שלום, אני מתעניינת בלימודי פסיכולוגיה תואר ראשון ורציתי לדעת מה אופציות התעסוקה שלי שלא כוללות השתלבות בתחום הטיפולי? כולל אופציות שדורשות תואר שני. מעבר לזה, מעניין אותי השילוב של פסיכולוגיה עם העולם העסקי. הבנתי שייעוץ ארגוני הוא תחום שמשלב את זה. מה אופי התפקיד והדרישות אליו בדרך כלל? האם ניתן ללמוד ייעוץ ארגוני עם תואר ראשון שלא מתחום הפסיכולוגיה?
תודה רבה!
ש
שני יונגר
עדיף שתלמדי ייעוץ ארגוני ומנהל עסקים
שלום שרית,
אם לא מעניין אותך התחום הטיפולי, לדעתי אין סיבה שתלמדי פסיכולוגיה לתואר ראשון. התואר מכין את הבוגרים שלו לתחומי המחקר והטיפול בעולם הפסיכולוגיה ולא מכוון לשום כיוון אחר. אם את מעוניינת בתחום הייעוץ הארגוני, אז מסלולי הלימוד לייעוץ ארגוני, שהיום קיימים כבר לתואר ראשון הם האפשרות המתאימה ביותר. התחום מחייב תואר שני, לידיעתך וכן הניסיון הרלוונטי הטובה ביותר לתחום הוא תחום כ"א או משאבי אנוש. אפשרות נוספת לעיסוק בתחום הייעוץ הארגוני שמורה למנהלים בעלי ניסיון עסקי בעיקר מי שעבדו בפיתוח עסקי, שם גם ליועצים הארגוניים עבודה טובה יותר ובשכר גבוה יותר.
תגובה מאוניברסיטת תל-אביב
הי, תחום הפסיכולוגיה כולל ענפי התמחות רבים ומגוונים. רובם אכן בעלי אופי טיפולי-יעוצי, אך יש גם תחומים מחקריים כמו פסיכולוגיה חברתית, התפתחותית או קוגניטיבית אליהם ניתן לפנות, אם כי תחומים אלה הם פחות יישומיים מבחינה תעסוקתית. במידה ויש לך עניין בתחום העסקי תחום הייעוץ הארגוני בהחלט יכול להתאים. מדובר בתחום שנועד לסייע לחברות, ארגונים ומנהלים לשפר את התהליכים והביצועים העסקיים והארגוניים שלהם וללוות אותם בתהליכים של שינויים ומשברים. זהו עיסוק שדורש יכולות בינאישיות טובות, אסרטיביות, יכולת ליצור אמון אצל הצד השני לצד הבנה עסקית/תקשורתית. ההכשרה לייעוץ ארגוני כרוכה בלימודים לתואר שני או בלימודי תעודה לאחר תואר ראשון. השילוב של תואר ראשון בפסיכולוגיה וניהול/מינהל עסקים יכול להיות אידיאלי כבסיס ללימודי ייעוץ ארגוני אך ניתן ללמוד רק אחד מהם או תחומים אחרים של מדעי החברה וההתנהגות (סוציולוגיה, לימודי עבודה וכו'). בהצלחה, ענת מאוניברסיטת תל-אביב