לחברי הפורום שלום רב, יש לי בעיה לא קטנה אני אנסה לא להאריך במילים: יש לי התלבטות חמורה מאוד בקשר לתחום לימודים. אני בכללי מאוד לא החלטית וזה נוגע לכל תחומי החיים, כבר בביה"ס עברתי בין מגמות שונות ומשונות עד שהתפשרתי על מקצוע כימיה וביולוגיה, שנורא עניין אותי. אבל עכשיו, כשההחלטה הרבה יותר גורלית, מאוד קשה לי להחליט האם זה באמת מה שאני רוצה. לכאורה הכל נשמע מבטיח, אבל ברגע שהתחלתילחקור ונבור קצת בפרטים גיליתי שלא הכל כל כך זוהר, וכימיה זה אולי מקצוע מעניין לכשעצמו, אבל אפשרויות התעסוקה בו, הביקוש בשוק והשכר לא מזהירים בלשון המעטה. מצד שני, גם התנאי קבלה באוניברסיטה ואפילו במכללה לא תואמים את הציונים שיש לי. שיפרתי כבר בגרות במטמיקה 3 פעמים (ומצפה לפעם הרביעית בחורף) ולא משנה כמה אני יושבת ולומדת ומשקיעה עדיין אני מקבלת ציונים נמוכים מדי שלא מתאימים לתנאי הקבלה. אני מרגישה שהזמן הולך ואוזל והחששות רק הולכים ומתגברים, ובנוסף, גם ביני המשפחה ובן הזוג לא תומכים ומלחיצים. כל ניסיון שלי להגיד לעצמי שיהיה בסדר עולה בתוהו, ואני מרגישה ממש חסרת אונים. כל מידע שאני מנסה לחפש באינטרנט/טלפונים לאוניסרסיטה סותר אחד את השני ומסבך אותי עוד יותר עד שאני כבר בכלל לא יודעת מה אני רוצה. אל תבקשי ממני בבקשה לפנות למכוני ייעוץ למינהם כי ממש אין לי זמן וכסף לזה, אני רק רוצה שתעני לי בצורה הכי אובייקטיבית שאפשר האם כימיה הוא מקצוע שיש בו עתיד (מבחינת שכר, ביקוש בשוק העבודה וכו'), או שבמידת הצורך תפני אותי למקור מוסמך, והכי חשוב, אובייקטיבי שיוכל לתת לי כי אני ממש אובדת עצות.
בכבוד רב וסליחה על ההודעה הארוכה,
אלינה
ה
הדר גולדשמידט
הכוון אישי
אלינה שלום, הלוואי והייתי יכולה להציע לך קיצור דרך, אין דבר כזה. אין בטחון בשום בחירה ולמזלנו יש מקום להתפתחות ויצירתיות לאורך כל הדרך. גם אם תבחרי עכשיו ללמוד כימיה אח"כ תוכלי לכוון את זה לתחום מחקר, הוראה, אדימיסטרציה, תפעול.. עניין במקצוע זו התחלה קריטית בבחירת תחום עיסוק, אך יש לא מעט פרמטרים נוספים. אני בהחלט ממליצה לך להיעזר באיש מקצוע באופן פרטני ונקודתי. אך כיוון שפסלת אפשרות זו, אנסה לסייע לך עד כמה שניתן באמצעות הפורום. את מוזמנת להעלות תכנים נוספים כגון: במה את טובה, מה את אוהבת, לא חייב בהקשר תעסוקתי. מה את עוסקת היום? מה מעניין אותך? כשאת חושבת על עשייה, לאן את מכוונת? היית רוצה לעבוד עם אנשים? עם חומרים? עם טכנולוגיה? מה מידת היצירתיות שבך? למעט הקושי בלבחור, אילו עוד חסמים, קשיים שאת ערה להם קיימים שיכולים להתקשר לנושא תעסוקה?
נסי להשיב לשאלות אלה ואשמח לכוון על בסיס תשובותיך. בברכה,
הדר גולדשמידט - ייעוץ והכוון תעסוקתי 052-6969745
א
אלינה
תגובה
קודם כל, תודה רבה על התשובה הכנה ועל הרצון לעזור. כמו שהבנת, תחום העניין הראשי שלי כרגע הוא כימיה בפרט ומדע בכלל, גם פיזיקה, חשמל ואפילו הנדסה גנטית הם תחומים שמעניינים אותי, אך לצערי היכולות והציונים שלי לא מספיקים כדי להתקבל לאחד מהתחומים הנ"ל במכללה/אוניברסיטה. אפשר להגיד שבחרתי בכימיה לא רקבגלל העניין במקצוע, אלא גם בגלל שתנאי הקבלה שם יותר נוחים מבשאר המקצועות שעניינו אותי. אני אוהבת מחקר, אבל לא רואה את עצמי סגורה במעבדה יומם ולילה, כלומר, לא רוצה עבודה שתגזול ממני את חיי האישיים, אך מצד שני רוצה שיהיה בה תגמול הולם (מבחינת שכר/תנאים). בעבודת צוות אני לא ממש טובה, וגם לא בשירות, אין לי בעיה לעבוד עם אנשים, בתנאי שכל אחד יעשה את העבודה שלו. כרגע אני עובדת בעבודות זמניות משתנות, ותחביבים לא ממש יש לי , כלומר, היה לי תחביב מאוד גדול, צילום, אבל לאט לאט הבנתי שזה לא בשבילי ואיבדתי את החשק. דבראחר שמאוד מקשה עליי זאת העובדה שאני לא יודעת לקבל ביקורות וחייבת תמיד הסכמה של הקרובים אליי לגבי מה שאני עושה. כרגע, הקרובים אליי לא ממש מרוצים מהבחירה שלי, ואני הרבה פעמים מוצאת את עצמי מנסה לשכנע אותם ומאבדת את הביטחון תוך כדי, וכל מילה קטנה שלהם משנה את דעתי לכאן ולכאן. למען הסר ספק, עשיתי המון שאלוני הכוונה למינהם ואפילו שאלון מאוד מפורסם שנקרא "המבדק" (אם את מכירה), ואפילו אחרי כל זה לא הגעתי למסקנה חד משמעית, והעניין פשוט מעסיק אותי יומם ולילה, לפעמים עד כדי חוסר שינה.
מקווה שעניתי על כל שאלותייך ושוב תודה רבה על העזרה,
אלינה
ה
הדר גולדשמידט
מחקר / כימיה / חשמל / מיידענות
אלינה שוב שלום, את מתארת מקרה קלאסי לייעוץ אישי מעמיק, מה שאני נותנת כאן, זה מענה קצר ונקודתי. המבדק וכל הכלים החינמיים שקיימים ברשת, אינם איכותיים בפני עצמם, הם כלי עזר להתחיל לקבל כיוון, בטח לא להוות תחליף לפגישה אישית. בגלל הנטייה שלך לתת לכל אחד להשפיע עליך, והצורך לקבל גיבוי על כל בחירה, אני ממליצה לך לקבל את ההחלטה ממקום עמוק ופתוח, עם יכולת להכנס ולצאת מחשיבת מיקרו-מאקרו עד לגיבוש הכיוון. לא כל פעם בחתיכות, כיוון שכך קשה לקבל את התמונה הגדולה ובטח להצליח להשאר ממוקדים עליה.
ושוב כיוון שאת מתעקשת אנסה לתת לך מענה, אך הוא אינו תחליף לייעוץ אישי! לימודי כימיה ויתר התחומים שציינת, כולם כוללים לימודי מתמטיקה ברמה גבוהה באקדמיה, אם את מתקשה כ"כ בבגרות אני ממליצה לך לשקול היטב את הכיוון הריאלי באקדמיה.
האם בדקת מהם התנאים לתואר, ביואינפורמטיקה- התחום מכוון בעיקר לתמיכה בניסויים וארגון הנתונים, זהו תואר יחסית חדש, יתכן ולמחזורים הראשונים יהיה קל יותר להשתלב.. ??
תחום המחקר חולש על מספר תחומים, ואינו שייך רק לתחום הביולוגי-כימי-אלק' חשבת אולי על תחום המיידענות? תמיד תוכלי לבחור להתמחות בתחום המדעי בתוך עולם המידענות.
דרך נוספת אחורית גם כן אבל לעולם האלקטרוניקה, חשמל ובכלל הנדסה על סוגיה, היא להתחיל כהנדסאית, הדרישות לא בשמיים, סביר להניח שתצליחי עם המתמטיקה בשלב הכניסה, בהמשך תאלצי להתמודד עם קורסים ריאליים, אך הלמידה באקדמיה שונה מהותית מלימודים בבית ספר, כך שיתכן שהקושי מהר מאוד יהפך להיסטוריה.. ומשם תמשיכי ללימודי הנדסה, סה"כ תאריכי בחצי שנה את המסלול הישיר ותקצרי בהמתנה לכניסה ולחדירה לשוק העבודה. כיוון שכבר כהנדסאית תוכלי להתחיל לעבוד, בטח במחקר או במעבדה.