רוצה פרטים על לימודי מדעי הצמח?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

לימודי בוטניקה ומדעי הצמח

רוצה לדעת על לימודי מדעי הצמח? אנחנו רוצים לעזור לך!

דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד. 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם
שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 

עזרנו גם לך? דרג אותנו:


לימודי בוטניקה ומדעי הצמח


ענף ידע שצומח


מאז ומתמיד, צמחים משמשים את בני האדם למגוון צרכים: החל בתזונתנו וכלה בבגדים אותם אנו לובשים ובמוצרים כמו תרופות, איפור וספרים. כיום, המחקר הביוטכנולוגי, המולקולרי והגנטי מאפשר לנו שימושים רבים נוספים, כולל השבחה של זנים והנדסה גנטית שלהם לצרכינו.


כדי להרחיב את הידע על עולם הצומח ולהבין אילו יישומים נוספים אפשריים, בוטניקאים חוקרים את התכונות השונות של הצמחים, הגנטיקה והיכולות הביוכימיות שלהם, וכן את יחסי הגומלין שלהם עם יצורים אחרים.


ניתן להתמקד בהיבטים השונים של המחקר – המולקולריים, החקלאיים והסביבתיים – לימודי בוטניקה הם ענף ידע רב תחומי, שאחד ממאפייניו הוא הקרבה של עבודת החוקרים לעבודה בשטח; חוקרי מדעי הצמח מקיימים קשרים עם חקלאים, אקולוגים, מטפחי זני צמחים, מהנדסים גנטיים, ועוד.


לימודי בוטניקה ומדעי הצמח מתקיימים במתכונות שונות במוסדות לימוד ברחבי הארץ, כאשר תכניות הלימוד לתואר ראשון לרוב מתקיימות במסגרת לימודי חקלאות או לימודי מדעי החיים.


תכנית הלימודים


כאמור, קיימים היבטים רבים ונבדלים של מחקר בוטני; תכניות הלימוד לתואר ראשון בתחום לרוב נכללות במסגרת תארים במדעים, כגון מדעי החיים או חקלאות, כהתמחויות או קורסים ייעודיים. בהתאם לכך, כל תכנית לימודים מתמקדת בהיבטים הקשורים לתחום הידע הכללי.


המשותף לתכניות הלימוד השונות הוא לימודי הליבה מדעיים, המקנים תשתית ידע נחוצה להמשך ההתמחות. ראשית, הסטודנטים רוכשים יסודות נחוצים במתמטיקה וסטטיסטיקה. מעבר לכך, הם מקבלים היכרות עם תחומי הפיזיקה, הביולוגיה והכימיה, כולל כימיה אורגנית.


כך, מתאפשר לסטודנטים לפתח את ההבנה הנדרשת לצורך מחקר אורגניזמים, החל מרמת המולקולה וכלה ברמת האורגניזם בשלמותו. הקורסים השונים עוסקים ברמות שונות אלו; במהלכם, הסטודנטים לומדים על תרביות רקמה, ביולוגיה של תא הצמח, גנטיקה, הנדסה גנטית והשבחת זנים, וכן מעמיקים בתחומי היערנות והמטעים, הבשלת פירות, אקולוגיית הצמח, שמירת איכות הסביבה והטבע, ועוד.


בלימודי מדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות, למשל, הסטודנטים רוכשים ידע לגבי הגנטיקה וההשבחה של צמחים חקלאיים, וכן לומדים כיצד מנהלים שטחים פתוחים, משתמשים באופן יעיל במקורות מים, וכן על היישומים הביוטכנולוגיים של צמחים שונים – החל מגידולי שדה ועד לצמחי נוי.


קורסי הבחירה בתכניות לימוד אלו, עוסקים בתחומים כמו התפתחות צמחים בתנאי לחץ וגידול צמחים במצעים מנותקים, ייצור זרעים, חקלאות בעל, פיזיולוגיה ופתולוגיה לאחר הקטיף.


בתכניות הלימוד במדעי החיים, הסטודנטים יכולים להשתתף בקורסים כגון פיזיולוגיה של הצמח, בוטניקה, וכן ללמוד על צמחים בסביבות תת ימיות תוך השתתפות בקורסים בביולוגיה וביוטכנולוגיה ימית.


מתכונת הלימודים


משכן של תכניות הלימוד השונות נע בין 3 ל – 4 שנים. התואר משלב בין לימודים עיוניים ותיאורטיים בקורסים, ובין השתתפות במעבדות מחקר בנושאים רלבנטיים. פרויקטים מחקריים יכולים לעסוק בסוגיות הקשורות בפוטוסינתזה, פיטופתולוגיה (מחלות צמחים), ועוד.


בחלק מתכניות הלימוד, הסטודנטים משתתפים גם בקורסי שדה וכך יכולים לראות מקרוב כיצד מערכות אקולוגיות של צמחים מתנהלות.


חלק מתכניות הלימוד מוצעות במתכונת דו חוגית, כאשר הסטודנטים נדרשים לשלב את הלימודים ביחד עם חוג נוסף, כגון כימיה, פיזיקה, מדעי המוח, ועוד.


נושאי הלימוד


הנושאים בהן דנים במהלך התואר מגוונים, ומשתנים מתוכנית לימוד אחת לאחרת, בהתאם למיקוד שלהן. כך למשל, חלק מהנושאים נלמדים רק בתכניות המתמקדות בחקלאות, ואחרים נלמדים רק בתכניות המתמקדות במדעי החיים:

 

  • פוטוסינתזה
  • השבחת זנים
  • כימיה אורגנית
  • תרביות רקמה
  • ביולוגיה של התא
  • מבוא לביוטכנולוגיה
  • פיזיולוגיה של הצמח
  • גנטיקה והנדסה גנטית
  • מחלות צמחים (פיטופתולוגיה)
  • יסודות המתמטיקה והסטטיסטיקה
  • ועוד


על סגל ההוראה


המרצים בתכניות הלימוד השונות פועלים בתחומי המחקר הבוטני, החקלאות, הביולוגיה והביוטכנולוגיה. הם אקדמאים מנוסים בעלי ניסיון מקצועי רב, כאשר חלק מתגליותיהם משמשות סטארט אפים וחברות העוסקות בפיתוחים ביוטכנולוגיים, ולחלקם אף פטנטים רשומים.


משמעות האופי היישומי של התחום היא שרבים מהמרצים בעלי נגיעה לתעשייה ולעולם העסקי, ויכולים להעביר לסטודנטים מניסיונם, על מנת לסייע להם להשתלב בשוק העבודה לאחר סיום הלימודים.


על מוסדות הלימוד האפשריים


האוניברסיטה העברית בירושלים (קמפוס רחובות): באוניברסיטה ניתן להשתתף בלימודי מדעי הצמח בחקלאות, שמקנים תואר ראשון בחקלאות. מלבד רכישת תשתית הידע המתמטי והמדעי, הסטודנטים מתמקדים במהלך הקורסים השונים בהיבטים החקלאיים של מדעי הצמח: הם לומדים על גנטיקה והשבחת זנים, על גידול צמחים בתנאי לחץ, משתתפים בקורסי שדה במהלכם ניתן להבין לעומק סוגיות מרכזיות בגידולי שדה ומטעים, יערנות, אקולוגיה וסביבה.


היקף תכנית הלימודים הוא כ – 150 נקודות זכות, כאשר קיימת אפשרות לשלב את הלימודים עם תכנית המצטיינים "אמירים". הלימודים בתכנית כוללים עיסוק ביזמות חקלאית, וההיבטים המשפטיים, האתיים והארגוניים של הקמת פרויקט עסקי חקלאי, וכן השתתפות במעבדת מחקר של אחד מהמרצים בחוג.


אוניברסיטת תל אביב: באוניברסיטה ניתן להשתתף בלימודי מדעי החיים במתכונת מורחבת בדגש על אבטחת מזון – בתואר זה ניתן להשתתף בקורסים שעוסקים בהשבחת צמחים, קרקע ומים.


בבית הספר למדעי הצמח ואבטחת מזון מתקיימות מעבדות בהם יכולים להשתתף גם סטודנטים לתואר ראשון שמבצעים פרויקטים מחקריים.


אוניברסיטת בר אילן (רמת גן): באוניברסיטה ניתן להשתלב בתואר למדעי החיים, ובמסגרתו לבחור במגמה למדעי הסביבה, החי והצומח. כך הסטודנטים יכולים ללמוד בקורסים ייעודיים כגון פיזיולוגיה של הצומח, ביולוגיה התפתחותית של צמחים, אקולוגיה מולקולרית ואקולוגיה של הצומח, הנדסה גנטית בצמחים, מבוא לעולם הקנאביס הרפואי, וכן לקחת חלק בעבודה מעשית במעבדות לבוטניקה ולאקולוגיה.


תנאי הקבלה


על מנת להתקבל, יש להחזיק בציוני סיווג רמת אנגלית, וכן רמת עברית עבור בוגרי תיכונים בהם שפת ההוראה אינה עברית. מעבר לכך, המועמדים נדרשים להציג תעודת בגרות מלאה, כאשר מי שאינם עומדים בציון הממוצע במספר היחידות הרצוי, מתבקשים מצד חלק מהאוניברסיטאות והמכללות להשתתף בלימודי השלמה.


במוסדות לימוד מסוימים מוצעים אפיקי קבלה ללא פסיכומטרי, או על סמך מכינה קדם אקדמית במקום תעודת בגרות. בחלק מתכניות הלימוד, דרישת הסף היא ציון פסיכומטרי מסוים, שיכול להתעדכן משנה לשנה – מומלץ לוודא מול מוסד הלימודים המבוקש.


תעודה


מי שמסיימים בהצלחה, זכאים לתואר ראשון מדעי B.Sc בתחומים משתנים, על פי התחום בו מתמקדת תכנית הלימודים: הבוגרים יכולים לקבל תואר ראשון בחקלאות, או תואר ראשון במדעי החיים.


אפשרויות תעסוקה


האופי היישומי של הלימודים מאפשר לבוגרים להשתלב לאחר מכן בתעשייה במגוון ענפים הקשורים בתחומים הנלמדים. בין היתר, הבוגרים יכולים לעסוק בתפקידים בתעשיות הביוטכנולוגיה והאגרוביוטכנולוגיה, ובגופים במגזר הפרטי שפועלים בתחומי ההנדסה הגנטית והשבחת הזנים.


מעבר לכך, פתוחות בפניהם משרות בתחומי החקלאות: במשקים חקלאיים, במשרד החקלאות ומשרדים ממשלתיים נוספים, כגון המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות. קיימות משרות המיועדות לבעלי מומחיות בתחומים אלו, גם בקרב ארגונים הפועלים בשמירת הטבע, כמו קק"ל, ורשות הטבע והגנים.


בנוסף, ניתן להמשיך באקדמיה וללמוד לתארים מתקדמים המתמקדים במדעי הצמח, המוצע במגוון מוסדות לימוד ברחבי הארץ, וכך להעמיק במחקר ובהבנה בוטניים. כך למשל, מוצע תואר שני בתחום באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת תל אביב.


מי שממשיכים בלימודים ובמחקר אקדמיים, יכולים לאחר מכן להשתלב במגוון משרות בארץ ובחו"ל: במכוני מחקר באוניברסיטאות, במכון הוולקני, וכן בהוראת התחום במוסדות להשכלה גבוהה.

 

שירות אישי חינם

צריך פרטים על לימודי מדעי הצמח?

רוצה לדעת יותר על לימודי מדעי הצמח?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
מוסדות לימוד לימודי מדעי הצמח
שאלות הגולשים בנושא
לימודי תואר ראשון בבוטניקה באנגלית
מידע על לימודי בוטניקה