לימודי מדעים ומקצועות המדע

עולם המדעים מעניין אותך? כאן תוכל/י לקבל מידע על כל המסלולים ללימודי מקצועות המדע לרבות תנאי קבלה, מלגות, חוות דעת סטונדטים. קרא/י על תארים מיוחדים, כמדעי התזונה, מדעי הים, ביוטכנולוגיה ימית, גנטיקה, לימודי ביואינפורמטיקה ועוד.יש לך שאלה?

 

לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף.

המידע באתר הועיל ל89% מהגולשים.
 
רוצה פרטים על
מדעים?
שירות אישי חינם!

מלא/י פרטיך ונחזור אליך

לימודי מדעים בישראל

 

מאת: ד"ר ענת רפופורט

 

לימודי מדעים מאז ומעולם היוו תחום חדשני ומעניין, בעיקר משום שרבות הן ההמצאות הטכנולוגיות המשפרות את חיינו ורבות עוד יותר ההמצאות שמחכות בתור להגיח לאוויר העולם.

 

לימודי מדעים מדוייקים כוללים מספר רב של תחומי לימוד, כאשר המכנה המשותף ביניהם, הוא שכולם עוסקים בחקר ובאיסוף נתונים בתחום מסויים. מדעים מדויקים, מאבחנים ובודקים את החומרים הדוממים על כל תכונותיהם, מהרמה המולקולרית ועד לגרמי השמים. החומרים נבדקים ממגוון אספקטים החל מבחינת הההתנהלות המתמטית שלהם, בחינה כימית של רכיביהם, ועד חקר ההתנהגות הפיזיקאלית של החומרים.

 

מדעים מדויקים, בניגוד לתחומים הומאניים אחרים כמו מדעי החברה, ניתנים להוכחה ולמדידה, מאחר והם עוסקים במודלים מתמטיים ובתופעות פיזיקאליות או כימיות. כך שבכל ניסוי מדעי, מתקבלת למעשה אותה תוצאה.

 

עבודה לבוגרים בתחום

 

בוגר תואר ראשון במדעים מדוייקים כגון כימיה, ביולוגיה, מתמטיקה, פיזיקה יכול לשמש כמורה למדעים בתיכון. לשם כך, עליו להשלים לימודי תעודת הוראה. בתחום המתמטיקה ישנו ביקוש גם לשיעורים פרטיים, שאינם מצריכים תעודת הוראה.

 

בוגר תואר ראשון בביולוגיה או בכימיה יכול לשמש כתועמלן תרופות בחברת תרופות. בתפקיד זה עליו להיפגש עם רופאים ולהמליץ להם על תרופות חדשות. זהו תפקיד מתגמל כלכלית ומזכה בדרך כלל ברכב מטעם העבודה. התפקיד הוא בעל אופי מכירתי.

 

בוגרי ביולוגיה יכולים לעבוד במעבדה, בתקופת חולים ובבתי חולים. בוגרי כימיה יכולים גם כן לעבוד במעבדה, למשל במפעלים לייצור תרופות. מדובר בתפקידים זוטרים של ביצוע בדיקות. כדי להשתלב בתפקידי מחקר בכירים יותר, יש צורך בתואר שני.

 

בוגרי תואר בפיזיקה יכולים להשתלב בתפקידים הקשורים לתחום ההנדסה הרפואית ,למשל לתחום האלקטרואופטיקה. עם זאת תפקידים אלו דורשים לרוב תואר שני. בוגרי מתמטיקה יכולים להשתלב בתפקידי ניתוח אלגוריתמים בהייטק, אך גם לשם כך דרוש תואר שני ולעיתים אף תואר שלישי.

 

יכולות ותכונות הנחוצות לבוגרים

 

כדי להצליח ולסיים תואר ראשון בתחום יש צורך בחשיבה לוגית וביכולת ללימודים ריאליים. כדי להצליח בלימודי מתמטיקה יש צורך בחשיבה מופשטת. במובן זה לימודי המתמטיקה באוניברסיטה שונים מאד ממה שנדרש בעת לימוד מתמטיקה בתיכון.

 

כדי לעבוד במעבדה צריך להיות אדם שיטתי ומדויק, אשר מקפיד על הפרטים הקטנים, ועל סדר וארגון. כדי לעבוד בתחום המדע, יש צורך להבין אנגלית ברמה טובה, בפרט מונחים מדעיים. זאת מאחר ורוב החומר על המחקרים שנעשו במדעי הטבע מופיע בכתבי עת באנגלית.

 

מי שרוצה להמשיך לתארים מתקדמים, תואר שני תואר שלישי, צריך להיות שאפתן ובעל מוטיבציה גבוהה ללמידה, עצמאי בעבודתו, סקרן ובעל יכולת מחקרית גבוהה. פעמים רבות בוגרי תואר שני ושלישי משתלבים בעבודה שיש בה מרכיב ניהולי ולכן עליהם להיות גם בעלי כישורי ניהול.

 

יכולת שיווקית נחוצה למי שמעוניין לשמש כתועמלן רפואי. יכולות שיווקיות אלה חשובות גם לחוקרים בכירים המובילים מחקרים, לצורך השגת תקציבי מחקר. כדי לשווק בהצלחה, יש צורך ביכולת ביטוי גבוהה, כמו גם יכולת להתבטא באסרטיביות, תוך גילוי בטחון עצמי גבוה.

 

תנאי העסקה

 

תנאי ההעסקה משתנים בהתאם למגזר בו עובדים. מי שעובד בהייטק זוכה לתגמול גבוה יותר מאשר במגזר הציבורי (למשל, קופות חולים, אוניברסיטאות). מצד שני, במגזר הציבורי הביטחון התעסוקתי רב יותר ותנאי העבודה הם לרוב נוחים יותר.

 

בחירת לימודים

 

לימודי המדעים מתחלקים למספר קטגוריות לפי נושאן הכללי:

 

  • מדעים מדויקים (מתמטיקה, פיזיקה, כימיה).
  • מדעים מודרנים (מדעי החברה, מדעי הרוח, מדעי החיים).
  • מדעי כדור-הארץ (ביולוגיה, אסטרונומיה, מדעי הטבע).
  • מדע כללי (כל שאר תחומי המדע שאינם כלולים בקטגוריות האחרות אך מאופיינות כמדע).

 

מטרת הלימודים

 

לימודי מדעים שואפים להקנות לסטודנטים את הידע והכלים הנדרשים לעיסוק בתחום המדעים שנבחר, מתוך שלל התחומים הנכללים בלימודי מדעים.

 

קהל יעד

 

הלימודים מתאימים לבעלי חשיבה אנליטית, כישורים כמותיים, עניין ומוטיבציה מחקריים ורצון להשתלב במגמות פיתוח בתעשייה.

 

התמחויות

 

הכנה ללימודי המדעים מתבצעת עוד בבית הספר התיכון עם בחירת הכיוון הכללי של הבגרויות. נטייתם של אחדים מבין התלמידים להצטיין דווקא במקצועות הריאלים עשויה לסמן את העתיד לבוא. ניתן למצוא מגוון לא מבוטל של מקצועות שקשורים ונכללים ברשימת מקצועות המדעים, להלן תמצית עיקרית מרשימת הנושאים הנתונה לבחירתכם:

 

  • ביולוגיה מולקולארית - מתמקדת בעיסוק במבנה ותפקוד של גנים ברמה מולקולארית, לימודים אלו מתמקדים בניסיון לחקור ולהבין את הבסיס המאפשר חיים ומתוכם את מדעי החיים. הלימודים מתמקדים בין היתר, בחקר הדנ"א והרנ"א.

 

  • כימיה, ביולוגיה - שילוב מרתק בין לימודים עיוניים ובין העיסוק במחקר, תחום זה מקפל בתוכו מגוון תחומים רחב עד מאוד שמאפשר לסטודנט חופש תמרון בבחירת התחום שלו.

 

  • מתמטיקה - פתרון משוואות מסובכות זה בדם שלכם? אם כן כדאי שתכירו את התחום, לימודי מתמטיקה בישראל הינם מהמתקדמים בעולם והם מציעים לצד לימודים לתואר ראשון ושני מסלולי מחקר מרתקים ומגוונים.

 

  • פיזיקה יישומית ורפואית - הלימודים במסלול זה מאפשרים רכישת תואר ראשון ושני הכוללים התקדמות למחקר ועד הפרופסורה, הלימודים מתאימים לאנשים שאוהבים את האתגר הריאלי יחד עם תהיה על פלאי העולם בלתי מוסברים. הלימודים דורשים חשיבה אנליטית.

 

  • אסטרונומיה - עוסקת בחקר גרמי השמים ובהשפעות על כדור הארץ. העוסקים בתחום זה חוקרים את היקום כולו ומנתחים תופעות שונות שמתרחשות ברחבי החלל, כגון חורים שחורים, כוכבי שביט, אסטרואידים ועוד.

 

  • מדעי הסביבה - עוסקים בחיים על פני כדור הארץ תוך בחינת יחסי הגומלין של אוכלוסיות שונות. העוסקים בתחום לומדים וחוקרים את האקלים, פיזור האוכלוסיות השונות והמאובנים.

 

  • ננוטכנולוגיה - תחום הננוטכנולוגיה תפס תאוצה בשנים האחרונות ורבים מעוניינים להתמקצע בתחום. ננוטכנולוגיה עוסקת בטכנולוגיות בחלקיקים קטנים, הנמדדים בננומטרים בודדים. העוסקים בתחום מהנדסים הרכבי חומר חדשים, ומפתחים וחוקרים מבנים גנטיים.

 

לכל אחד מהנושאים שצוינו מעלה ישנם כמובן תתי נושאים והתמחויות שניתן להתמחות בהם.

 

איפה לומדים?

 

החל מתואר ראשון או לימודי תעודה בכל אחד ממקצועות המדעים וכלה בפרופסורה, את כולם ניתן ללמוד באוניברסיטאות וחלקם אפילו זמינים במכללות הפרטיות. תחומי הלימודים המגוונים פרוסים בין הפקולטות השונות באוניברסיטאות ולכל אחד מהתחומים הייחוד וההתמחות שלו.

 

תנאי קבלה

 

לפניכם כמה דוגמאות לתנאי קבלה בחוגי מדעים שונים, ובהשוואה בין מכללה לאוניברסיטה:

 

מקצוע   אוניברסיטה  מכללה  
מדעי החיים - תואר ראשון      ציון בגרות נע בין 80 ל - 110; ציון פסיכומטרי נע בין 600 ל - 700 לפחות; 4 או 5 יחידות בגרות במתמטיקה; לעיתים אף ציון 88 לפחות בפרק האנגלית בפסיכומטרי/ 188 במבחן אמי"ר נע בין ציון פסיכומטרי כלשהו לציון 560; 4 יחידות בגרות באנגלית לפחות; לעיתים נדרשת בגרות 5 יחידות במתמטיקה בציון 70 לפחות
מדעי המוח - תואר שני ציון ממוצע בתואר ראשון רלוונטי הנע בין 80 ל - 90, הגשת המלצות וקורות חיים  
ביוטכנולוגיה - תואר ראשון ציון פסיכומטרי הנע בין 620 ל - 660 ומעלה; 4 יחידות בגרות במתמטיקה לפחות ציון פסיכומטרי הנע בין 550 ל - 650 ומעלה; ברוב המקרים 4 יחידות בגרות במתמטיקה; לעיתים ניתן להתקבל ללא פסיכומטרי, על סמך ציון שמעל 100 בבגרות
מתמטיקה - תואר ראשון ממוצע בגרות של מעל 85; ציון פסוכמטרי הגבוה מ - 660  
מדעי המחשב - תואר ראשון ציון פסיכומטרי הנע בין 600 ל - 670 לפחות; רמת 4 או 5 יחידות מתמטיקה לבגרות בציון שאינו נמוך מ - 90 או 75 בהתאמה ממוצע בגרות - 70 עד 90 ויותר; ציון פסיכומטרי שבין 550 ל - 610 ומעלה; 4 יחידות בגרות במתמטיקה לפחות

 

 

נציין, כי ישנן מכללות המקיימות הסדר עם אוניברסיטה כזאת או אחרת, ישנם תחומי לימוד בהם הקבלה היא למכללה אך התואר שייך לאוניברסיטה.

 

איך מתקדמים?

 

בוגרי לימודי תואר ראשון מחזיקים במקצוע עם עתיד וההשתלבות בשוק העבודה לרוב מובטח להם. עם זאת, בשל חוסר כוח אדם במקצועות אלו בשוק והדרישה הגוברת למחקר בתחום ישנו אינטרס ברור הן למעביד והן למוסדות הלימוד לשלוח את הבוגרים ללמודי תואר שני. ניצול הביקושים ואת מגוון האפשרויות העומדים בפני בוגרי המדעים המדוייקים,יבטיחו להם עתיד כלכלי וקריירה מאתגרת.

 

עזרנו לך? דרג אותנו:

שירות אישי חינם

צריך פרטים על מדעים?

רוצה לדעת יותר על מדעים?
רוצה שמוסדות הלימוד יחזרו אליך?

אנחנו באתר לימודים דואגים לך. נציגי השירות שלנו ישמחו לענות לך על שאלות בנושאי: תנאי קבלה, מלגות, עלויות, קורסים, משך הלימודים, הטבות וכו', אנו מזמינים אותך לנסות את השירות שלנו בחינם.

מתחייבים לא להעביר את פרטיך ללא אישור
טיפים ממומחים בנושא מדעים
פרופ` כרמית לוי
פרופסור כרמית לוי מאמינה שבעולם המחקר המדעי יש מגוון של אפשרויות וגם סיפוק רב. "מדע זה תחום מדהים. זה לצאת למסע ולהגיע לראש הר ולדעת שאת הראשונה בעולם שהגעת למקום הזה. זה הגילוי שלך. כשהוא מתפרסם במאמר מדעי תחושת הסיפוק אדירה."
"בדרך לשם יש הרבה עבודה קשה... חשוב לדעת לחשוב מחוץ לקופסה ולגלות יצירתיות ועוצמה אישית. צריך גם המון מוטיבציה שמהווה מנוע פנימי לתהליך."
פרופ` כרמית לוי
חוקרת סרטן ישראלית
ד"ר ליאת יקיר
"למי שנמצאים בתחילת דרכם, יקיר ממליצה לשלב בין ביולוגיה, גנטיקה ומדעי המוח לבין מדעי המחשב. "כיום, גם הביולוגיה זקוקה לכוח מחשוב אדיר כדי לעשות מחקרים. גנטיקה עושים במחשב היום, בעיקר גנומיקה, השוואה בין רצפים, וביואינפורמטיקה."
ד"ר ליאת יקיר
ביולוגית, בוגרת המחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן למדע
מחשבון תנאי קבלה תתקבל או לא?

לחיצה על חשב תוצאות
תציג בפניך מוסדות שעשויים להתאים

חוות דעת של סטודנטים:
מדעים
(421) 4.1
שקד

שקד

07/09/2024
5/ 4

האוניברסיטה העברית בירושלים

מה אתה אוהב/לא אוהב במוסד הלימודים?

אוהבת את המרצים והאנשים בפקולטה לפיזיקה. לא אוהבת את הנוקשות של הפקולטה למתמטיקה

על הקמפוס

הקמפוס נעים מאוד, יש מדשאות שכיף לשבת בהן וחללי למידה טובים

טיפים

להתכונן ללימודים מראש, בזמן הלימודים יש מעט מאוד זמן פנוי אז להערך כלכלית. לשקול לפרוס את התואר ל4 ש קרא עוד...

שלי

שלי

01/07/2024
5/ 5

מכללת תל חי

מה אתה אוהב/לא אוהב במוסד הלימודים?

כרגע הלימודים בזום בגלל המלחמה מה שמקשה על הלימודים בפן המקצועי והחברתי, בנוסף יש קורסים שעדיין מעוב קרא עוד...

על הקמפוס

נמצא במקום מהמם עם חוויה סטודנטיאלית מעולה, מצאתי בתואר חברים לחיים והקמפוס מייצר אווירה לימודית וחב קרא עוד...

טיפים

להינות מהתואר ולשאוף לצאת עם כלים לעתיד ולא רק עם תעודה. לנסות להגיע ליעדים גבוהים כדי להשתלב בהמשך  קרא עוד...

ליאורה

ליאורה

26/06/2024
5/ 4

אוניברסיטת בר-אילן

מה אתה אוהב/לא אוהב במוסד הלימודים?

יש התחשבות מצד המרצים והסגל, הסגנית של המחלקה והמרצים וגם בכללי, החומר מאוד מעניין

על הקמפוס

המחלקה לכימיה מהממת באוניברסיטה הזו הסגנית של המחלקה והמרצים ברובם מהממים ומתחשבים כל כך

טיפים

ללמוד ולהגיש מטלות בזמן ולעקוב אחר הלימודים ללא התעצלות

שאלות הגולשים בנושא
מדעי המוח - אפשרויות תעסוקה
ההבדל בין ביוטכנולוגיה להנדסת ביוטכנולוגיה
ביוטכנולוגיה או מדעי המעבדה הרפואית ??
מה ההבדל המרכזי בין מדעי המוח למדעי הקוגניציה?
לימודי מדעי המוח - האם יש עבודה בתחום?
קבלה לתואר בביוטכנולוגיה - דגש על ציון הפסיכומטרי
תנאי קבלה לתואר בביוטכנולוגיה