היי, אני מתבלטת האם ללמוד עבודה סוציאלית. הזיקה שלי היא לתחום הטיפולי ואני נמנעת מללכת ללמוד פסיכולוגיה כי הבנתי שתנאי הקבלה לפסיכולוגיה קלינית תואר שני הם מאוד קשים, וגם תואר ראשון בעבודה סוציאלית נראה לי מגוון יותר ויוצאים עם "מקצוע ביד" לאחר התואר הראשון. החששות שלי - שהעבודה לאחר התואר הראשון תהיה הרבה ביורוקרטית בעיריות ובמוסדות בלי טיפול ישיר במטופלים אלא רק בלהפנות אותם לגורמים אחרים בחברה. כלומר, שאהיה רק הזרוע המקשרת ולא המטפלת הישירה.
שנית, אני מתעניינת בתואר דו חוגי. אני יודעת שיש תואר דו חוגי משפטים ועבודה סוציאלית, האם זה רלוונטי לי אם אני רוצה להמשיך ישירות לעבודה סוציאלית קלינית? האם משפטים נחוץ לי? כי זה ארבע שנים לימודים וכמובן יותר קשה להתקבל וגם הלימודים יותר קשים. יש גם עבודה סוציאלית ומדעי הרוח, מה זה מקנה לי התוספת של מדעי הרוח? כיצד זה יסייע לי ואיזו עבודה תתאים לי אחר כך? כנ"ל לגבי עבודה סוציאלית ומדעי החברה.
תודה רבה מראש!
ש
שני יונגר
לימודי עבודה סוציאלית לתואר ראשון ושני
שלום נעמי,
ראשית, אם את מעוניינת במסלול הקליני לתואר שני לא כדי לבחור במסלולים דו חוגיים בכלל. הסיבה מאוד פשוטה, כמות הקורסים שהם קורסים מרחיבים בתחום העבודה סוציאלית הוא כמעט אפסי במסלולים דו חוגיים כי פשוט אין לזה זמן, אז לומדים רק את לימודי הליבה העיקריים של המסלול. לגבי אופן עבודה והטיפול, תלוי מאוד איפה תהיי עובדת סוציאלית, לא כל העובדים הסוציאליים עוסקים בביורוקרטיה כל היום, אלא יש העובדים ממש עם אוכלוסיות מגוונות בטיפול בהם ובמשפחתם, בהדרכתם והכשרתם לכישורי חיים ועוד. לגבי המשך ישיר לקלינית, חשוב לי שתדעי שאין אפשרות להמשך מייד לקלינית אלא יש לצבור ניסיון של שנה אחת לפחות בדרך לשם. אינני מפרטת לגבי המסלולים הדו חוגיים, כי מלבד המסלול הכולל משפטים, ששם תהיי בקיאה בדרכים שבה פועלת המערכת המשפטית, מה שיכול לתת לך המון כעובדת סוציאלית. אך שוב אני חוזרת על מה שכתבתי לך בהתחלה, עקרונית למי שמעוניין במסלול קליני לא כדאי ללמוד במסלול דו חוגי כי תידרשי להרבה מאוד השלמות, כנראה ותיהני פחות מפטורים לתואר שני.
תודה רבה. ועוד שאלה לגבי מוסד לימודים
איך לבחור מבין האוניברסיטאות? מה הקריטריונים שעליי לבחון בבואי לבחור ירושלים/ת"א/חיפה/ באר שבע?
ש
שני יונגר
איך לבחור את מוסד הלימודים?
שלום נעמי,
שאלה מצוינת! מה שעליך לבחון הן ההתמחויות והגישה הכללית של כל מוסד לימודים כלפי מקצוע העבודה הסוציאלית. כל מוסד לימודים מצעי מסלולים שונים המאפשרים למעשה בסופו של דבר תעסוקה שונה או לפחות גישה שונה לתחום העבודה הסוציאלית מבחינתך. מה שחשוב לטעמי לבדוק זה את התוכן והרעיון הכללי המלווה כל מסלול ומסלול ולחשוב מה מתאים לך ואיך את רוצה לראות את עצמך בסופו של דבר כאשר תגיעי לעבודה הממשית בתחום. חלק מהחשיבה כדאי שיהיה גם בנוגע לתואר שני או כל לימודי המשך שאולי את חושבת עליהם או תפקידים שאליהם היית רוצה להגיע בסופו של דבר. נקודת מחשבה נוספת היא עניין הגישה למוסד הלימודים המגורים הסביבה החברתית וכו'. אלו מאוד חשובים כיוון שמדובר בהשקעה של שלוש שנים מזמנך ואת צריכה להעביר אותם בסביבה שתהיי נעימה לך. כדאי לעשות את השיעורי בית הללו, במחשבה שאין מוסד לימודים טוב יותר מהשני אלא אחד שמתאים לך יותר מהשני.
בברכה, שני
ס
סיוון שמח
האם התמחות בטיפול באמנות נחשבת כמסלול של עו"ס קליני?
שלום רב! הנני סטודנטית לתואר ראשון בפסיכולוגיה ממש לקראת סיום. עושה כרגע את עבודת הגמר האחרונה. אני מעוניינת באוקטובר להתחיל תוכנית ההשלמה תואר שני בעו"ס עם התמחות קלינית, שכן מעבר להתערבות חברתית, אני מעוניינת להתפתח בתחום הטיפול והפסיכותרפיה. וברצוני להיות עו"ס קלינית. ישנן אוניברסיטאות כמו אריאל, בר אילן, העברית, שממש נותנות מגמה טיפולית ובהם מתנסים ולומדים גם שיטות טיפול דינמיות וכו'. אך השנה אינני יכולה להתקבל כי עדיין לא סגרתי התואר הראשון. מי שכן מוכן לקבל אותי זה אונ' בן גוריון בה יש מסלול תואר שני עו"ס בשילוב התמחות טיפול באומנויות. אם אלך על מסלול זה, האם אחשב עו"ס קלינית? או שבהתאם לשאיפותיי מומלץ שאחכה שנה? המון תודה!