מלגות ביטוח לאומי לסטודנטים
מעל 1,000 מלגות, לא תמצא/י אחת בשבילך?
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
מלגות לסטודנטים מטעם הביטוח הלאומי
הביטוח הלאומי הוא מוסד הפועל בתחום הזכויות הסוציאליות, שנוסד בשנת 1953. בין היתר אחראי גוף זה על הענקת קצבת נכות, קצבאות זקנה, הבטחות הכנסה, דמי אבטלה ועוד. בביטוח הלאומי פועלים לסייע לאוכלוסיות במצוקה, בין אם ממושכת ובין אם באופן זמני, בין אותן אוכלוסיות קשישים, אימהות, מובטלים, אנשים נפגעי תאונות עבודה ועוד. כמו כן, מעניקים שירותי שיקום לנפגעים ולנכים.
במסגרת אותם שירותים, מציעים בביטוח הלאומי מספר מלגות לימודים לסטודנטים. המטרה המרכזית בהענקת סיוע זה היא תמיכה כלכלית באותם סטודנטים לאורך התואר, מתוך התפישה כי לימודים אקדמיים הם כלי חשוב לקידום מקצועי ואישי ולהשתלבות בשוק העבודה. המענקים והסיוע ניתנים לאוכלוסיות שונות, בהן סטודנטים עם הפרעות קשב וריכוז, סטודנטים לתארים מתקדמים מחקריים וכן סטודנטים שאחד מהוריהם הוא נכה. הקריטריונים לקבלת הסיוע וכן אופן הגשת הבקשות משתנים ממסלול למסלול, במקרים מסוימים תהליך הגשת המועמדות כולל מספר שלבים שיש לעבור בטרם תאושר הבקשה לאחר מציאת הסטודנטים מתאימים לדרישות.
לתשומת ליבך - תנאי המלגות עשויים להשתנות מעת לעת!
לסטודנטים עם הפרעות קשב
בביטוח הלאומי מבינים כי להפרעות קשב וריכוז יש השפעה על האפשרות של סטודנטים להצליח בלימודים ולהשתלב בהמשך דרכם בתעסוקה. מסיבה זו מאפשרים לחלק מאותם סטודנטים לקבל זכאות לשיקום מקצועי, בהתאם לקריטריונים מוגדרים ולעמידה בתנאים. מטרתו של הסיוע באמצעות מלגות להפרעות קשב היא העלאת הסיכויים של אותם צעירים לפתח קריירה ולהשתלב בשוק העבודה אחרי התואר.
יש להדגיש כי בביטוח הלאומי לא מכירים בלקויות למידה ומכירים בהפרעות קשב וריכוז בלבד, מכיוון שהפרעות קשב פוגעות גם בהיבטים אחרים בחיים מלבד הלמידה וניתן להעניק עליהם אחוזי נכות.
יש לציין כי רק מי שנמצאים עם דרגת נכות של מעל 20% יכולים לפנות לאגף השיקום בבקשות אלה.
גובה הסיוע הוא עד 50,000 שקלים בשנה.
תהליך הגשת הבקשה לסל שיקום כולל מספר שלבים:
- מילוי טפסים והכנת תיק מסמכים: יש להוריד טופס תביעה מאתר הביטוח הלאומי (נקרא גם טופס ב/ל 7801) ולמלא אותו. לטופס יש לצרף את אבחון הפרעת הקשב וכן מסמכים נוספים כגון חוות דעת נוירולוגית או פסיכיאטרית, אבחון דידקטי, המלצות ממורים, ועוד. יש לציין כי בקשות אלה יכולים להגיש רק בעלי 20% נכות ומעלה.
- ראיון: מי שהמסמכים ששלחו נמצאו מתאימים מוזמנים לוועדה רפואית. את הזימון מקבלים בדרך כלל אחרי פרק זמן של כשישים יום משליחת התיק. בוועדות נכללים מומחים לתחום הפרעת הקשב כגון פסיכיאטרים. בוועדה הסטודנטים נדרשים לתאר את האופן שבו הפרעות הקשב משפיעות עליהם מבחינה לימודית וכן בפן החברתי והתעסוקתי.
- קביעת אחוזי הנכות: את ההודעה לגבי אחוזי הנכות שנקבעו מקבלים אחרי שלושים ימים מיום הוועדה הרפואית.
- פגישות עם עובדים סוציאליים: אחרי אישור דרגת הנכות, מי שאושרו להם מעל 20% נכות יכולים לזמן פגישות עם עובדים סוציאליים של אגף השיקום לצורך הכנת תביעת השיקום, שאותה מגישים לביטוח הלאומי.
- אישורים חודשיים: הסטודנטים נדרשים להעביר ליועצי השיקום דוחות נוכחות בלימודים אחת לחודש. בדוחות מפורטים הימים שבהם למדו במהלך החודש וכן קבלות על הוצאות מאושרות.
דמי השיקום יכולים לכלול:
- מי שנקבעת להם דרגת נכות 20% ומעלה יכולים לקבל דמי שיקום או קצבה חודשית, שגובהה עד 2,200 שקלים בחודש. דמי השיקום משולבים למי שלומדים לפחות 20 שעות שבועיות.
- סיוע בשכר הלימוד לשנה האחרונה ללימודים בלבד.
- סיוע בשכר דירה, עד לתקרה של 1,200 שקלים לחודש ולמי שמתגוררים עד 40 קילומטרים ממוסד הלימוד
- החזר הוצאות לשיעורי עזר עד לגובה 25% משעות הלימוד השבועיות.
- החזרי הוצאות נסיעה בתחבורה ציבורית.
לסטודנטים שהוריהם נכים
סטודנטים שהם בנים ובנות של נכים בדרגת 10% נכות ומעלה, המקבלים תגמול חודשי, יכולים להיות זכאים להשתתפות במימון שכר הלימוד. במקרים המתאימים מענק זה מותאם גם לילדי נכים בפעולות האיבה.
הסיוע ניתן לסטודנטים עד גיל 30 שהם המפרנסים היחידים או העיקריים. כמו כן, עליהם להיות סטודנטים במעמד מן המניין לתואר ראשון במוסדות מוכרים, או סטודנטים בבתי ספר טכנולוגיים ללימודי הנדסאי או ללימודי טכנאי, או סטודנטים בבתי ספר לאחיות.
את המענק יכולים לקבל גם ילדים של נכים שנפטרו, כאשר בני זוגם מקבלים תגמולים ובתנאי שאותם סטודנטים החלו את הלימודים לפני ועד הפטירה של אותו הורה.
מתי מקבלים: המענקים משולמים עבור שנת הלימודים בסיום חודש מרץ מדי שנה, במשך שלוש שנים. במקרים של לימודים שאורכם ארבע שנים, ניתן לקבל את הזכאות למשך זמן זה באישור הביטוח הלאומי.
גובה הסיוע: גובה המלגה לנכים הוא 40% מגובה שכר הלימוד ששולם בפועל אחרי ניכוי הנחות ומלגות. עם זאת, גובהו לא יכול להיות מעל 40% משכר הלימוד המירבי שקבעה המל"ג.
אופן הגשת הבקשות: הסטודנטים צריכים להגיש את הבקשות בתום הסמסטר הראשון ללימודיהם, ולפני סיום שנת התקציב. לא ניתן להגיש בקשות מחוץ לטווח זמנים זה. את הבקשות מגישים על גבי טפסים ייעודיים לבקשה למענק להשתתפות מימון ילדים לילדי נכים בפעולות איבה. כמו כן, לא ניתן להגיש בקשות על שנים קודמות, אלא רק על שנת הלימודים הנוכחית שבה לומדים הסטודנטים.
ללימודי מחקר
קרן המחקרים של הביטוח הלאומי נועדה לתמוך בסטודנטים לתארים מתקדמים. בקרן מציעים מענקים לחוקרים, בין היתר מציעים מלגות לתואר שלישי, שמטרתן לעודד חוקרים צעירים לבצע מחקרים בתחום הרווח והביטוח הסוציאלי, בדגש על נושאים שנכללים בתחומי העיסוק של הביטוח הלאומי.
בין הנושאים למחקר שבהם תומכים בביטוח הלאומי במסגרת הסיוע - מימון ביטוח סוציאלי, שוק העבודה והפנסיה, שירותים חברתיים, מערכות מיסוי, השפעת תקציב המדינה על החברה הישראלית ועוד. בעקבות משבר הקורונה, ניתנת עדיפות למחקרים שמתמקדים בהשפעות המשבר על הביטוח הלאומי ועל ענפים כגון השפעות עוני על ביטחון סוציאלי ותחום האיתנות הפיננסית של הביטוח הלאומי בזמן המשבר.
גובה המענקים הוא עד 40,000 שקלים. הסיוע מיועד לחוקרים שעלות מחקריהם הכוללת אינה עולה על 200,000 שקלים. במקרים חריגים ניתן לאשר מענקים למחקרים שעלותם גבוהה יותר, אולם יש צורך בדיון מיוחד בבקשות אלה.
את הבקשות רשאים להגיש סטודנטים לתואר שני מחקרי באוניברסיטאות, מכללות ומכוני מחקר, וכן סטודנטים לתואר שלישי שהצעת המחקר שלהם אושרה על ידי מוסדות אקדמיים המוכרים על ידי המל"ג.
את הבקשות ניתן להגיש בדרך כלל בשני מועדים במהלך השנה, עד חודש יוני ועד חודש דצמבר. כדי להגיש בקשות אלה יש למלא טפסים המצויים באתר הקרן ולשלוח אותם באמצעות הדואר לוועדת המחקרים. כמו כן יש לשלוח עותק של הבקשה במייל, אל הביטוח הלאומי.
פרטים מלאים על תנאי הזכאות לסיוע מהקרן ונוהלי הגשת הבקשות להלוואות ומענקים לסטודנטים, מפורטים בהוראות ובהנחיות למילוי טופס הבקשה המיוחד, שניתן לרכישה בכל חנויות הספרים במוסדות להשכלה גבוהה (תמורת 2 ₪).
כדאי לנסות ולשלוח ערעור
בברכה
מיטל ווארפול