שלום, אני בת 31 עם שני ילדים ומאוד מעוניינת לעשות הסבה מקצועית לתחום. יצא לי בשלוש השנים האחרונות לשפץ שני בתים, הייתי מעצבת הפנים והמתכננת, הכנתי שרטוטים, תכננתי ה-כ-ל (ללא כל ידע מוקדם), והתאהבתי. מכיוון שאין לי ידע בתוכנות, שרטטתי עשרות סקיצות בדף ועפרון ונהנתי מכל רגע (יש לי פטיש לסרגלים... :-)), משך אותי לדעת באיזו עוד דרך אוכל לתכנן את החלל כך שישרת את צרכי המשתשים בו בדרך הטובה ביותר בהווה ובעתיד, ולא שבעתי מלתכנן ולתכנן. קראתי המון חומר באינטרנט, ולמדתי המון מהתהליך, והדירות שתכננתי לא מפסיקות לקצור מחמאות אפילו מאדריכלים... בקיצור הבנתי שבזה אני צריכה לעסוק. לולא הילדים, אין לי ספק שהייתי הולכת ללמוד אדריכלות בטכניון או באוניברסיטה (יש לי את הציונים לכך), אך בתור אמא לשני פצפונים (בני חודש ושנתיים) אני יודעת שזה פשוט בלתי אפשרי ולכן אני שוקלת ברצינות לעשות תואר הנדסאי באדריכלות ועיצוב פנים. האם לאור מה שכתבתי זה באמת מה שכדאי ומתאים לי ללמוד? בנוסף, אני רוצה לדעת לתוך מה אני מכניסה את עצמי. אני תוהה איך אפשר גם ללמוד, גם לעבוד וגם להיות אשת משפחה? האם זה ריאלי? כמה הלימודים תובעניים? האם הם כל יום? האם אפשר לפרוס את לימודי ההנדסאות ליותר שנים? כמה המעסיקים ששים לתת משרה לאשה עם ילדים באמצע שנות השלושים שלה וללא כל ניסיון, טריה מספסל הלימודים? לא יעדיפו צעירים על פניי? מהי המשכורת בהתחלה בכלל? האם אוכל לפרנס? חוץ מזה אשמח לדעת מהם המוסדות שמציעים לימודי הנדסאות באדריכלות ועיצוב פנים? וגם, ראיתי בשנקר למשל, שדורשים תיק עבודות. איך אמור להיראות תיק עבודות? אילו עבודות אמורות להרכיב אותו? כמה? באילו תחומים? האם ניתן להכניס את כל השרטוטים שעשיתי ותמונות של הבתים מבפנים ומבחוץ או שמחפשים גם אומנות פלסטית? אני לא מציירת, אבל יודעת לתפור ויוצרת להנאתי בובות, כריות, שמיכות, מוביילים, דברים כאלה. האם זה בסדר? סליחה על המגילה ותודה ענקית!
ד
ד"ר רונית שבילי
תואר הנדסאי ותיק עבודות
קרן שלום המתנה בין הטובות ביותר שאדם יכול לאחל לעצמו לעבוד במושא אהבתו, ומספורך עולה כאן בהחלט תשוקתך למקצוע, מה עוד שאת מציינת שאף הצלחת בכך. התהיות שאת מעלה צריכות להבחן על פי סדרי העדיפויות שלך והחזון האישי שלך ובחישובי עלות תועלת. האם כהנדסאית תגיעי למימוש או האם זה בעצם ויתור? לא צוין האם יש כאן אילוץ כלכלי? ברוב המוסדות ללימודי אדריכלות מדובר בצבירת נקודות לימוד כך שיש אפשרות לפריסת הלימודים ובכך מתאפשרת גמישות חלקית במקביל לעבודה. מעבר לכך בעיצוב פנים קימת אופציית למוד במסגרת ערב. הצגת הרבה אפשרויות אך חשוב שתביני מה החזון שלך ואיזה ויתורים את מוכנה לעשות בדרך. תשובתי הינה על קצה המזלג, מעבר לכך, הכוון תעסוקתי בהחלט יכול לעזור לך להבין את משמעות הבחירות והוויתורים שעל הפרק ולבנות תוכנית מסודרת להתמודד עימם.
דר' רונית שבילי מאמנת אישית עסקית ותעסוקתית
ק
קרן
בחירה או ויתור
הי רונית, תודה רבה על תשובתך. בנוגע ל"הנדסאית - מימוש או ויתור" - אינני בטוחה שאני מבינה מהו הויתור... אין לי בעיה לא להיות אדריכלית אלא הנדסאית כל עוד אעסוק במה שמעניין אותי ואתפרנס מכך. האם כדי לתכנן בתים מספיקה תעודת הנדסאי ?- ידוע לי שכן, כל עוד מדובר בעד ארבע קומות, ועל כן זהו אינו ויתור בעיניי, נראה לי שזה יספק אותי מאוד. השאלה היא האם יש פרנסה??? גם בעיקרון, אני חושבת שדי עשיתי לעצמי את חישובי העלות מול תועלת, סליחה שלא הבהרתי זאת קודם. בתור אדריכלית, מדובר בחמש שנות לימוד ועוד 3 סטאז' או שאני טועה? לא אוכל להרשות לעצמי לצאת לשוק העבודה בגיל 39 כשבתור הנדסאית אוכל כבר לצבור ניסיון בתקופה זו של חמש שנים ואף אולי להיות כבר עצמאית... הויתור הוא בעיקר שלא יהיה לי את הפרסטיז' של אדריכלית, אבל סה לה וי. אני חייבת לעבוד ולגדל גם ילדים. אודה לך שוב אם תוכלי לענות לי על שאלותיי, נורא חשוב לי לדעת. האם אפשר לפרוס לימודי הנדסאי, האם יתכן ללמוד להנדסאי ולעבוד ולגדל משפחה תוך כדי, האם תהיה לי תעסוקה לאחר הלימודים לאור גילי ומצבי המשפחתי, וכולי וכולי (כל שאלותיי)... תודה רבה מראש קרן
ד
ד"ר רונית שבילי
בחירה או ויתור
קרן שלום
תחילה לגבי הויתור, הנדסאי אכן מוגבל בבתים עד 4 קומות. כוונתי בוויתור כאן הינה מעבר לפרסטיז'. מדובר בהעדר מגבלות ומכאן אופצית מימוש עצמי גבוהה יותר ודגש על פער גדול בשכר (פי 2 ויותר) ואפשרויות העסקה. לגבי הגיל, יציאה לשוק העבודה בגיל 39 כשיש לך ניסיון בתחום לא תהווה בהכרח בעיה ולהיפך, באם תמשיכי במקביל לעשות עבודות כמו השיפוצים שעשית הן עשויות לשמש כנקודות זכות עבורך בחיפוש עבודה. מעסיקים מחפשים בד"כ עובדים מוכשרים ובעיקר בעלי ניסיון (גם בעלי משפחות). לימודי תואר ראשון מתבססים על צבירת נקודות ולכן ניתנים לפריסה, לגבי לימודי הנדסאי השיטה בד"כ שונה ולכן כדאי לבדוק ולוודא זאת במוסדות השונים. כמ כן יש מסלולים ללימודי ערב. כמובן שללמוד ולעבוד ולגדל משפחה זה לא קל אך בהחלט אפשרי. ניתן להקל על כך בהכנת מערך תמיכה מהסביבה. מקווה שהבהרתי קצת יותר.