הודעה קצת ארוכה אבל אני נמצא בצומת בחיים ואני אשמח לקבל תשובה שתכווין אותי. תודה למי שקורא ועוזר!!
יש לי התלבטות גדולה בין חינוך מיוחד לעבודה סוציאלית. אני מאמין בחשיבות של שני המקצועות, אבל עדיין מרגיש שיש בכל אחד מהתחומים חסרונות ותכונות קריטיות שלא מאפשרות לי לבחור בו. אני מעוניין לעבוד עם אוכלוסיות מוחלשות/מתקשות,ובקיצור לעזור ולתת כלים למי שצריך עזרה. אני מאמין שיש בי תכונות כמו יצירתיות,סבלנות, אהבה ואמונה בכל אחד ויחסי אנוש מעולים. אני מעוניין לעבוד יותר באופן פרטני עם אנשים, לתת להם מהזמן ומהידע שלי כדי לעזור להם להתקדם/לצאת מהמצב הקיים.חייב לציין שאין לי ניסיון בהדרכה והוראה. הפעמים היחידות שיצא לי לגעת במשהו דומה זה אולי בעזרה לאחותי הקטנה לקוית הלמידה בשיעורי בית, כנ"ל לבן דוד מהמשפחה, ואפילו חפיפות בעבודה. אהבתי ממש לעשות את זה ואני מרגיש שאני טוב בזה. כמה שאלות: 1. אין לי ניסיון קודם במסגרת רשמית בחינוך. כלומר אף פעם לא הדרכתי קבוצה או כיתה במסגרת עמותה או תנועה כלשהי. דחיתי את הלימודים מסיבות שונות כבר יותר מדיי זמן ואין לי את האפשרות להתנסות. כמה זה קריטי בשביל לדעת אם המקצוע מתאים לי? 2. כמה תלמידים יש בכיתת חינוך מיוחד? 3. האם חינוך מיוחד מאפשר לי לעבוד במסגרות נוספות שהם לא במתכונת של לימוד מול כיתה אלא יותר בקבוצות קטנות או בצורה יותר פרטנית? 4. אילו מקצועות/חומר מלמד המחנך המיוחד? אני שואל כי בפגישה שהייתה לי עם ראש חוג לחינוך מיוחד באחת המכללות בהן ביקרתי, הוא אמר שאני צריך לבחור התמחות בחוג מסוים שאותו אלמד, ואני חייב "לנשום" את התחום ולאהוב אותו ולרצות ללמד אותו. ולמען האמת, אין לי שום מקצוע מתוך הרשימה שהוצגה לי שאני ממש רוצה ללמד. לא מתחבר לתנ"ך, היסטוריה וכו. מאמין במתמטיקה אבל לא מספיק טוב כדי ללמד. אני טוב באנגלית אבל זה לטעמי מקצוע ללא עומק חינוכי. כלומר כמה אתה טוב באנגלית לא בהכרח קשור לכמה אתה לומד טוב, ולטעמי ההשפעה של המורה במקצוע הזה קטנה יותר. מה אני אעשה??
הזכרתי בהתחלה את העבודה סוציאלית שנראית לי כמו תחום מספק ומעניין. אך העבודה(המאוד חשובה) בו היא נורא אדמינסטריבית טכנית כשו. העובד סוציאלי מכווין את המטופל ובונה לו תוכנית לשיפור המצב הקיים, אבל העבודה מהמטופל קצת מרוחקת ממנו. את הקרבה אני מניח שאמצא בחינוך המיוחד.
אשמח לעצות והכוונות תודה רבה.
נ
נועה סטרוז
בחירת מסלול לימודים
שלום אלי,
אחלק את התשובה שלי לסעיפים לפי השאלות שלך כך שיהיה יותר קל להבין את התשובה. 1. רוב הסטודנטים לחינוך בכלל ולחינוך מיוחד בפרט בארץ מגיעים לתחום ללא ניסיון קודם בתחום ההוראה / הדרכה כך שאין לך מה לדאוג מהבחינה הזאת היות ומטרת התארים היא לכוון ולהדריך אותך כך שתלמד את העבודה מההתחלה. 2. מספר התלמידים בכיתת חינוך מיוחד משתנה בין מוסד לימודים אחד לשני ולפי רמת התפקוד של התלמידים - ככל שהתפקדו גבוה יותר ניתן לשלב יותר תלמידים באותה כיתה אך לעולם לא מדובר ב40+ תלמידים כמו שחינוך רגיל, לרוב מדובר בכיתות של כ-12 תלמידים. 3.העבודה בתחום החינוך המיוחד מאפשרת התנהלות גמישה בהרבה מבחינוך הרגיל. לעיתים קרובות מאוד ישנה עבודה פרטנים אחד על אחד או בקבוצות קטנות. 4.מורים לחינוך מיוחד בונים תכנית לימודים בהתאם לכיתה שמקצים להם, כך למשל יש מורים שבוחרים מערכים על כסף והשימוש בו, קריאת שעון ועבודה בזמן, חשבון על כל רמותיו ועוד. אכן בוחרים התמחות אך מחנכים מלמדים תחומים רבים בהתאמה לכיתה אותה הם מקבלים.
אם אתה מחפש עבודה פרטנית אחד על אחד לפי דעתי יתאים לך יותר ללכת לכיוון החינוך המיוחד מה שגם מההודעה שלך נראה שזה תחם שיותר מעניין אותך. עבודה בחינוך מיוחד נותנת לך מענה על רוב הדברים שאתה מחפש.
צירפתי עבורך קישור בתחתית ההודעה למאמר המציע מידע על הלימודים בתחום, מוסדות הלימוד השונים ועוד.