קורס מדריכי רכיבה במכללה האזורית צפת
המסלול אינו פעיל
במכללה האזורית צפת ניתן לקחת חלק בקורס מדריכי רכיבה, שבו מכשירים מדריכים לרכיבה על סוסים בסגנון מערבי. המסלול יכול להתאים לבעלי ניסיון קודם ברכיבה שברצונם ללמד את התחום לאוכלוסיות שונות. הקורס נערך בפיקוח של מינהל הספורט, שהוא כיום הגוף האחראי על הסמכת מדריכי הרכיבה בישראל.
לאחר השלמת התכנית ועמידה בכל החובות הנדרשים על פי חוק הספורט, באפשרות הבוגרים להשתלב בהדרכה של ספורטאים חובבים, תלמידים ותיירים ברכיבה לימודית על סוסים. המעוניינים בכך יכולים להמשיך לאחר תום הקורס גם לקורס מדריכי רכיבה טיפולית ולהרחיב את אפשרויות התעסוקה דרך עבודה טיפולית עם אוכלוסיות שונות. באפשרות בוגרי הקורס העומדים בדרישות להשתלב בעבודה בחוות "נוף הרים".
תכנית הלימודים
בקורס מתמקדים בהכשרתם של מדריכי רכיבה על סוסים ללימוד רכיבה בסגנון המערבי. משתתפי הקורס לומדים על טכניקות רכיבה שונות ורוכשים כישורי בסיס באילוף סוסים. כמו כן, נלמדות טכניקות בהדרכת רכיבה לאוכלוסיות שונות תוך הרחבה של הידע המעשי והעיוני בתחום.
במהלך הקורס המשתתפים מכירים עקרונות יסוד במדעים ובתורת הרכיבה ולומדים גם סוגיות בסיסיות בתחום הוטרינריה הנוגעות לטיפול בסוסים. לאחר מכן נלמדים עקרונות בתורת ההדרכה וברכיבה המערבית.
קורס זה יכול להוות בסיס להמשך לקורס מדריכי רכיבה טיפולית, שנערך במכללה האזורית צפת, שכדי להתקבל אליו יש צורך בהסמכת מדריכי רכיבה.
מתכונת הלימוד
הקורס נפרש על פני 309 שעות לימוד אקדמיות. המפגשים מתקיימים בימי שישי משעות הבוקר ועד הצהריים. בקורס נכללת חניכה מעשית וסטאז', שבהם המשתתפים יכולים ליישם הלכה למעשה את עקרונות הרכיבה הנלמדים.
נושאי הלימוד
לאורך הקורס נלמדים מגוון של נושאים, הנה כמה מהם:
- מדעים
- ממשק
- וטרינריה
- תורת ההדרכה
- טכניקות רכיבה
- ועוד
סגל הוראה
את הקורס מדריכים שני מאמני רכיבה מנוסים. האחד הוא מאלף סוסים בעל ניסיון של 20 שנה באימון וברכיבה, המשמש מאמן נבחרות בתחרויות התאחדויות הספורט. השני הוא בעל ניסיון של 25 שנים ברכיבה ובאימון, אשר לקח חלק בצוות אימון בקליניקה בקליפורניה, ומתחרה בתחרויות בארץ ובעולם.
על מוסד הלימוד
משתתפים המעוניינים להמשיך את הכשרתם בתחום הרכיבה יכולים למצוא במכללה האזורית צפת גם קורס מדריכי רכיבה טיפולית, שבו לומדים כיצד לסייע לאוכלוסיות שונות בעזרת עבודה עם סוסים. נוסף על כך, ביחידה נערכות הכשרות מקצועיות בענפים נוספים כגון ייעוץ ואימון, חשבונאות, מזכירות, עיצוב וגרפיקה ועוד.
בקורסים מושם דגש על רכישת הידע והכלים הפרקטיים הנחוצים להשתלבות במקצוע הנלמד. ברבות מבין ההכשרות משולבים פרויקטים מעשיים, תרגילים וסימולציות כדי לאפשר למשתתפים להכיר אתגרים מתוך הנעשה בשוק העבודה. במסלולים מסוימים משולב גם סטאז' שבו עוברים התנסות בשטח וכך צוברים ניסיון ומתכוננים לקראת המשך הדרך המקצועית. מסלולים מסוימים מתקיימים בפיקוח של משרדים ממשלתיים ונכללת בהם הכנה לבחינות ההסמכה של אותם גופים.
תנאי קבלה
למסלול יכולים להתקבל מועמדים מעל גיל 16 שנים, בכפוף למעבר של ראיון אישי ומבחני כניסה. מתקיימות בחינות כניסה ברכיבה וממשק. יש צורך להציג המלצות של מאמן או מדריך המעידות על ניסיון קודם ברכיבה.
תעודה
בוגרי הקורס שעומדים בכל חובותיהם מקבלים תעודת "מדריך רכיבה לימוד - מינהל הספורט". כדי לקבל את הדיפלומה, יש לעבור בהצלחה את בחינות הגמר. אלה כוללות מבחנים עיוניים ומבחנים מעשיים. הציון העובר במבחן המעשי הוא 70 ומעלה. כמו כן, יש לציין כי את התעודה ניתן לקבל רק לאחר השלמת קורס עזרה ראשונה בהיקף 28 שעות לימוד, במסלול בתוקף במועד קבלת ההסמכה.