תכנית "כאן גרים" של משרד השיכון - כיצד מגיבים סטודנטים לרעיון?

7/8/2014 מאת: מערכת "לימודים בישראל" (4,493 צפיות)

התאחדות הסטודנטים הארצית פרסמה לאחרונה תכנית פיילוט של משרד הבינוי במסגרתה ישוכנו סטודנטים בדירות של אזרחים וותיקים. היוזמה קמה לאור הגידול המתמיד בהיקפה של אוכלוסיית הקשישים בארץ וכן מתוך הצורך הדחוף למצוא פתרונות דיור נגישים לסטודנטים. הרעיון לאפשר דיור בר השגה לצעירים באופן שיש בו גם ערך מוסף לקהילה הוא מבורך, אך האם סטודנטים יסכימו למגורים בפורמט כזה? יצאנו לבדוק.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


תכנית "כאן גרים" של משרד השיכון - מה דעתכם לחלוק דירה עם קשיש תמורת מלגה?

 

מצוקת הדיור בארץ היא נושא כאוב עבור סטודנטים רבים המתאמצים לעמוד בתשלומי שכר דירה תוך כדי לימודים. במסלולי הלימוד התובעניים יותר, מדובר לעיתים בשילוב שהוא כמעט בלתי אפשרי.

 

בשאיפה לצמצם פערים חברתיים ולמנוע מצב שבו מקצועות לימוד מסוימים נחשבים נחלתם של צעירים ממעמד סוציו - אקונומי גבוה בלבד, פתח משרד השיכון בתכנית ניסיונית חדשה במסגרתה ייהנו סטודנטים ממגורים בדירות של אזרחים וותיקים, בתמורה להשקעה של 120 שעות פעילות משותפת עם המארח לאורך שנת הלימודים.

 

היוזמה יפה, הביצוע בעייתי

 

בשלב ראשון, המטרה היא לאתר 400 סטודנטים שיעברו הכשרה מיוחדת על ידי התאחדות הסטודנטים ויקבלו מלגה שנתית בסך של 8,000 שקלים בתמורה להשתתפות בפרויקט. המגורים יהיו בחינם, כאשר מהסטודנט מצפים רק להשתתפות סמלית בהוצאות בגובה של 250 שקלים בחודש.

 

על הנייר, נראה כי מדובר ביוזמה נהדרת שתסייע לשפר את הנגישות להשכלה גבוהה. אך האם הסטודנטים בארץ יירתמו למימוש הרעיון? רוב המרואיינים איתם דיברנו איתם אמרו שלא.

 

כך למשל אמרה נועה (26) סטודנטית למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב: "אני לא חושבת שהייתי משתתפת בפרויקט כזה, כי לא הייתי מרגישה שזה הבית שלי ושאני יכולה לעשות מה שאני רוצה. הייתי מרגישה אי נוחות , זה בכלל לא דומה למגורים עם שותפים מבחינתי. אני מאמינה שזה רעיון מבורך ובטוחה שיש אנשים שישמחו, אבל אותי אישית זה היה שם במצב מאוד לא נעים. איך אני יכולה לשבת לדבר עם בן אדם שמרגיש שאני עושה לו טובה?"

 

גם שחף (25), סטודנט לתקשורת באוניברסיטה הפתוחה, לא נשמע נלהב מהרעיון: "קודם כל אולי זה באמת פחות רלוונטי לסטודנטים בפתוחה, שהשעות שלהם גמישות ויותר קל להם לממן את עצמם. אני באופן אישי מעדיף לעבוד ולהתפרנס. מעבר לכך, אם הייתי צריך לבחור בין להישאר אצל ההורים לבין לגור אצל מישהו זר ללא - ספק הייתי מעדיף להישאר אצל ההורים".

 

מיכל (24), סטודנטית לתקשורת במרכז הבינתחומי, מוסיפה: " זה נראה לי קשה ולא נוח, אני רוצה להרגיש בנוח לארח חברים ומדובר כאן באדם מבוגר שצריך להתחשב בו. זה אורח חיים שהוא אחר. כרעיון, היוזמה מאוד יפה אבל לדעתי לרוב הצעירים זה פשוט לא יתאים".

 

באירופה זה דווקא עובד מצויין

 

לאור הרתיעה שגילו הסטודנטים ממוסדות לימוד שונים לתכנית, החלטנו לבדוק מה קורה במקומות אחרים בעולם והאמת – הופתענו. מסתבר שתכניות כאלה כבר פועלות במקומות שונים ושהן משיגות תוצאות יפות. למשל, בדיוק היום הטיימס האירלנדי פרסם כתבה על פרויקט שפועל מזה מספר חודשים בדבלין, במודל הדומה לזה המתוכנן ליישום בארץ, אלא שבמקרה זה מדובר ביוזמה שהגיעה מהתלמידים עצמם.

 

אחד ממייסדי העמותה סיפר שמאז הקמתה, הסטודנטים הציפו את משרדי הארגון בפניות ובינתיים "השידוך" בינם לבין הקשישים עולה יפה. האחרונים מרגישים בטוחים יותר בלילה וגם לומדים להשתמש במחשב ובאינטרנט. העמותה גובה עשרה אחוזים משכר הדירה המופחת שמשלמים הדיירים בחודש הראשון, ובכסף שנאסף משתמשים כדי לארגן פעילויות חברתיות משותפות לקשישים ולסטודנטים, כמו הליכה לקולנוע או ערב באולינג.

 

גם בגרמניה יש ניסיון ראשוני לשלב מגורים של סטודנטים ואוכלוסייה מבוגרת, אלא ששם מדובר בפרויקט קצת אחר, במסגרתו מספר מצומצם של חדרים בתוך בית מגורים לגיל הזהב מוקצה לסטודנטים צעירים המחפשים דיור מוזל. מנהל הבית מספר שהצעירים משגיחים על המבוגרים ולהיפך. הסטודנטים שבוחרים לגור במקום, אינם נדרשים לבצע מטלות מסוימות, וכל שמצפים מהם הוא לגלות רגישים לשכניהם.

 

סטודנטית בת 22 המשתתפת בפרויקט מספרת, שהיא אירחה חברים כבר כמה פעמים ולא הייתה שום בעיה. היא הוסיפה בחיוך שיש יתרון במגורים לצד שכנים מבוגרים, כי רובם לא שומעים כל כך טוב והרעש אינו מפריע להם. דיירת אחרת, סטודנטית לפסיכולוגיה בת 19 אמרה היא כבר רגילה לכך שהשכנות המבוגרות מתדפקות על דלתה כדי לבקש עזרה בפתיחת צנצנות ושהיא תמיד שמחה לעזור.

 

בבלגיה פועלת תכנית מגורים דומה כבר מ - 2009. היוזמה התחילה בעיר הבירה בריסל וכעת היא פועלת בערים רבות נוספות. בגרסה הבלגית למגורים המשותפים יכולים הסטודנטים לבחור באחת מבין שתי אלטרנטיבות: מגורים בחדר מרוהט ב - 100 יורו לחודש בתמורה לנוכחות בדירה בשעות הערב ולסיוע בסידורים, או מגורים ב - 350 יורו שאינם כוללים מחויבות נוספת פרט לשמירה על גישה חיובית כללית כלפי השותף המבוגר לדירה.

 

לא למפונקים

 

כשסיפרנו על כך לסטודנטים בארץ, התגובות היו מהוססות. מיטל (26) סטודנטית לספרות באוניברסיטה העברית אמרה לנו: "נראה לי שהייתי שוקלת דבר כזה בשנה הראשונה של התואר, כי בדרך כלל פחות עובדים וממש מתקמצנים על הכסף. בשנה השנייה והלאה כבר פחות, כי אז כבר רוצים לגור עם חברים או עם בן זוג. בגדול אם הדירה נמצאת במיקום הגיוני זה יכול להיות נחמד".

 

מאיה (25) מהמכון הטכנולוגי בחולון שהתנסתה במגורים עם קשישה בעבר סיפרה לנו "היה קצת מבאס בקטע החברתי כי האישה שגרתי אצלה הייתה מעט סנילית ומבולבלת והייתה לוקחת לי דברים מהמקרר. אבל בסך הכול בשבילי זה היה סידור טוב כי לא הייתי צריכה לשלם שכר דירה ובסופו של דבר היא הייתה אישה חמודה. אבל צריך לזכור שרק גרתי אצלה, אז הסיטואציה הייתה שונה. אני לא יודעת איך הייתי מרגישה אם הייתי מחויבת לבלות איתה זמן".

 

מהתגובות ששמענו בינתיים, עולה שהסטודנטים בארץ צריכים עוד קצת זמן להתרגל לרעיון, אך לאור הצלחתם של מיזמים דומים בעולם, נראה שיש מקום לאופטימיות. בסך הכל, מדובר ברעיון יפה שעשוי בהחלט להיות מתגמל עבור כל הצדדים. 

 

יש לכם משהו מעניין לספר לנו? - אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה