רונית שלום, אני בת 32, עומדת הינשא בקרוב, ולפני כשנתיים סיימתי לימודים מאוד אינטנסיביים בתחום מדעי הרפואה וכיום יש לי תואר PhD ועוסקת בתחום כחוקרת מעבדה בבית חולים במרכז הארץ במסגרת פוסט דוקטורט. אפשרויות התעסוקה שלי מאוד מצומצמות מאחר ומספר המשרות המוצעות בשוק הפרטי והציבורי הוא נמוך והשכר איננו מתגמל את שנות הלימודים וההשקעה המרובה בעבודה (מדובר בסכום של 6000-8000 ₪). כשהתחלתי את הפוסט דוקטורט ונכנסתי ל'עולם האמיתי', גיליתי שהעבודה עצמה משעממת, האינטראקציה עם האנשים הינה מינימאלית ורוב הזמן אני עובדת מול המחשב, ללא אתגרים אינטלקטואליים. עיקר זמני מופנה למילוי דו"חות כספיים, מדעיים, ניהול תקציב, הזמנות וכד' מאוד רחוק ממה שחשבתי כשלמדתי באוניברסיטה מחקר. הבחירה שבחרתי בשנות ה-20 המוקדמות לחיי כבר לא תואמת את ציפיותיי בשנות ה-30 לחיי וקשה לי לראות את עצמי יושבת עד הפנסיה (אם יש בכלל) ועוסקת במילוי דו"חות מהסוג הזה (מבחינתי זה בזבוז היכולות שלי, מתסכל, לא מתגמל ומנוון). חברים קרובים שגם הם מהתחום עשו הסבה מקצועית כל אחד לתחומו (רישום פטנטים, הוראה, תיאום מחקר קליני וכד'). בשנתיים האחרונות אני שוקלת לעשות הסבה לתחום ייעוצי או טיפולי. משחר ילדותי אני מתעניינת במחקר ברפואה ובפסיכולוגיה ומעוניינת לדעת איך ניתן לשלב את זה, אם בכלל. השאלות שלי הן: 1. האם כדאי לי להתחיל ללמוד באוניברסיטה הפתוחה פסיכולוגיה כדי שאוכל לשלב בין העבודה לבין חיי המשפחה (כרגע אנו מתכננים להרחיב את המשפחה)? 2. איזה אפשרויות תעסוקה יש למסיימי תואר ראשון כזה? כמובן יש לי אוריינטציה מחקרית 3. האם קיימים מכוני אבחון ומכוני מחקר אינטרסידפילינריים המשלבים מחקר רפואי ופסיכולוגי? חשוב לי לציין שנחשפתי לתחום הטיפולי במסגרת קורסים שעשיתי להעצמה עצמית וזה מרתק אותי. תודה על העצות,
ד
ד"ר רונית שבילי
פסיכולוגיה רפואית
שלום מיכל
ברצוני תחילה לאחל לך הצלחה בפאן האישי משפחתי. הבחירה באפיק קריירה צריכה להתאים לאופי ולאישיות ואם אכן המקצוע שבחרת אינו תואם עבורך אזי בהחלט מומלץ לשקול הסבה ושינוי. לשאלותיך, בוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה אינם מוסמכים לעבוד כפסיכולוגים, אלא בתחומי ייעוץ והדרכה. על מנת לקבל הסמכה בתחום, נדרשים להמשיך ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה. רק בתום מסלול הלימודים לתואר שני , ולאחר השלמת תקופת ההתמחות הם יוכלו לקבל את ההסמכה ולעסוק בתחום. המוסמכים לעסוק בפסיכולוגיה עובדים לרוב בבתי חולים, במוסדות שיקומיים, או במרפאות פרטיות. תנאי הקבלה לתואר השני הינם מאד גבוהים. לגבי התחום, אולי תחום הפסיכולוגיה הרפואית שעוסקת בקשרי גוף נפש, בקשר בין תהליכים וגורמים פסיכולוגיים הקשורים למצבי חולי ובריאות פיסיים יתאים לך. ולבסוף, הרבה אמהות למדו וגדלו ילדים - ישר כוחך שתצליחי גם בכך (תמיכה טכנית מהסביבה בהחלט מסייעת). הערה - מומלץ להכנס לאתר משרד הבריאות להבנת הדרישות בפועל.