שלום וברכה, אני בעלת תואר ראשון בחינוך מיוחד, והמקצוע שאני הכי אוהבת הוא ריפוי נפש האדם בשילוב כל האומנויות (דרמה, מוזיקה, מחול, וכדומה..), חשבתי להמשיך ללימודי תואר שני בתרפיה באומנויות , העניין הוא שאני יודעת שיש בעיה עם החקיקה, וחוץ מזה המקצוע "תרפיה באומנויות" מוגבל רק לעניין טיפולי, ולאומנותי. אני מאוד מתלבטת אם לעשות הסבה לתואר שני בעבודה סוציאלית, כי הבנתי שעובדת סוציאלית מטפלת גם בנפש, וגם יכולה לשלב אומנויות כרצונה, וגם עוסקת בעניין המעשי יותר של- איך לגרום לאנשים להרגיש טוב יותר באמצעות כלים שיש בידה לשנות , כמו למצוא כספים לאנשים שחיים בעוני. וכדומה. האם אני צודקת? האם כדאי לי לעשות הסבה לעבודה סוציאלית? או להמשיך לתרפיה באומנויות? אשמח לקבל פירוט רחב. בברכה, תמר.
ש
שני יונגר
התלבטות בין עבודה סוציאלית ותרפיה באומנויות
שלום תמר,
העובדת הסוציאלית אינה מטפלת בנפש בהגדרת תפקידה. אלא היא מטפלת באדם שנמצא מולה ובמכלול חייו, משפחה, בית, כישורי חיים וכו'. יש תתי תחומים כמו בריאות, בריאות הנפש, נוער בסיכון, חד הוריות ועוד ועוד. שם יש עבודה פרטנית (אפשרית) שהיא דומה לטיפול, אבל לא בדיוק מצב שבו יושב אדם על ספת המטפל והוא בוחן את נפשו ומטפל בה. כמובן ישי עובדות סוציאליות עם הכשרות שונות כמו טיפול באומנויות אשר יכולות לשלב טיפול באומנויות לבעיות שונות בעבודה הפרטנית או כל מיני סוגים אחרים של הכשרה. המטפלת באומנויות פוגשת את הלקוחות שלה לפגישות בהן באמצעות ציור משחק וכו' היא מבינה דברים על נפשם, מה שמאוד מתאים לקבוצות באוכלוסייה שלא יודעות לבטא את שהן חוות במילים (ילדים, פגועי נפש ועוד). הטיפול נעשה בדרך של הבנת הסיטואציה מתוך האומנות ובעזרת האומנות מתן כלים להתמודדות איתה. זה כמובן על קצה המזלג בלבד ולא ניתן לפרט תורה שלמה בפורום, אך כדאי מאוד שתקראי לעומק על שני התחומים והחליטי בהתאם מה ללמוד או מה ללמוד קודם. יש גם מסלולים מקוצרים של לימודי טיפול באומנויות לאנשי טיפול, כך שאולי העבודה הסוציאלית יכולה להגיע קודם ואז טיפול באומנויות, לשיקולך. כמובן שהם לא סותרים זה את זה ורק יכולים להעשיר ולהשלים זה את זה.