היי , שמי מאיה, אני בת 20 והשתחררתי מהצבא לפני כחודשיים. כמו רוב החיילים המשוחררים, גם אני מתקשה למצוא את הכיוון שלי לחיים. אז ככה, הייתי תלמידה מאוד טובה בבית ספר, הגברתי ביולוגיה ותאטרון ואהבתי את שני המקצועות מאוד. כמה עובדות עליי : 1. אני מאוד אוהבת להבין איך דברים עובדים, אבל לא מתחברת לפיזיקה בכלל ולמתמטיקה ברמה גבוהה. 2. החלום שלי מגיל קטן היה להיות שחקנית, אבל אני צריכה מקצוע יותר יציב ועם יותר אתגר אינטלקטואלי. 3. בסופו של דבר מה שאני מחפשת זה מקצוע טוב, עם הכנסה טובה. חשבתי ללכת לכיוון של הדרכה מקצועית, אבל אני לא מצליחה להבין מה אני אמורה ללמוד כדי להגיע לשם. ומקצועית באיזה תחום?
ש
שני יונגר
מה יעשה אותך מאושרת?
שלום מאיה,
אתחיל את תשובתי אליך דווקא מהשאלה האחרונה שלך ולא מהראשונה, כי כך נדמה לי שאצליח לעזור לך לארגן טיפה את החשיבה על הנושא הזה. בשאלתך האחרונה את כותבת שאת היית רוצה לעסוק בהדרכה מקצועית ולא ברור לך איך מגיעים לשם. אז הדרך היא בבחירת מקצוע ולמידה של אותו מקצוע עבודה בו לצורך ניסיון ומשם אפשר להתפתח להדרכה מקצועית. ההדרכה יכולה להיות בכל תחום שהוא כל זמן שיש לך מקצוע ברור ביד. לגבי נושא המשחק והתיאטרון אני חושבת שחבל לוותר על חלום, כי זה כל כך נדיר היום שיש לאנשים חלום ברור של מה שהם הכי היו רוצים לעשות. אבל גם מסכימה איתך שהתחום מאוד מסוכן ולא יציב ואם את לא מוכנה לעשות הכל כדי להיות חלק מהעולם הזה, אז אולי תשאירי לו מקום כתחביב. תחביבים הם המנוע שלנו בחיי היום יום מה שעושה לנו כיף לקום בבוקר ונותן לחיינו משמעות מעבר לעשייה היום יומית לשגרה. כמו כן, כישורי משחק ותיאטרון יכולים להיות נהדרים כאשר מדברים על נושא של הדרכות ולכן יש לך מתנה גדולה ביד שאני מאוד מקווה שתשכילי לנצל אותה בכל מקום שתהיי בו. לבסוף, למרות שלא ברור לי עד הסוף למה כוונתך "אוהבת להבין איך דברים עובדים" אני מבינה שיש לך יכולות טכניות או ראליות למרות שלא אהבת בתיכון מתמטיקה ופיזיקה. הרבה מהתחושות שלנו לגבי מקצועות לימוד מבית הספר במונחים של "אוהבת" "לא אוהבת" נובעים מכמה המורים שלנו גרמו לנו לאהוב את אותם מקצועות. אז אל תשללי, היום את אדם בוגר יותר ועברת כמה דברים בשירותך הצבאי שבוודאי הוסיפו לעיצוב אישיותך הבוגרת. אני מאוד אשמח אם תוכלי לספר לי על איך נראית העבודה העתידית שלך בדמיונך. אני מבינה את עניין ההדרכות ולא שוכחת אותו, אבל רוצה להבין מה יכול להיות התחום המתאים לך. אם אהבת ביולוגיה, זה יכול להיות צעד ראשון נהדר לכיוון מקצועי, אך אני לא יכולה לדעת אם הוא נכון לך כי עיקר הכיוונים אליהם מכוונת הביולוגיה אינם ניתנים לתיאור בדרך שתיארת את עצמך או את מה שתרצי לעשות בעתיד. אנא ספרי לי עוד פרטים עליך כדי שנוכל לנסות ולהתחיל לחשוב על מה נכון יהיה לך ללמוד כדי שתהיי מאושרת בעבודתך.
בברכה, שני
מ
מאיה
ייעוץ תעסוקתי ולימודים - תגובה
טוב, אני משתעממת בקלות מאוד. אני צריכה דינמיות גבוהה בכל עבודה שאני אלך אליה ושתמיד יהיה לאן להתקדם אחרת אני נשחקת מהר מאוד. אני אוהבת פרויקטים, מאז ומתמיד כשהיו נותנים לי עבודה בבית ספר או בצבא אהבתי להפוך את הפרויקט ל"בייבי שלי" ולהפוך אותו למשהו מושלם (אפילו כשקרובת משפחה שלי שלא גרה בארץ ביקשה ממני לארגן את החתונה שלה, נהניתי מזה מאוד וקיבלתי סיפוק אדיר). אני אוהבת שהכול גדול ומרשים (לדוגמא, בכיתה ט' עשיתי עבודה על ננוטכנולוגיה והחלטתי לעשות מזה סרט אנימציה סתם כי זה היה מגניב בעיני ללמוד לעבוד בתוכנה לעיצוב סרטים) אני אוהבת לחקור, לראות ולחוות כמה שיותר דברים חדשים. הייתי קוראת לזה הרפתקנית, אבל אני גם קצת פחדנית וצריכה איזשהו ביטחון כדי לא ללכת לאיבוד בתוך עצמי. אני חייבת שיהיה לי איזון בין עבודה עם אנשים לבין עבודה מול המחשב (לדוגמא רופא שקורא מאמרים במחשב, אבל במציאות מטפל באנשים). אני מקבלת הרבה סיפוק מלעזור לאנשים והרבה פעמים הפידבק (גם אם אני שונאת את העבודה) שאומרים לי שאני טובה בה, עוזר לי להישאר בה עוד. עוד דברים? אני אשמח אם תכווני אותי יותר.
מ
מאיה
ייעוץ תעסוקתי ולימודים - תגובה - המשך
חשוב גם להגיד שאני מאוד אוהבת לטייל! ואולי זה יעזור לך טיפה לעזור לי, כחלק מהמיליון ראיונות שעשיתי (לצורך התנסות בעיקר ), עשו לי מבחן ייעוץ תעסוקתי ויצא לי הדירוג הבא: 1. חברתי 2. אומנותי 3. חקרני (שלושתם מאוד קרובים אחד לשני בדירוג) 4. יזמי 5. טכני 6. מנהלתי
ש
שני יונגר
כמה רעיונות למקצועות אפשריים
שלום מאיה,
תודה רבה על התשובה המפורטת. עוברים לא בראש כמה תחומים שלטעמי בכולם תוכלי למצוא את הדרך שלך כי הם מאפשרים את כל מה שחשוב לך שיהיה כלול בעבודה שלך והם: קלינאית תקשורת, מטפלת באומנויות (טיפול בהבעה ויצירה), מרפאה בעיסוק, סיעוד. בכל המקצועות הללו תמצאי התאמה בין הכישורים שלך לבין אופי העבודה שציינת כי מתאים לך לבין אופי העבודות שאת מתחברת אליהן. כעבודת סטודנטית אולי כדאי שתעבדי בהפקת אירועים אם את פרויקטורית זו יופי של עבודת סטודנט. חשוב לי שתדעי כי מכל אחד מהמקצועות הללו תוכלי להתפתח בעתיד גם מקצועית גם לניהול וגם לאפיקים מקבילים שבהם תוכלי לתת חופש לנפש החקרנית שלך. כדאי שתקראי עליהם קצת.