' - הם חלק ממהפכה שקטה במסגרתה הציבור החרדי, תוך שמירה על אופיו הייחודי, הופך ליותר ויותר מעורב בחברה."

 

גולשים שקראו את זה אהבו גם:

 


להבין את הצד השני: הופכים את שילוב החרדים למיינסטרים


בינתיים, הסטודנטים של בליבה חומה יתחילו ממש עוד מעט את השנה החמישית לפעילות שלהם. לשמחתם הרבה, התכנית הולכת וצוברת תאוצה והביקוש וההתעניינות ברחבי הארץ גדלים. "הרחבה הדרגתית משנה לשנה כמובן מספקת ומשמחת אבל היא לא מספיקה לנו," אומר כפירי. "אנחנו מעוניינים להתרחב לכל הארץ ולהגיע לכל מי שנוכל לסייע לו בעזרת הכלים שלנו. אנחנו גם מעוניינים שהמודל שלנו יאומץ על ידי ארגונים אחרים, כך שהחברה הישראלית תצא נשכרת ככל הניתן."


בשביל לעשות זאת, כפירי מספר שהם מחפשים סטודנטים נוספים שרוצים להצטרף לפרויקט, אנשים מיוחדים שרואים את החברה שלנו באור אחר. "אנחנו מחפשים סטודנטים שמעוניינים לעזור, שמבינים את חשיבות הפרויקט מבחינת החברה הישראלית, אבל כאלה שמגיעים לעזרה הזו ממקום צנוע. לא 'מיסיונרים' של האקדמיה, של המערב והחילונות, אלא כאלה שמבינים שהצד השני הוא אדם מגובש עם רצונות וצרכים משלו, ושאפשר ללמוד אחד מהשני."


כחלק ממגמת ההתרחבות, מפעילים ב"בליבה חומה" גם תכנית חדשה יחסית בדרום הארץ, בה הסטודנטים המלגאים עובדים עם חיילים חרדים שמשרתים בגדוד "נצח יהודה" ומשתתפים בתכנית להשלמת בגרויות. דרך השירות הצבאי, שואפים בתכנית לעזור לצעירים החרדים להשתלב מבחינה חברתית וכלכלית וגם לפתוח להם דלת להמשך הלימודים שלהם, כחיילים משוחררים.


נראה שב"בליבה חומה" שואפים קדימה וגבוה. דרך התכניות ושיתופי הפעולה שלהם, הם רוצים "להרחיב את הפעילות ולהגיע לקהלים חדשים, שיעזרו לעשיה שלנו, בשילוב חרדים באקדמיה ובחברה הישראלית להפוך למיין סטרים." זה לא הולך להיות קל, אבל הסטודנטים אופטימיים. "מדובר באתגר ענק של החברה הישראלית, ואנחנו שמחים להרים את הדגל הזה, ומרגישים שרבים וטובים מבינים את האתגר ומוכנים לעזור ולהרים את הכפפה."