עזרנו גם לך? דרג אותנו:
מלגות לקליטת סגל אקדמי
מטרת מלגות קליטת הסגל הינה לסייע לחוקרים צעירים להיקלט כסגל בכיר באוניברסיטאות המחקר בישראל. רבות מתכניות אלו מופעלות על ידי הות"ת (הוועד לתכנון ולתקצוב) של המועצה להשכלה גבוהה, אולם ניתן למצוא גם תכניות המוצעות מטעם גופים ממשלתיים נוספים (כגון משרד העלייה), או מטעם קרנות ועמותות פרטיות.
חלק מן התכניות מיועדות לחוקרים במגוון תחומי ידע אקדמיים, בעוד מסלולים מסוימים מתמקדים בענפי המדעים. התכניות לקליטת מדענים צעירים פועלות כדי לפתח ולקדם תחומי מדעים מבוקשים, להכשיר דור של מדענים וחוקרים מצטיינים, ולקדם חדשנות ומצוינות במחקר הישראלי.
שימו לב, תנאי המלגות משתנים מעת לעת! מומלץ לפנות אל מוסדות הלימוד לקבלת הפרטים העדכניים ביותר בנושא.
מלגות אלון למדענים צעירים מצטיינים
תכנית מלגות זו קמה במטרה לסייע לאוניברסיטאות לקלוט לשורותיהן חוקרי מדע. בכל שנה מחולקות בערך 20 מלגות, מבלי שתוקצה מכסה מסוימת לכל מוסד לימודים או לפי מקצוע. המועמדים מתחרים על המלגות הללו, כשהכלי העומד לזכותם בתחרות הוא רמת המצויינות שלהם.
מלגת אלון ניתנת מטעם התכנית לשלוש שנים בלבד, אך בסיום תקופה זו מחוייבות האוניברסיטאות להעסיק את המדענים ולתת להם שכר מתקציב האוניברסיטה. סכום המלגה נקבע על פי גובה השכר במשרה שבה יועסק המדען, כשברוב המקרים מדובר במשרת מרצה או מרצה בכיר באוניברסיטה. לסכום זה יש להוסיף גם מענק לקניית ציוד, הניתן באופן חד פעמי למדענים הזוכים במלגה.
מלגות "מעוף" למרצים מצטיינים בני החברה הערבית
בין השנים 1994-1995 החלה לפעול תכנית מטעם הות"ת וקרן כהנוף לעידוד קליטת מרצים מצטיינים בני ובנות החברה הערבית. במסגרת תכנית זו מוענקות מלגות למדענים צעירים מן החברה הערבית, על בסיס מצויינות לתקופה של שלוש שנים. המלגות ניתנות למדענים הפועלים לא רק באוניברסיטאות, אלא גם בגופים אקדמיים אחרים, המתוקצבים על ידי הממשלה. אלה שזכו במלגה מתמנים לתפקידים בדרגות מרצה, מרצה בכיר ופרופסור חבר במשרה מלאה. המלגה מחליפה את השכר שהיה ניתן לאיש סגל באותה דרגה מטעם הגוף האקדמי, ולפיכך גובהה זהה למשכורת ממוצעת של בעלי תפקידים כאלה. גם כאן לסכום המלגה מתווסף מענק חד פעמי המיועד לקנייה של ציוד. כמו כן, מוסדות האקדמיה מחוייבים לממן את משרות הזוכים לאחר תום תקופת המלגה.
- רוצים לדעת כמה יכולים להרוויח מרצים? קראו על שכר מרצים.
- איך הופכים למרצים? קראו בהרחבה גם על תנאי קבלה למרצים.
התכנית הלאומית לפיתוח המדע והטכנולוגיה הקוונטיים באקדמיה
זוהי תכנית מטעם ועדת ההיגוי של הות"ת, שמטרתה הינה עידוד חוקרים בתחומי הטכנולוגיה והמדע הקוונטיים להיקלט אוניברסיטאות המחקר. הסיוע מוענק לשלוש שנים. עלות השכר הממוצעת של חבר סגל הינה כ - 300,000 שקלים, וכן מוענק מענק קליטה חד פעמי שגובהו 1,730 שקלים לתחומים ניסיוניים ו - 350 אלף שקלים לתחומים התיאורטיים. גובה מענק המחקר הינו 170,000 שקלים לתחומים ניסיוניים ו - 50,000 שקלים לתחומים תיאורטיים. מדי שנה מעניקים בות"ת עד שמונה מענקים מסוג זה.
קליטת סגל ליוצאי אתיופיה
התכנית מיועדת לחוקרים מצטיינים יוצאי אתיופיה, כדי לסייע בהגדלת ייצוגם בקרב חברי הסגל במוסדות האקדמיים. המוסדות מתחייבים לקלוט את המשתתפים בתכנית כחברי סגל במשרה מלאה בסיום המלגה. הסיוע מוענק לשלוש שנים אקדמיות, גובהו 300,000 שקלים בשנה (עלות השכר הממוצעת בדרגה שבה נקלטים - מרצה, מרצה בכיר, או פרופסור חבר). כמו כן, מקבלים מענק מחקר חד פעמי (משתנה בין התחומים הניסויים והתחומים העיוניים, וכן בין מכללות לאוניברסיטאות). מדי שנה, מוענקות עד 4 מלגות ליוצאי אתיופיה במסלול זה.
קליטת סגל לחברה החרדית
מטרת תכנית זו להגדיל את ייצוג חברי הסגל הבכירים מן החברה החרדית במוסדות להשכלה גבוהה. התכנית מסייעת לאותם חוקרים להיקלט באוניברסיטאות ובמכללות האקדמיות המתוקצבות על ידי הות"ת, כאשר אותם מוסדות מתחייבים לקלוט את המלגאים לאחר תקופת התכנית. הסיוע מוענק לשלוש שנים אקדמיות רצופות, וגובהו 300,000 שקלים לשנה. כמו כן, מקבלים החוקרים מענק מחקר להקלת הקליטה במערכת. בכל שנה, מוענקות עד שתי מלגות לחוקרים מן החברה החרדית.
- קראו על מלגות לחברה החרדית.
סיוע במימון העסקת מדענים עולים
הסיוע מוענק על ידי המרכז לקליטה במדע של משרד העלייה והקליטה. מטרתו לתרום לקליטתם התעסוקתית של מדענים עולים חדשים ושל תושבים חוזרים, תוך יציבות תעסוקתית ובמעמד חוקר במוסדות המתוקצבים על ידי המל"ג. הוא מוענק כהשתתפות במימון עלויות ההעסקה של אותם חוקרים, בתפקידי מחקר ופיתוח. היקף התכנית חמש שנים. התכנית מיועדת לחוקרים בעלי ניסיון מחקרי מוכח, בעלי תואר שלישי ומעלה, שהינם עולים חדשים. ההגשה נערכת על ידי האוניברסיטאות עצמן (ולא על ידי החוקרים), כל מוסד זכאי להגיש עד 10 בקשות בשנה. המועמדים נבחנים על ידי ועדה מקצועית של הות"ת, ונבחרים על סמך מצוינות מדעית ופוטנציאל התרומה למחקר במעבדות הקולטות.
תכנית עזריאלי לסגל אקדמי בכיר חדש
קרן עזריאלי הינה עמותה הפועלת לקידום החינוך והמחקר בישראל. לצד מלגות לתואר שלישי ולפוסט דוקטורט, מפעילים בקרן גם את תכנית "עמיתי עזריאלי" המסייעת לחוקרים צעירים ממגוון תחומי ידע, להשתלב במשרות סגל בכיר בישראל, לאחר סיום הלימודים והמחקר בחו"ל. הסיוע מוענק על סמך מצוינות אקדמית, והישגים אישיים. לצד הסיוע הכלכלי, מתקיימים בתכנית גם מפגשים עם אנשי אקדמיה שתורמים להחלפת רעיונות ולקידום שיתופי פעולה. כמו כן, מציעים מימון השתתפות בכנסים בין לאומיים.