אני כרגע אחרי י״ב ונמצא בשלב שבו אני צריך לקבל החלטות די משמעותיות לגבי העתיד שלי, אבל עדיין לא ברור לי לגמרי מה הכיוון שהכי מתאים לי.
אני מעוניין להתחיל ללמוד באוניברסיטה כבר בשנת הלימודים הקרובה, ובתקופה האחרונה אני מתעניין במיוחד בפיזיקה, בהנדסת חשמל ובאפשרויות שמשלבות בין התחומים. מצד אחד, אני מאוד מתחבר לצד המדעי והטכני, במיוחד לפיזיקה ולחשמל, ומצד שני אני עדיין לא בטוח איך נראה בפועל כל תחום ומה הייתי רוצה לעשות איתו בהמשך.
בנוסף, אני צריך לקחת בחשבון את נושא הצבא והאפשרות של עתודה אקדמית, ולכן ההחלטה היא לא רק איזה תואר מעניין אותי, אלא גם איזה מסלול יהיה נכון עבורי מבחינת המשך הדרך, אפשרויות תעסוקה ומה שאעשה אחרי הלימודים. כרגע אני מרגיש שיש לי כמה כיוונים שמעניינים אותי, אבל חסרה לי תמונה מספיק ברורה כדי לדעת במה לבחור.
מעבר להתלבטות עצמה, אני מרגיש שאני פשוט לא מצליח לקבל החלטה. יש לי המון בלבול וחוסר ודאות, ובמידה מסוימת אפילו התחלתי לפקפק ביכולת שלי לדעת מה מתאים לי ומה אני מסוגל לעשות. למשל, אני מאוד מתעניין במסלול של פיזיקה והנדסת חשמל, אבל כרגע אין לי פסיכומטרי, ולכן המסלול לשם עלול להיות מורכב יותר. אני יכול להתחיל בפיזיקה, לנסות להתקבל להנדסת חשמל בהמשך, ואז להתמודד עם האפשרות של עומס גדול מאוד של חומר. אני גם לא יודע בוודאות אם הנדסת חשמל באמת מתאימה לי. הרבה אנשים אומרים לי שאם אני באמת מתאים לתחום, אני אמור באופן טבעי להתעסק בו גם בזמני הפנוי — למשל לבנות Arduino, לפרק מכשירים, להתעסק באלקטרוניקה ולחקור איך דברים עובדים. אני כן אוהב דברים כאלה במידה מסוימת, אבל זה לא משהו שאני עושה באופן קבוע, ולכן אני מתחיל לשאול את עצמי אם זה באמת אומר משהו על ההתאמה שלי לתחום.
מצד שני, אני כן יודע שאני מאוד אוהב פיזיקה. למדתי פיזיקה בתיכון, עשיתי גם פיזיקה מחקרית, ובסך הכול מאוד נהניתי מהחוויה ומהעיסוק בפיזיקה. אבל אני לא יודע אם אהבה לפיזיקה בתיכון בהכרח אומרת שאני רוצה להפוך את זה לקריירה. אני מוצא את עצמי מתלבט בין כמה אפשרויות: ללכת בכל הכוח על מסלול של פיזיקה והנדסת חשמל, להתחיל רק פיזיקה ולראות לאן זה מתקדם, או בכלל לקחת את השנה הקרובה כדי לעצור רגע, לעשות את המבחנים שאני צריך כמו פסיכומטרי, אולי לקחת קורסים באוניברסיטה הפתוחה או להתנסות בתחומים שונים, ורק אחר כך לקבל החלטה. גם האפשרות הזאת לא בהכרח נראית לי רעה — יכול להיות ששנה שבה אני אנסה דברים שונים ואבין יותר טוב מה אני רוצה תהיה דווקא הדבר הכי מועיל עבורי.
הבעיה היא שאני מרגיש שההחלטות שאני צריך לקבל עכשיו הן גדולות מאוד. אני בן 17 וחצי, והגיוס שלי כרגע צפוי להיות בעוד כשנה. אם אני בוחר במסלול אקדמי של שלוש עד חמש שנים, ולאחר מכן עוד שירות צבאי משמעותי, מדובר בהרבה מאוד שנים קדימה שמושפעות מהחלטה שאני אמור לקבל עכשיו, כשאני עדיין לא באמת יודע מה אני רוצה לעשות עם עצמי. זה יוצר אצלי לא מעט לחץ ותחושה שאני צריך לבחור את כל החיים שלי כבר עכשיו, למרות שההיכרות שלי עם אפשרויות שונות בעולם היא עדיין מאוד מצומצמת.
וזה אולי הדבר שהכי קשה לי להסביר: אני לא באמת יודע מה אני רוצה להיות. אני יוצא מבית הספר בלי תחושה שיש לי כיוון ברור. יכול להיות שאני מתאים לפיזיקה, יכול להיות להנדסת חשמל, ויכול להיות בכלל למשהו אחר לגמרי — אולי הדרכה, אולי עבודה יצירתית, אולי תחום טכני אחר, ואפילו משהו כמו פיסול או צורפות. אני פשוט לא יודע, כי כמעט ולא נחשפתי לאפשרויות האלה בצורה אמיתית. לכן הייתי מאוד רוצה לדבר עם מישהו שיש לו ניסיון עם אנשים שנמצאים בדיוק בשלב הזה, ושיכול לעזור לי לעשות סדר בכל הבלבול הזה, להבין מי אני מבחינת היכולות והתחומי עניין שלי, ובעיקר להבין איך מקבלים החלטה מושכלת כשעדיין אין לי תשובה ברורה למה אני רוצה לעשות.
אני חושב שאחד הדברים שהכי יעזרו לי לקבל החלטה הוא להבין מה עושים בפועל עם התארים האלה. אני לא מחפש רק לדעת מה לומדים בתואר, אלא מה קורה אחרי שמסיימים אותו. למשל, המורים שלי לפיזיקה ולפיזיקה מחקרית הסבירו לי שתואר בפיזיקה לא בהכרח מוביל למקצוע אחד מוגדר, ושאחד היתרונות שלו הוא שהוא נותן דרך חשיבה פיזיקלית ופותח דלתות להרבה תחומים, כולל אפשרות לעשות הסבה לתחומים אחרים. זה בהחלט מעניין אותי, אבל עדיין משאיר אותי עם השאלה הבסיסית: מה עושה בפועל אדם שסיים תואר בפיזיקה? איך נראה יום העבודה שלו? באילו תפקידים הוא עובד?
אותו דבר לגבי הנדסת חשמל — אני רוצה להבין מה מהנדס חשמל באמת עושה ביום-יום. האם הוא עובד בעיקר מול מחשב? האם הוא מתכנן מעגלים? כותב קוד? עובד במעבדה? מתעסק בציוד פיזי? עובד עם אנשים? כמה מהעבודה היא תיאורטית וכמה מעשית? ואם משלבים פיזיקה עם הנדסת חשמל, אילו אפשרויות עבודה נפתחות ומה באמת עושים בהן?
זה חשוב לי במיוחד כי כרגע המידע שאני מוצא על האוניברסיטה מתאר בעיקר מה לומדים, אבל כמעט לא מסביר איך נראים החיים אחרי התואר. אני יכול להבין מהם הקורסים והנושאים, אבל הרבה יותר קשה לי להבין איך הם מתחברים לעבודה אמיתית. אפילו מידע כמו סילבוס מפורט, רמת הקושי בפועל, מה לומדים בכל סמסטר ומה סטודנטים באמת חווים במהלך התואר קשה לי למצוא בצורה מרוכזת, ואני מוצא את עצמי מחפש בפורומים שונים ובמקורות שקשה להגיע אליהם כדי להרכיב בעצמי תמונה.
אני לא מפחד מתואר קשה. להפך — אני מוכן להשקיע שלוש, ארבע או חמש שנים בלימודים קשים מאוד, אם אני מבין למה אני עושה את זה ומה האפשרויות שייפתחו לי אחר כך. אם אדע שלאחר הלימודים יש מסלול מקצועי טוב, למשל תפקיד משמעותי בצה״ל שבו אוכל לצבור ניסיון מקצועי ומשם להשתלב בתעשייה, אני בהחלט מוכן להשקיע את המאמץ. אבל כדי לקבל החלטה כזאת אני צריך להבין מהן העבודות האלה באמת ואיך הן נראות ביום-יום.
אני לא מחפש כרגע תחזית לגבי איך שוק העבודה ייראה בעוד חמש או שמונה שנים. אני רוצה להבין את המציאות כפי שהיא היום: אילו עבודות עושים בוגרי פיזיקה, אילו עבודות עושים מהנדסי חשמל, איך נראה יום עבודה בכל אחד מהתחומים, איזה סוג אדם נהנה מהעבודות האלה, ואיך הלימודים מתחברים בפועל לקריירה. אני מרגיש שאם תהיה לי תמונה כזאת, יהיה לי הרבה יותר קל להבין מה באמת מושך אותי ומה פחות, ואז לקבל החלטה רגועה ומושכלת יותר.
מ
מנהל הפורום
הנדסת חשמל או פיזיקה - לימודים בעתודה
שלום אופיר,
קודם כל, בחירת לימודים וקריירה היא בין ההחלטות הכי משמעותיות בחיים, והגיוני שאתה מתלבט ולא בטוח במה לבחור. שתי האפשרויות שציינת - לימודי פיזיקה ולימודי הנדסת חשמל - הם מקצועות מבוקשים הן בצה"ל והן בשוק העבודה באזרחות.
כתבת שאינן בטוח מה האפשרויות שכל תחום פותח בפנייך. שני המקצועות פותחים לך דרך לתפקידים טכנולוגיים משמעותיים מאוד, ולקריירה בהייטק או בתעשייה הביטחונית בהמשך. לימודי הנדסת חשמל, המתקיימים למיטב ידיעתי בתכנית "דיגמא" בעתודה, יכולים להוביל להשתלבות ביחידות טכנולוגיות בתחומים כגון קשרים לווייניים, לייזרים, מערכות אופטיות, וכדומה, בתפקידי מחקר ופיתוח או מנהלי פרויקטים טכנולוגיים. בהמשך, בשוק העבודה, תוכל להשתלב כמהנדס חשמל בחברות הייטק, בתעשייה הביטחונית, בתעשיית האנרגיה, ועוד.
לימודי פיזיקה בעתודה יכולים לסייע לך להשתלב בתפקידי מודיעין טכנולוגי, פענוח אותות, וכן במחקר ופיתוח טכנולוגי עבור צה"ל. בהמשך, תוכל להשתלב בקריירה בחברות ביטחוניות, וכן בחברות הייטק, בתפקידים מבוקשים כגון מפתח אלגוריתמים, מדען נתונים, ועוד.
אם אתה מתלבט בכל הנוגע לבחירת המסלול בעתודה, תוכל לקבל הדרכה ועזרה בנושא מצה"ל. להבנתי, מדור האיתור של העתודה האקדמית מציע אפשרויות של ייעוץ והכוונה למועמדים לעתודה המתלבטים לגבי בחירת מסלול. הייתי ממליצה לך לנסות לפנות אל מינהל כוח האדם של העתודה ולהתעניין לגבי האפשרות שלך לקבל הכוונה מקצועית מהם כדי בכל הנוגע למסלול העתודה המתאים לך ולכישורים שלך.
נוסף על כך, בכל הנוגע להרשמה עצמה לעתודה האקדמית, למיטב ידיעתי מועד ההרשמה האחרון לשנה האקדמית הקרובה (תשפ"ז) כבר עבר, ולהבנתי המועד הוא 28/2 בכל שנה. האפשרות להירשם דרך השאלון המקוון באתר צה"ל שנפתחה בחודש יולי 2026 ותיסגר בפברואר 2027 מתייחסת, להבנתי, לשנת תשפ"ח, כלומר לשנת הלימודים הבאה, ולא לשנה הנוכחית. כמו כן, ציינת כי טרם ניגשת לפסיכומטרי. אם אתה מעוניין לגשת למועד הקרוב, ולהספיק להרשמה לעתודה לשנת תשפ"ז, תוכל לגשת למועד דצמבר הקרוב של הפסיכומטרי. חשוב לשים לב כי ייתכן וחלק מן הקורסים במכוני ההכנה כבר מלאים.
צירפתי בתחתית תשובתי קישור לטופס יצירת קשר, אתה מוזמן למלא את פרטייך ונציגינו יצרו איתך קשר כדי לסייע לך בבחירת המסלול המתאים לך.
רציתי להגיד תודה רבה על המענה המפורט והמתחשב. קודם כול, אני באמת מעריך שהקדשת את הזמן לקרוא את כל ה״מגילה״ שכתבתי ולהתייחס בצורה כל כך ממוקדת לדברים שהעליתי.
לגבי מה שכתבת על העתודה ועל מועדי ההרשמה - אני מודע לכך שאני נמצא באיחור מסוים בתהליך. למעשה, רק אחרי שסיימתי י״ב התחלתי לחשוב על כל הנושא הזה ברצינות, ולכן הרבה מההתעסקות שלי בלימודים, פסיכומטרי, עתודה ובחירת מקצוע התחילה די ספונטנית ובשלב יחסית מאוחר. לפי מה שאני מבין כרגע, אם אבחר להתחיל ללמוד כבר בשנת הלימודים הקרובה, הכיוון שהכי מעניין אותי הוא להתחיל בפיזיקה, כאשר המסלול שהכי מושך אותי כרגע הוא פסגות - השילוב של פיזיקה והנדסת חשמל.
הבעיה היא שכפי שציינת, עדיין אין לי פסיכומטרי, ולכן כרגע האפשרות המעשית מבחינתי היא להתחיל מתואר בפיזיקה, ובמקביל לעשות פסיכומטרי. לאחר מכן, בהתאם לתוצאות ולמה שיתפשר מבחינת האוניברסיטה, לנסות להוסיף את הנדסת החשמל במהלך השנה או בתחילת השנה שלאחר מכן. אני עדיין לא יודע בדיוק איך זה יתבצע מבחינה מנהלית ואקדמית, ואני אמור לדבר עם אוניברסיטת תל אביב בהמשך כדי להבין את האפשרויות.
אני מודה לך על ההסבר לגבי האפשרויות שכל אחד מהתחומים יכול לפתוח. זה מאוד עוזר לי לקבל איזשהו כיוון ולהבין שיש מגוון רחב של אפשרויות גם בפיזיקה וגם בהנדסת חשמל. עם זאת, דווקא מהתיאור הזה אני מבין עד כמה הדברים יכולים להיות לא חד-משמעיים - כלומר, גם אם אלמד את התואר, עדיין לא בהכרח ברור לי לאיזה תפקיד ספציפי אגיע בסופו של דבר, וזה בדיוק אחד הדברים שמבלבלים אותי.
לגבי ההמלצה לפנות לצה״ל לקבלת ייעוץ - בדקתי את זה, ולצערי נאמר לי שאין כרגע אפשרות לקבל ייעוץ והכוונה מקצועית למועמדים לעתודה שמתלבטים בין מסלולים. האפשרות היחידה שמצאתי היא שאלון ההעדפות לעתודה שנמצא באתר, אבל הוא מאוד כללי ולא באמת נותן את סוג המידע שאני מחפש. לכן, אם את מכירה דרך אחרת שבה אפשר לקבל ייעוץ מקצועי לגבי בחירת מסלול עתודה, או אפילו ייעוץ כללי יותר לגבי בחירת כיוון לימודים וקריירה אחרי י״ב, אני מאוד אשמח אם תוכלי להפנות אותי. זה משהו שמאוד חשוב לי כרגע, במיוחד כשאני עדיין כל כך מבולבל ולא בטוח בעצמי לגבי כמעט כל כיוון שאני בוחן.
בנוסף, אחד החששות המרכזיים שלי לגבי פסגות הוא העומס. מדובר במסלול קשה ועמוס מאוד, ולפי המידע שמצאתי הוא עמוס בכ־15% יותר מתואר רגיל. גם תואר אוניברסיטאי רגיל, לפי מה שאני מבין, דורש קפיצה משמעותית ברמת העומס לעומת הלימודים בתיכון. אני יודע שאני מאוד רוצה ללמוד את הדברים האלה ושיש לי עניין בפיזיקה ובתחומים הטכנולוגיים, אבל בתיכון מצאתי את עצמי מתקשה במיוחד בתקופות של עומס משמעותי, ולכן אני לא בטוח עד כמה מסלול כמו פסגות, עם השילוב של שני התארים והעומס הנוסף, באמת מתאים לי. זו שאלה שמאוד מטרידה אותי, כי אני לא רוצה לבחור מסלול רק בגלל שהוא נשמע מעניין ומבטיח, ואז לגלות שהוא פשוט לא מתאים לי מבחינת אופי הלימודים והעומס.
בגלל זה חשבתי גם על אפשרות אחרת: מאחר שקפצתי כיתה ויש לי כרגע בערך שנה עד הגיוס, אולי יהיה נכון לנצל את השנה הזאת להתנסות. למשל, לקחת כמה קורסים באוניברסיטה הפתוחה, גם כדי לראות איך אני מתמודד עם לימודים אקדמיים וגם כדי להבין אילו תחומים באמת מעניינים אותי. אפשרות אחרת היא למצוא מסגרת כלשהי שמאפשרת להתנסות בכמה תחומים או מקצועות שונים לפני שאני מקבל החלטה. אני עדיין לא יודע אם זה באמת הצעד הנכון, במיוחד בהתחשב בזמן ובעלות, אבל אני כן מרגיש שהתנסות אמיתית יכולה לעזור לי הרבה יותר מאשר לנסות לנחש עכשיו מה יתאים לי רק על סמך תיאורים באינטרנט.
בכל מקרה, אני מאוד מודה לך על המענה הממוקד ועל המידע שנתת לי. הוא באמת עוזר לי לעשות קצת סדר בתוך כל הבלבול הזה, ונתן לי כמה כיוונים נוספים לבדוק ולהתקדם בהם. אני בהחלט אמשיך לבדוק את הדברים שהמלצת עליהם, ואם יש לך רעיון נוסף לגבי דרך שבה אפשר לקבל הכוונה מקצועית יותר או להתנסות בתחומים שונים לפני קבלת החלטה, אני מאוד אשמח לשמוע.
תודה רבה על ההשקעה ועל ההתייחסות הרצינית.
מ
מנהל הפורום
בחירת לימודים והיכרות עם תחומי הלימוד
שלום אופיר,
בנוגע להתנסות במקצועות השונים, הרעיון שהזכרת של התנסות בקורסים בהיקף מצומצם באוניברסיטה הפתוחה יכול לאפשר לך לימודים במתכונת גמישה ומקוונת, עם אפשרות לבחור את התחומים שמעניינים אותך ולהכיר אותם יותר מקרוב בזמן הפנוי העומד לרשותך.
אפשרות נוספת אותה אני יכולה להציע היא להגיע לימים פתוחים במוסדות האקדמיים. אמנם מרבית הימים הפתוחים לסמסטר אוקטובר הקרוב כבר עברו, אך לקראת החודשים ינואר-פברואר צפויים להתקיים ימים פתוחים ברבים מן המוסדות האקדמיים לקראת סמסטר האביב. זאת יכולה להיות הזדמנות טובה לשוחח באופן אישי עם מרצים ועם סטודנטים ובוגרים שמכירים את הלימודים מקרוב, ויוכלו לתת לך זווית ראייה נוספת על הלימודים והחיים שאחריהם.
לגבי ההכוונה המקצועית, ישנם מקרים שבהם ייעוץ תעסוקתי יכול לעזור, בייחוד במקרים בהם יש התלבטות בין מקצועות רבים, יועצת תעסוקתית טובה יכולה לפעמים לעזור ליצור סדר באפשרויות השונות. לעיתים מרכזי הצעירים העירוניים מציעים שירותי ייעוץ והכוונה לצעירים העומדים בפני בחירת קריירה ולימודים, הייתי ממליצה לך לבדוק אם מרכז הצעירים ביישוב בו אתה מתגורר מציע שירותים כאלה. כמו כן, צירפתי שוב את טופס יצירת הקשר שלנו, אתה מוזמן להיעזר גם בנציגי האתר שלנו.