שלום, מקווה שתוכלו לעזור לי בהתלבטות גדולה: אני בן 43, מאחוריי כבר למעלה מ-20 שנה של עבודה, כאשר הספקתי לעסוק במספר תחומים בעולם הייצור והתפעול המפורטים כאן, פחות או יותר בסדר כרונולוגי: ניהול ייצור, הנדסת תעשיה וניהול / ייצור, איפיון, יישום והטמעה של מערכות מידע (לא תכנות!), אנליזת ביצועים / מדידה ובקרה של פעילות ייצור, תפעול, שרשרת אספקה... לעומת זאת תחום ההשכלה הפורמלית אצלי נשאר די מוזנח כל השנים. מעולם לא למדתי תואר אקדמי. כן למדתי לימודי הנדסאי בתחום אחר (אדריכלות) אבל מאחר שלא הגשתי פרוייקט גמר לא זכיתי לתעודה ובכל מקרה מעולם לא עסקתי בתחום וגם לא מעוניין בו. באופן טבעי החוסר בתואר אקדמי רלוונטי או לא, די חסם וחוסם אותי מבחינת התפתחות וקידום בעבודה ונוכחתי בזה בנקודות שונות במהלך הקריירה שלי. אין ספק שהחוסר הזה הוא החמצה ענקית עבורי. עכשיו כשאני בתקופה של חיפוש עבודה חדשה, אני חש את החוסר הזה יותר ויותר כאשר אני פונה, מתוקף הניסיון התעסוקתי העשיר שלי, למשרות שתואר המהנדס או התואר הראשון בהן הוא דרישת סף ולא זוכה למענה... בתקופה זו אני מוצא הזדמנות טובה להתחיל לימודי תואר, אבל הבחירה שלי בשלב זה של החיים ובסיטואציה הספציפית שלי היא קשה: האוניברסיטה הפתוחה היא לא בשבילי, אני חייב מסגרת מסודרת, אז התחלתי לחפש לימודים במכללות אקדמיות שברובן אוכל להתחיל ללמוד רק עם מכינה קדם אקדמית (עקב אי עמידה בדרישות קדם): חשבתי בכיוון לימודי הנדסת תעשיה וניהול אבל התברר לי שזה מסלול ארוך וקשה שגם תנאי הקבלה בו הם גבוהים מידי עבורי ואפילו בלתי אפשריים. בדקתי לימודי מנהל עסקים בהתמחות במערכות מידע אבל שמעתי שלימודים כאלה לתואר ראשון הם כמו B.A. כללי (בהקצנה...) וההתמחות לא ממש יכולה להעניק לי מקצוע אמיתי, וגם לא ממש לשדרג אותי תעסוקתית בפוזיציה שבה אני נמצא. שאר ההתמחויות של מנהל עסקים (שיווק, משאבי אנוש וכו') ממש לא רלוונטיות לתחומי הניסיון ולשאיפות שלי להתפתח ולהתקדם. בדקתי גם את תחום לימודי ניהול מערכות מידע שבו מצאתי איזושהי השקה לדברים שנגעתי בהם בשנות עבודתי בתחום מערכות המידע וחשבתי שבלימודים אלה אוכל לשדרג את עצמי בתחומי העיסוק שלי ולהתפתח הלאה, אבל לאחר ייעוץ עם חבר טוב שיש לו הרבה ניסיון בתחום, שלמד ניהול/הנדסת מערכות מידע בעצמו בין השאר וממלא תפקיד כזה בין שאר תפקידי ניהול אחרים שמילא בעבר, הבנתי שהלימודים האלה לא ממש יכולים להקנות לי מקצוע אמיתי כי מדובר בנגיעה בהמון דברים אבל לא בהתמקצעות. אותו חבר דווקא המליץ לי לקחת איזשהו קורס מקצועי ספציפי בתחום מבוקש (בג'ון ברייס למשל) שיהיה עבורי הרבה יותר פרקטי בהיבט התעסוקתי וגם יועיל לטווח הקרוב. לימודי קורס יכולים להיות פרקטיים (במידה ואמצא קורס בתחום מבוקש שמתאים לי) אבל מרחיקים אותי עוד מהשגת תואר אקדמי שכל כך חשוב לי לרכוש. אז ללכת לפרקטיות ולדחות את התואר? או לחפש תואר אחר ללמוד? עכשיו אני לגמרי מבולבל וכבר לא יודע מה לעשות...
חשוב לי לעשות את הבחירה הנכונה והמועילה גם בגלל רמת ההשקעה הגבוהה הנדרשת. למשל בלימודי ניהול מערכות מידע לתואר ראשון מדובר במסלול אינטנסיבי של 3 שנים, 9 סמסטרים (כולל קיץ), 3 פעמים בשבוע (2 ערבים ויום שישי) שזה מסלול קשה, בעיקר לאדם עובד עם משפחה. לא מתאים לי שהשקעה גדולה כזו לא תוביל אותי לשום מקום, או שתוביל אותי למשהו בינוני ולא מוגדר.
ועוד שאלה: הייתי בייעוץ בג'ון ברייס והומלץ לי לפי הניסיון הספציפי שלי כאנליסט עם נגיעה לתחום בסיסי נתונים ומערכות מידע ובהתאם לשאיפותיי לשדרג את עצמי באותו התחום, לקחת קורס מקצועי של הכשרה במערכות BI (זה נקרא שם: הכשרת מומחה BI מוסמך מיקרוסופט MCSE: Business Intelligence בסביבת Microsoft SQL Server 2012). קורס של 8 חודשים בלימודי ערב פעמיים בשבוע. שאלתי היא עד כמה התחום הזה נחשב "חם" ומבוקש בשוק שבאמת אוכל למצוא עבודה טובה ומכניסה (או לחלופין להתפתח ולהתקדם בעבודה קיימת בתחום) וליהנות מהשדרוג ומהניסיון המצטבר שלי (בהשוואה למשל ללימודי איזושהי הסבה מקצועית ששם אני מתחיל מאפס)?
מקווה שתוכלו להאיר את עיניי בתובנות חדשות. סליחה על אורך הדברים. תודה מראש.
מ
מנהל הפורום
כמה כיוונים לבחינת האפשרויות
הי,
לפני שמדברים על קורסים ומסלולים לתואר. קודם כל, יש לי אליך כמה שאלות הבהרה: 1. עד כמה חשוב לך תואר ראשון? עד כמה ראית שזה נחוץ כשהלכת וחיפשת עבודה? 2. אם תמצא עבודה עכשיו (לאור הניסיון התעסוקתי העשיר והמגוון שלך) האם עדיין, בכל זאת, תרצה ללמוד? או שהרצון שלך ללמוד קשור נטו אך ורק למציאת עבודה? 3. עד כמה אתה יודע על עצמך שאתה מתמיד במשהו לאורך זמן, ומתמודד ונשאר במשחק גם כשקשה?
יש רשימה של מקצועות ותארים שיכולים להתאים לך, כמו: לוגיסטיקה, הנדסת תעשייה וניהול, ניהול מערכות מידע, אבטחת מידע. יש לך גם מקצועות הנדסאי, שאני לא יכולה להבטיח, אבל שמעתי שיש לכך דרישה רבה בשוק. המקצועות האלה גם מאפשרים אחר כך השלמה לתואר מהנדס, אבל הדרך ארוכה.
בבחירה בין תואר ראשון ללימודי תעודה - אני אישית, הייתי מציעה לך להתגבר על הרתיעה מהקושי של התואר הראשון ולפנות ללימודי תואר. אתה לא חייב ללמוד באוניברסיטה, אתה יכול ללמוד גם במכללה שבה יש יותר יחס אישי, ואולי יותר סיכוי להצליח בקורסים. אף פעם לא הייתי מוותרת על לנסות ולראות. מכסימום תמצא עבודה תוך כדי ותפסיק, אם תראה שזה לא מתאים לך.
ועוד משהו - תואר ראשון הוא אף פעם לא יותר מדי מעשי, ואם תשאל סטודנטים, הם יגידו לך שהדברים שלומדים הם לא רלוונטיים למה שנעשה בעולם העבודה. זה תמיד כך, בכל מקצוע ובכל חוג. ועדיין, ממה שתיארת, נראה שהמעסיקים מחפשים בקורות חיים תואר ראשון. התואר נותן לך מבט רחב יותר ופרספקטיבה, וגם מלמד אותך ללמוד ולחשוב.
אלה הם כמה נקודות למחשבה. מקווה שעזרתי. אתה מוזמן להמשיך למקד את השאלה, וכשתרצה מידע על מסלול ספציפי, אנחנו כאן בשבילך.