לימודי חינוך וחברה - מוגבלות, נגישות והכלה בקריה האקדמית אונו קמפוס ירושלים
לימודי חינוך וחברה – מוגבלות, נגישות והכלה המתקיימים בקמפוס ירושלים של הקריה האקדמית אונו הם מיקוד שבו יכולים לבחור סטודנטים בתואר הראשון בחינוך וחברה B.A.
מיקוד זה מתאים למעוניינים להשתלב במהירות בתחום החינוך, הטיפול והתמיכה באנשים עם מוגבלויות. הוא מתאים לבעלי עניין בתחומי הנגישות והמוגבלות שברצונם להוביל שינוי בענפים אלה, המגלים עניין בחידושים בענף זה ההולך ומתפתח בארץ.
הסטודנטים יכולים להתחיל לעבוד במשרה חלקית כבר במהלך לימודיהם, הודות לתעודות המוענקות להם כבר במהלך התואר – תעודת רכז נגישות ותעודת מדריך בריאות הנפש.
לימודים אלה מתמקדים בכל מעגל חייהם של אנשים עם מוגבלות. כיום חיים בישראל כ – 1.5 מיליון אנשים עם מוגבלות, מהם 300,000 הינם ילדים, מרבית האנשים עם מוגבלות בארץ הינם מבוגרים, עם מוגבלות לא נראית ולעיתים מתמודדים עם למעלה ממוגבלות אחת.
מה לומדים?
במיקוד זה בלימודי חינוך וחברה לומדים על כל מעגל חייהם של אנשים עם מוגבלות, מגיל לידה ועד הגיל השלישי. הסטודנטים לוקחים חלק בלמידה מעמיקה ומגוונת המאפשרת התנסות וחקירה.
ההתנסות מתמקדת בארבע סוגי מוגבלות, הסטודנטים בוחרים שתיים מתוכן.
במהלך הלימודים, הסטודנטים רוכשים רקע חברתי וחינוכי המאפשר הבנת האנשים עבורם מפתחים סביבות מכילות ונגישות. נרכשים כלים חינוכיים חברתיים כגון CBT, היכרות עם תחום הטיפול באמנות והדרכת הורים.
כמה זמן לומדים?
הלימודים נפרסים על פני 3 שנים. הם נערכים במתכונת בוקר.
הלימודים משלבים התנסות מעשית בשטח, המסייעת לסטודנטים להגיע מוכנים יותר למקומות העבודה.
נושאי לימוד
בין הקורסים הנלמדים בתכנית זו:
- רכז נגישות.
- מוגבלות וסיכון.
- המגוון האוטיסטי.
- מוגבלות לא נראית.
- מסנגור אישי לסנגור קהילתי.
- טכנולוגיה מסייעת ועיצוב אוניברסלי.
- ועוד.
סגל
ראשת המוקד, ד"ר אלמוג נצן, היא יועצת למיזם מהפכה בהשכלה גבוהה של קרנות הביטוח הלאומי. בעברה, כיהנה בתפקידי שטח בהם מנהלת תכניות במסד נכויות של ג'וינט ישראל ואחראית תחום בלשכת הממונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלות של ההסתדרות. בין תחומי מחקרה נמנים סטודנטים עם מוגבלות, מוגבלויות בלתי נראות, תעסוקת אנשים עם מוגבלות, זהות מוגבלות
ועוד.
מהם תנאי הקבלה?
קבלה ישירה:
- בגרות מלאה בממוצע 85 ומעלה או – בגרות מלאה ופסיכומטרי 550 ומעלה.
- או - תואר אקדמי ממוסד מוכר.
- או – דיפלומת הנדסאים.
- או – 18 נ"ז מהאוניברסיטה הפתוחה (לא כולל הכרה בלימודים קודמים).
קבלה משוקללת:
- ראיון קבלה וגם – ממוצע בגרויות 84 – 70 או – בגרות מלאה, ראיון ופסיכומטרי 550.
- או – גיל 30 ומעלה – בגרות מלאה וראיון קבלה.
- או – מועמדים בעלי רקע לימודי קודם וראיון קבלה.
תכנית "אפיק מעבר לאקדמיה" – מיועדת לבעלי בגרות מלאה אשר אינם עומדי בתנאי הממוצע (מעבר מקבץ של קורסים אקדמיים טרם תחילת הלימודים).
- קראו על לימודי חינוך.
אילו תעודות מקבלים?
בוגרי תכנית זו זכאים לתואר ראשון B.A בחינוך וחברה וכן לתעודות הבאות:
- תעודת "רכז נגישות" – תעודה זו מוענקת בשנה ב'. היא מכשירה לתפקיד הנחוץ בכל ארגון שבו מעל 25 עובדים, תפקידו להקנות מידע אודות נגישות ולמנוע אפליה כלפי אנשים עם מוגבלויות, עליו להכיר את חובות החוק ולהעביר למנהלי הארגון נהלים אלה, וכן לטפל בפניות אנשים עם מוגבלות בהקשר הארגוני.
- תעודת "מדריך בריאות נפש" – התעודה מוענקת בשנה ג'. תפקיד המדריכים עוסק בקידום אנשים המתמודדים עם מחלות נפשיות, המדריכים מלווים את המתמודדים עם אתגרים נפשיים בחזרתם לשגרה וניהול אורח חיים עצמאי בהתאם לתכנית השיקום, בליווי אנשי צוות נוספים. הסטודנטים מכירים את מחלות הנפש והטיפול התרופתי, תפיסת השיקום והשילוב, ואסטרטגיות מכוונות החלמה, מודלים לאיזון המצב הנפשי, התערבויות מקדמות החלמה מבוססות ראיות, היבטים בתחלואה כפולה (התמכרות ובריאות הנפש).