אני רוצה לעסוק במקצוע טיפולי בילדים (גילאי יסודי/ חטיבת ביניים) ואני מתלבטת מה התואר הראשון שכדאי לי לעשות, בד"כ אי אפשר להיות מטפלת בתואר ראשון. התקבלתי לאונו לתואר מדעי ההתנהגות ממוקד חוסן עם תעודת מדריך משחק טיפולי, אבל לא סגרתי כי אני מתלבטת אם יהיה לי מקצוע אחרי הלימודים (התוכנית חדשה והתחילו אותה רק השנה) או שכדאי לי ללמוד לתואר ראשון בחינוך מיוחד ואח"כ להמשיך ללימודים טיפוליים?
מ
מנהל הפורום
לימודי מדעי ההתנהגות וקריירה טיפולית
שלום אפרת,
כדי להשתלב בשוק העבודה בתפקידים טיפוליים, יש צורך בתואר שני בתחום טיפולי. התואר הראשון במדעי ההתנהגות מאפשר לך להשתלב בתעסוקה בתום התואר הראשון במסגרות שיקומיות ובמסגרות בריאות הנפש, בעיקר בתפקידי הדרכה, ריכוז, או הנחיית קבוצות, אך לא בתפקידי טיפול. כדי לעסוק בטיפול, תצטרכי להמשיך לתואר שני בתחומים כגון פסיכולוגיה או טיפול באומנות. התואר הראשון במדעי ההתנהגות מכין אותך לקראת המשך למסלולים הללו לתואר שני.
האפשרות השנייה שציינת, לימודי חינוך מיוחד, מאפשרת לך להשתלב בתעסוקה לאחר התואר הראשון, במערכת החינוך וכן במסגרות מחוץ למערכת החינוך כגון הוסטלים, עמותות, ועוד. לעיתים ניתן לשלב תעודה בהוראה מותאמת (הוראה מתקנת) במהלך התואר, באופן המרחיב את אפשרויות התעסוקה.
ההחלטה לגבי מסלול הלימודים היא החלטה אישית שלך, ורק את יכולה לדעת באמת מה מתאים לך. תוכלי לנסות לשאול את עצמך היכן את רואה את עצמך עובדת בעתיד? מה אופי העבודה המעניינת אותך? האם את מעוניינת להשתלב במסגרת ציבורית כגון מערכת החינוך, או לעבוד בקליניקה פרטית? עם אילו סוגי אוכלוסיות את שואפת לעבוד? האופן שבו תשיבי לעצמך על השאלות הללו יכול לסייע לך בקבלת ההחלטה. כמו כן, את מוזמנת לקרוא עוד על לימודי מדעי ההתנהגות במאמר אליו קישרתי בתחתית תשובתי.
לימודי תואר ראשון מה הכי כדאי?
תודה על המענה! אני רואה את עצמי עובדת עם ילדים בגילאי יסודי/חטיבת ביניים. במקצוע טיפולי בין אישי וגם קבוצתי. התואר של מדעי ההתנהגות ממוקד חוסן עם תעודת מדריך משחק טיפולי יעזור לי להמשך תואר/תעודה טיפולית ולגבי מקצוע מיד אחרי איפה אוכל לעסוק בתחום של הנחיית קבוצות/מדריכה? אם ארצה בביה"ס אצטרך גם תעודת הוראה? וכמה מקבלים אם לומדים את המקצוע הזה?
ומצד שני אם אלמד חנ"מ/חינוך רגיל מיד אוכל להשתלב בעבודה אבל אצטרך לעשות הרבה השלמות לתואר שני נכון?
הבנתי שגם עו"ס זה אפשרות כי מקבלים בתואר הראשון רשיון (ואם רוצים אפשר להמשיך לתואר נוסף) אבל לפי מה שהבנתי תואר ראשון בד"כ יותר מתמקד בפרוייקטים וקהילה ורווחה ופחות מעניין אותי.
מ
מנהל הפורום
מדעי ההתנהגות, חינוך מיוחד, או עבודה סוציאלית
שלום אפרת,
אם את מעוניינת להשתלב בתפקידי הדרכה או הנחייה לאחר סיום התואר הראשון במדעי ההתנהגות, תוכלי להשתלב במסגרות כגון מרכזי שיקום, מוסדות לחינוך בלתי פורמלי, מוסדות לבריאות הנפש, עמותות חברתיות, מחלקות הרווחה של הרשויות המקומיות, וכן ארגונים עסקיים בתחומים כגון פיתוח צוותים, למידה ארגונית, גיוס והשמה, ועוד. אם את מעוניינת להשתלב במוסדות חינוך, תצטרכי תעודת הוראה שכן תעודת הוראה הינה תנאי חובה לעיסוק בהוראה במדינת ישראל לפי הנחיות משרד החינוך (לצד תואר ראשון). אם תרצי להשתלב במסגרות החינוך המיוחד, תידרשי לתעודת הוראה בחינוך מיוחד.
אם תבחרי בתואר ראשון בחינוך או בחינוך מיוחד, ותהיי מעוניינת להמשיך לתואר שני, תוכלי להמשיך לתואר שני בחינוך מיוחד, או ללמוד קורסי השלמה כדי להמשיך לתואר שני בפסיכולוגיה או בטיפול באומנות. היקף ההשלמת משתנה ממוסד למוסד ותלוי בשיקולי המוסד האקדמי.
לגבי לימודי עבודה סוציאלית, את צודקת בדברייך כי לאחר התואר הראשון מקבלים רישיון ויכולים להשתלב במקצוע. העבודה הינה בעיקר בתחומים כגון רווחה, קהילה, וחברה, ומתבצעת במסגרות כגון פנימיות, מרפאות לבריאות הנפש, המחלקות לשירותים חברתיים של הרשויות המקומיות, במעונות לילדים בסיכון, בבתי חולים, וכדומה. עם זאת, אדגיש כי כדי לעסוק בטיפול יש צורך להמשיך לתואר שני בעבודה סוציאלית.
אני מזמינה אותך למלא את פרטייך בטופס יצירת הקשר אותו צירפתי בתחתית תשובתי, ונציגינו יצרו עמך קשר כדי לסייע לך בבחירת מסלול הלימודים המתאים לך.