תואר שני בגרונטולוגיה קהילתית במכללה האקדמית עמק יזרעאל

תואר שני בגרונטולוגיה קהילתית במכללה האקדמית עמק יזרעאל

תואר שני בגרונטולוגיה קהילתית במכללה האקדמית עמק יזרעאל


במכללה האקדמית עמק יזרעאל מתקיים תואר שני בגרונטולוגיה קהילתית, אשר מכשיר אנשים בעלי ידע ומיומנויות, הן תיאורטיים והן יישומיים, להשתלבות בעשייה קהילתית ובמחקרים, ולתרומה משמעותית לאיכות חייהם של זקנים ובני משפחותיהם.


המכללה האקדמית עמק יזרעאל פועלת לקידום נגישות למערכת ההשכלה הגבוהה לתושבי הפריפריה על מגוון מגזריה. התכנית לתואר שני בגרונטולוגיה קהילתית מיועדת לתרום מיומנויות יישומיות וידע נרחב לעוסקים בתחום הזקנה, ולמתעתדים לעסוק בתחום זה. הדגש בתכנית זו הינו אוכלוסיות המצויות בתקופה שלקראת הכניסה לגיל השלישי, לאחר הפרישה מן העבודה, כאשר אנשים אלה עודם בריאים ועצמאיים מבחינה תפקודית ולפניהם שנים רבות של עשייה, התפתחות, ותרומה לקהילה.


תחום הגרונטולוגיה הוא מבוקש במיוחד כיום, לאור העלייה בתוחלת החיים, והדרישה לאנשי מקצוע וחוקרים בענף זה הולכת וגדלה. לאור התארכות התקופה שלאחר הפרישה, עולים אתגרים בפני פרטים, משפחות וקהילות. כדי להגיע להזדקנות מוצלחת, המאפשרת מיצוי היכולות האישיות ומציאת משמעות לחיים, יש צורך באנשי מקצוע מיומנים ובעלי יכולות לפיתוח ולהובלה של שירותים ופרויקטים, ולמתן ייעוץ מנקודת מבט הוליסטית על חיי האוכלוסייה המזדקנת.

 

מה לומדים?


התואר השני בגרונטולוגיה מקנה לסטודנטים ידע נרחב, הן במובן התיאורטי אודות זקנה והזדקנות בדגש על הגיל השלישי לאחר הפרישה, והן מיומנויות יישומיות בייעוץ לזקן ולמשפחתו ולפיתוח וניהול של פרויקטים ותכניות בקהילה בתחום האוכלוסייה המזדקנת. נוסף על כך, התכנית מקנה כלים בתחום יישוב הסכסוכים והגישור בזקנה.

 

התמחות בייעוץ גרונטולוגי


ההתמחות מכשירה את משתתפיה כבעלי מיומנויות וידע תיאורטי ויישומי להשתלבות בעשייה קהילתית ומחקרית אשר תורמת לאיכות החיים של האוכלוסייה המתבגרת. הדבר מתבצע על ידי מינוף הפוטנציאל המקצועי של עובדים במערכת השירותים כיום, ופיתוח הפוטנציאל של בעלי זיקה לתחום הפרישה מן העבודה והזקנה, שברצונם לפתח את המיומנויות שברשותם.


התכנית כוללת סדנאות יישומיות המקנות מיומנויות ייעוץ פרקטיות. בין נושאי הסדנאות נכללים גישור ויישוב סכסוכים בזקנה, פיתוח וניהול פרויקטים בקהילה, ייעוץ גרונטולוגי, ועוד.


כמו כן, התכנית כוללת פרקטיקום בהיקף של 100 שעות, בארגונים בקהילה. זהו חלק מרכזי מתכנית הלימודים (שהינו חובה במסלול ללא תזה), המאפשר לסטודנטים לשלב את הידע התיאורטי הנרכש עם מיומנויות פרקטיות, ולהביאן לידי ביטוי בארגונים בקהילה. ההתנסות מתקיימת בארגונים קהילתיים אשר פועלים בשיתוף עם החוג לגרונטולוגיה קהילתית, כגון עמותות למען הזקן, עמותות המעניקות שירותי טיפול בית, מרכזי יום, עמותות ייעוץ לבני משפחה מטפלים, ועוד.

 

כמה זמן לומדים?


משך התכנית לתואר שני הוא שנתיים, היא כוללת ארבעה סמסטרים. הלימודים מרוכזים ביום מלא אחד במהלך השבוע, מתכונת זו מותאמת לשילוב לימודים ועבודה.

 

מסלולי לימוד


ניתן לבחור מבין שני מסלולים:

  • מסלול יישומי ללא תזה – במסלול זה שמים דגש על ההיבטים היישומיים של הידע הנרכש באמצעות סדנאות, התנסות פרקטית, והתמחות מעשית. בסיום הלימודים במסלול מגישים הסטודנטים עבודת גמר.
  • מסלול מחקרי עם תזה – המסלול המחקרי מתמקד בכתיבת עבודת מחקר (עבודת תזה), אשר מאפשרת למסיימים אותה בהצלחה להמשיך את לימודיהם לתואר שלישי. במסלול עם תזה ניתן לבחור בסיום שנה א' בלבד, בכפוף לעמידה בתנאי הקבלה.

 

נושאי לימוד

  • הזדקנות בקהילה
  • יחסי משפחה בזקנה
  • פרישה, פנאי ותעסוקה
  • מדיניות חברתית בזקנה
  • היבטים חברתיים של זקנה
  • זקנה ואיכות חיים בפריפריה
  • תכנון ופיתוח שירותים ותכניות לזקנים
  • ועוד

 

סגל


ראשת החוג, ד"ר דפנה הלפרין, הינה חוקרת שתחומי מחקרה כוללים גרונטולוגיה חברתית, ניהול קונפליקטים וגישור, יחסי משפחה וצוות במוסדות טיפול, יחסים בין דוריים במשפחות, ועוד.

 

איזו תעודה מקבלים?


מוסמכי תכנית זו זכאים לקבל תואר שני M.A בגרונטולוגיה קהילתית מטעם המכללה האקדמית עמק יזרעאל.


* הענקת התואר מותנית באישור המל"ג.

 

מהן אפשרויות התעסוקה?


באפשרות מוסמכי התכנית להשתלב במגוון ארגונים בקהילה, אשר מעניקים שירותים לזקנים ולמשפחותיהם. בין התפקידים שבהם הם יכולים להשתלב נכללים יועצים לפרט, למשפחה, ליחידים ולארגונים. נוסף על כך, באפשרותם לפתח פרויקטים ותכניות בתחום הזקנה. בוגרים שכבר עוסקים בתחום ועובדים בארגונים בענפים אלו, יכולים לקדם את הקריירה ולהרחיב את היצע המענים שהם מציעים.


בוגרי ההתמחות בייעוץ גרונטולוגי מחזיקים בידע ובכלים למתן ייעוץ לפרטים ולמשפחות ולקידום של שיתופי פעולה לשיפור השירותים לזקנים במסגרת הקהילה, ואיכותם. ברשותם הבנה של יחסי הגומלין שבין אנשים מזדקנים לבין מערכות מגוונות בקהילתם.


באפשרות מוסמכי התכנית להגיש בקשה לרישום בפנקס הגרונטולוגים של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה. נוסף על כך, הם מוכרים על ידי הביטוח הלאומי כעובדים מקצועיים לחוק הסיעוד.


מוסמכים המשלימים בהצלחה את המסלול המחקרי, יכולים לבחור להמשיך ללימודי דוקטורט (תואר שלישי) ולפנות לקריירה מחקרית בתחום הזקנה במוסדות אקדמיים ובגופי מחקר.

עוד מסלולי לימוד - המכללה האקדמית עמק יזרעאל