שלום לך, רציתי לשאול, אני באמצע לימודי היסטוריה ומזרחנות ועובדת בתחום בטחוני. כשנרשמתי ללימודים, לא ממש ידעתי מה לבחור, רציתי להתפתח בתחום שבו אני עובדת היום וזה היה נשמע לי הכי קרוב. תכלס אני לא ממש נהנית מהלימודים, הרמה לא מספיק לטעמי וגם האנשים שאיתם אני לומדת. אני לא מוצאת עניין בתוכן הלימוד ולא רואה איך זה מקדם אותי בעתיד. אני שוקלת להפסיק ללמוד ולבחון את האפשרויות. יותר מעניין אותי שיווק, אסטרטגיות נהיוליות ומנהל ציבורי, האם לדעתך אוכל לעבור ולשמור על נקודות הזכות שצברתי בלימודים? איך אני יודעת שזה תחום שיעניין אותי יותר ולא אמצא את עצמי שוב אחרי שנה רוצה לעזוב בשביל תחום אחר????? אודה לתשובתך בהקדם האפשרי, תודה ושנה טובה.
ה
הדר גולדשמידט
מבטחון למנהל ציבורי ואסטרטגיה
שלכת שלום, נשמע שבשעתו לקחת החלטה די מתאימה לעיסוק בו נגעת, האם במקביל לשינויים שקיבלת בתחום האקדמי, חל שינוי בתעסוקתך? בין אם המעבר התרחש בפועל או טרם.. נשמע שעברת מתחום ביצועי לתחום מנהלי.
עבודה בביטחון, נמצאת בחזית העשייה, אם מהיבט אקדמי - הבחירה ללמוד מזרחנות והיסטוריה, מאפשרת לעבוד במסגרות בטחוניות כחוקרת, מתאמת, רכזת ועוד כמה תחומים שיפה להם השתיקה :) ובאמת תומכת בתפקידי בטחון ומאפשרת התפתחות בתחום. לעומת זאת המעבר אליו התייחסת בשאלתך מדבר על עבודה מאחורי הקלעים, הבנה תהליכים רחבים וחוצי ארגון/מדינה, התעסקות ביצירת קשרים ושיתופי פעולה דינאמיים. אם אני מניחה שאת עדיין רוצה להשאר בתחום הבטחוני, ולא לעבור לחברות פרטיות-עסקיות, ומתעניינת יותר בתהליכים מורכבים ואסטרטגיים אני ממליצה לך על שני נתיבים אפשריים:
הראשון ארוך יותר, אך ללא ספק יספק את ההתקדמות לו את מקווה, כמובן בהלימה להצלחתך בעבודה. להמשיך בתואר אותו את לומדת כיום, הוא בהחלט ישרת אותך בתחום הבטחוני וייתן לך בסיס נהדר להמשך. בתום התואר הראשון להמשיך לתואר שני או לימודי מקצוע בתחום מנהל ציבורי / מדיניות ציבורית(יש לימודים לתואר שני ללא תזה, למנהלים) או להכנס לתוכנית צוהרים.
אפשרות שניה לבדוק אפשרויות של הסבה לתחומים הבאים: יחסים בינלאומיים, שיווק ודוברות, לימודי מנהל ציבורי, ושוב אם הכוונה להשאר בתחום הבטחוני, להשאיר אולי חוג משני במזרחנות!
יש גם את לימודי פוליטקה, נשמע לי שזה פחות הכיוון שלך, למרות שהוא מכיל תוכן שיווקי, יחסים בינלאומיים... לשיקולך.
לגבי שאלתך בסיום, איך יודעים כשבוחרים בתחום הנכון ולא בבחירה שתזגזגי ממנה שוב, זו שאלה אישית בהחלט, אם את טיפוס לא החלטי, שמטיל ספק במירב מבחירותייך, אז כן סביר להניח שתפקפקי גם בבחירה הזו, לכן במקרים כאלה, אני ממליצה לך לעשות שיעורי בית מקיפים יותר, לשקול להוועץ עם איש מקצוע שיבסס לך את בחירותיך ויעגן אותן לתהליך ארוך ומורכב ולא לפתרון תלוש ורופף שקל יותר לערער. אם את טיפוס החלטי, אז השאלה קלה, הטיפוס ההחלטי לרוב לא יקבל החלטות גורליות כבחירת קריירה כלאחר יד, לא בפעם השנייה ברציפות.. לכן אני מניחה שאת כאן עושה שיעורי בית, במקום שלא הקדשת תשומת לב בסבב הקודם. (בתור מי שדרכה האישית היתה מפותלת, אני מעודדת אותך לא להתייאש, זה טבעי לבדוק ולבחור וגם לטעות, אי אפשר לדעת הכל מראש.. ככה בדיוק מייצרים החלטות מבוססות)
קראי על תכני הלימוד שהצעתי, או מקבילים שאת מוצאת מעניינים, תני לאינסטינקטים שלך מקום, היום אחרי שאת כבר מכירה את האקדמיה מבפנים, יהיה לך משמעותית קל יותר לקבל החלטות בנושא התכנים. לגבי האנשים שילמדו איתך, כמו בכל תחום, יש מגוון רחב של אנשים, תבחרי את מי שכן מדבר בשפה שלך.. ואל תשכחי שהלימודים הם בעיקר המפתח להתפתחות התעסוקתית שלך, לא מעבר, יש קורסים מאתגרים ויש שפחות מעניינים, אבל המטרה עולה על המשימות הקטנות בדרך..
מקווה שעזרתי. בברכת שנה טובה ומגשימה,
הדר גולדשמידט - ייעוץ והכוון תעסוקתי 052-6969745
ש
שלכת
המשך בנוגע לשינוי בלימודים
הדר תודה על תגובתך המהירה. האם לדעתך אוכל להעביר את המקצועות אותם למדתי לתארים שציינת ? ליחסים בינלאומיים או למנהל ציבורי, שנראים לי הכי מעניינים. והאם לדעתך אקבל פטורים מחלק מהקורסים כחלק מעבודת הבטחון אותה אני עושה? במזרחנות קיבלתי. בתודה מראש, שלכת
ה
הדר גולדשמידט
זכאות אקדמאית במעבר בין תחומי לימוד
שלכת שוב שלום, זה תלוי במוסד האקדמי בו את לומדת, במידה ותמצאי במוסד עצמו את התארים שציינו, אז סביר להניח שיכירו לך בקורסים אותם כבר צלחת, לפחות בקורסים הרלוונטיים. במידה ואת עוברת בין מוסדות לימוד, זה לרוב תלוי: אם את עוברת בין אוניברסיטאות, או מאוניברסיטה למכללה, פה בד"כ יש לך יתרון ולרוב מאפשרים להעביר את הזכאות לתחום החדש. אם המעבר הוא בין מכללות, זה קצת יותר בעייתי, אבל שוב, פתוח למשא ומתן. תנסי להתעקש, אולי תמצאי מספר אפשרויות ולפי ההכרה במה שכבר למדת, תוכלי לבחור.
לגבי פטורים מתכני לימוד בשל עיסוקך, אני לא בדיוק יודעת במה את עוסקת, התעסוקה בארצנו בתחום הביטחוני די רחבה, אני סקפטית בעניין, אבל שווה לנסות. אני שוב ממליצה בחום לשמור על המזרחנות כחוג משני, הוא יסייע לך בהמשך בתחום, יחד עם הפטורים שיש ברשותך.