שלום! אני בשנה האחרונה של הלימודים בתואר חינוך מיוחד ואני נמצאת כרגע בצומת דרכים בנוגע להמשך. החלטתי שאמנם לפעמים אני מוצאת סיפוק בחינוך,אבל אני לא רוצה להיות מורה בכל נימי נפשי. הבנתי פתאום, שאני מעדיפה מקצוע יותר טיפולי או חינוכי שהוא "אחד על אחד" ויש אפשרות ממש לקשר אישי עם ילד ולא חינוך כיתה או הוראה של מקצוע שדורשת הכנת מערכי שיעור וכניסה לכל מיני כיתות כדי להעביר חומר לימודי בחשבון או גאוגרפיה. אני רוצה ממש להעביר ילדים תהליכים משמעותיים (כמובן שחינוך זו דרך לעשות זאת, אבל אני מחפשת משהו אחר.) לכן, העמקתי וגיליתי שיש 3 תחומים שמעניינים אותי להמשך ורציתי לדעת אם תוכלו לייעץ לי. אז חשבתי על : 1. תרפיה באומנות 2. ניתוח התנהגות 3. אבחון דידקטי והוראה מתקנת
בעיקרון שלושת התחומים נשמעים לי מעולה, כל אחד בכיוונו שלו.. אבל אני מבולבלת ולא כלכך יודעת במה להתמקד ואיך לבחור ואני כבר ממש חייבת להחליט כי אני רוצה להתחיל ללמוד במקביל לסטא'ז בשנה הבאה. מצד אחד, אני רוצה משהו טיפולי אז תרפיה באומנות זה מעולה, מצד שני ניתוח התנהגות נשמע לי כמו לימודים מרתקים אך בפועל הבנתי שזה בעיקר הנחיית קבוצות? (אני לא מכירה מנתחי התנהגות בכלל אז קשה לי להבין מה זה בדיוק בפועל..) ואבחון דידקטי והוראה מתקנת זה אמנם לא טיפולי אך גם שם אני מניחה שמעבירים ילדים תהליכים משמעותיים (יותר בלמידה ופחות בנפש?..) וזה התואר השני הכי קרוב למה שאני לומדת כרגע ואני בהחלט רואה את עצמי עוסקת באבחון ומקנה אסטרטגיות לילדים ונוער. בקיצור, הלוואי ותוכלו לעשות לי סדר בבלאגן.. בדגש על ההיצע וביקוש של המקצועות הנ"ל..אני חושבת שזאת נקודה ממש חשובה (לדוג, חשבתי על ייעוץ חינוכי אך הבנתי שאין ממש ביקוש..לפחות במרכז הארץ..) בנוסף, זה לא כ"כ "פוליטקלי קורקט" לשאול את זה כי כמובן שלכל המקצועות האלה באים כי אוהבים את זה ורוצים לחולל שינוי, אך אשמח לשמוע עליהם מבחינת השכר כי לא כ"כ הצלחתי להבין מהקריאה באינטרנט האם אלו מקצועות "רווחיים" או שמא זה לא הרבה יותר ממשכורת של מורה בישראל.. בקיצור, אשמח לסדר בראש והכוונה.. תודה רבה מראש!!
נ
נועה סטרוז
לימודי המשך בעולם החינוך
שלום רב,
היות והשאלה שלך מאוד מורכבת אחלק אותה לסעיפים לפי המסלולים שבהם את מתעניינת כך שהכל יהיה ברור יותר ותוכלי לעשות את השיקולים שלך לגבי המסלול המתאים ביותר עבורך.
1. לימודי אבחון דידקטי והוראה מתקנת - אבחון דידקטי נלמד במסגרת לימודי תעודה או במסגרת של תואר שני, בשני המקרים נדרשים המועמדים להציג לפחות 3 שנות ניסיון בתחום החינוך וההוראה (כך שלא תוכלי להתחיל את הלימודים במהלך הסטאז'), בנוסף, אם תבחרי במסלול של לימודי תעודה ישנה עדיפות למועמדים בעלי תואר שני בנוסף לתואר ראשון, תעודת הוראה, מכתבי המלצה ממוסדות הלימוד בהם עבדת וניסיון תעסוקתי בתחום. מבחינת עבודה נשמע כי זה תחום שיכול מאוד להתאים עבורך היות ומדובר במערכת יחסים אישית מול המטופלים שלך - פגישות אישיות אחד על אחד שבהם אין צורך לעמוד מול כיתה או מול קבוצה. מבחינת משכורת מדובר בשכר שמשתנה מאוד לפי שנות הוותק שלך והניסיון האקדמי והמקצועי שלך בתחום כשברוב המקרים בשנים הראשונות בתחום מרוויחים בין שכר מינימום ל-30 ש"ח לשעה (עם השנים יכול לעלות ל100 ש"ח או יותר לשעת עבודה).
2. הוראה מתקנת - ההוראה מתקנת היא למעשה התאמת תכנית לימודים באופן אישי לכל תלמיד בהתאם ליכולותיו ולקשייו כך שגם תחום זה יכול להתאים למסלול שאת מחפשת לעצמך. בניגוד לאבחון דידקטי לתחום הזה מתקבלים מועמדים שנחשבים עובדי הוראה מוסמכים כך שבד"כ לא נדרש וותק, המלצות וכו' (למרות שזה תמיד יתרון). מבחינת שכר מדובר בכ-30 ש"ח לשעת עבודה בתור התחלה אך זה הוא סכום שמשתנה מאוד ותלוי גם בשנות וותק וגם במסגרת בה תבחרי לעבוד היות וישנן מסגרות שמציעות משכורות גבוהות הרבה יותר (בד"כ בצורה פרטית השכר גבוה בהרבה ויכול להגיע ליותר מ-100 ש"ח לשעה).
3. תרפיה באומנות - מדובר בעבודה מעט שונה משני הסעיפים הקודמים היות והיא מתקיימת גם בצורה פרטנית אך גם במסגרות קבוצתיות ובד"כ אי אפשר להימנע מעבודה עם קבוצות. כמובן שהקבוצות קטנות ומדובר במספר קטן של מטופלים (בטח לא של כיתה שלמה כמו בבית ספר). כדי להתקבל ללימודי תרפיה באומנות על המועמדים להיות בעלי תואר ראשון טיפולי מעולם הפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, קרימינולוגיה, ריפוי בעיסוק, חינוך מיוחד, ייעוץ חינוכי ומדעי ההתנהגות. מועמדים שלא מחזיקים בתואר ראשון מהרשימה שציינתי נדרשים ללימודי השלמה (בעיקר בפסיכולוגיה). בנוסף, על המועמדים להשלים 300 שעות של התנסות מעשית באמנות ולעבור ראיון קבלה אישי. מבחינת שכר כמו בתחומים אחרים מעולם הטיפול, בשנים הראשונות השכר קרוב יחסית לשכר מינימום אך עם השנים והוותק הוא יכול להגיע עד 20,000 ש"ח בחודש.
4. לימודי ניתוח התנהגות - כפי שציינת בהודעה שלך מדובר במסלול בו ישנה עבודה פרטנית אך לעיתים קרובות יחסית יש צורך לעבוד עם כיתות קטנות, קבוצות של ילדים ועוד. כך שמבחינת עבודה פרטנית המסלול הזה הוא הרחוק ביותר ממה שאת מחפשת. התכנית פונה לבעלי תואר ראשון בחינוך, פסיכולוגיה וטיפול וברוב המקרים נדרשים לעבור המועמדים גם ראיון קבלה אישי. בנוסף, חלק ממוסדות הלימוד מבקשים גם המלצה ממנהל בית הספר בו עובד המועמד ומספר שנות ניסיון בהוראה/חינוך/טיפול/ועוד. מבחינת שכר גם כאן מדובר בשכר שעולה עם השנים כאשר בשנים הראשונות (כל עוד לא עובדים בצורה פרטית), השכר הוא שכר מינימום שעולה עם כל שנת וותק ויכול להגיע לכ-20,000 בחודש.
היות ואת מתלבטת בין כמה מסלולים מאוד שונים אני ממליצה לך לפנות ליועצי הלימודים שלנו באמצעות הקישור שצירפתי עבורך בתחתית ההודעה ולאחר שתקראי את כל המידע שכתבתי לך כאן תוכלי להתייעץ איתם לגבי מסלול שתוכלי להשתלב בו בסיום שנת הלימודים הקרובה.